Tuesday August 4th 2020
SĂ€g Ă€r det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„gon gĂ„ng? SĂ€g Ă€r det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„gon gĂ„ng? »
För ett ögonblick gladdes jag över en postad inbjudan tills jag insÄg att det var en inbjudan frÄn [...]


Kategorier

Är du politiskt korrekt min son Eller Det korrekta sĂ€ttet att vara politiskt korrekt


Text: Lars Halapi.

Är du politiskt korrekt? Är du för politiskt korrekt? Vad innebĂ€r det att vara PK? Ja, man kan vĂ€l se det som  en gemensam samling Ă„sikter eller vĂ€rdegrund, som folkpartiet skulle ha sagt. Dessa Ă„sikter rör  frĂ€mst  omrĂ„den som mĂ€nniskovĂ€rde, jĂ€mstĂ€lldhet, minoritetsrĂ€ttigheter men ocksĂ„ syn pĂ„ uppfostran, vĂ„ld och vĂ„ldskildring samt miljöfrĂ„gor. Åsikterna uppdateras ocksĂ„ i takt med att forskningsresultat fĂ„r genomslag och minoriteter fĂ„r ökade rĂ€ttigheter.  Man hör uttrycket anvĂ€ndas frĂ€mst pĂ„ tvĂ„ olika sĂ€tt; Antingen anklagande om vi tycker att nĂ„gon sĂ€ger eller gör nĂ„got stötande – ja, det dĂ€r var ju inte sĂ€rskilt politiskt korrekt, eller ironiskt:

–ja, vi har ju ett outhĂ€rdligt förĂ€ldrapar pĂ„ dagis, jĂ€vligt politiskt korrekta, om vi tycker att nĂ„gon Ă€r bror duktig.

Vad fyller dÄ det politiskt korrekta för funktion? Ett argument skulle kunna vara att det fungerar som en slags  gemensam lÀgstanivÄ. Det politiskt korrekta lyfter oss i kragen och gör oss till lite bÀttre mÀnniskor genom det vi sÀger eller inte sÀger och genom det vi tÀnker eller inte tÀnker. Man kan  kanske jÀmföra med den representativa demokratin; vi fÄr en fÀrdig samling Äsikter i frÄgor dÀr de flesta av oss inte har fördjupat oss.Jag tror att det stÀmmer. Jag tror att vÀrlden blir lite bÀttre av att medvetandet om vad som Àr PK (eller skammen att bryta mot det) hindrar de flesta av oss frÄn att sÀga rasistiska, sexistiska, homofoba eller andra förlegade dumheter.

Men det finns ocksÄ mycket att invÀnda mot ett system av fÀrdiga Äsikter. Kan vi lita pÄ dem? Vem Àr avsÀndare? Vad hÀnder om vinden vÀnder? I vissa frÄgor Àr det just nu kanske inget större problem. Fler och fler av oss förstÄr att miljöfrÄgor Àr verkliga och viktiga. Minoriteters rÀttigheter stÀrks lÄngsamt och toleransen ökar, i alla fall bland dem som pÄ lite avstÄnd kan kosta pÄ sig att ha rÀtt Äsikt. Men vad har hÀnt i t.ex. jÀmstÀlldhetsfrÄgan? Det kÀnns som vi tagit ett gigantiskt kliv tillbaka.

Bröllopsdagen ska kosta en halv miljon och vara den viktigaste dagen i varje kvinnas liv. Vi klÀr vÄra barn i blÄtt och rosa som aldrig förr. HÀr har den politiskt korrekta uppfattningen förÀndrats ganska snabbt. Och vad har hÀnt i debatten om kriminalvÄrden? Det ropas pÄ förstÀrkt polis och förlÀngda straff utan att nÄgot som helst intresse för vad forskningen sÀger om pÄföljdens effektivitet. SÄ tyckte vi inte pÄ sjuttiotalet. För att inte tala om den grumliga borgerliga skolpolitiken eller förÀndringen av integritetsskyddet.

Det Àr ocksÄ lÀtt att bli just bror duktig. Att inte kunna diskutera integrationsproblematik pÄ grund av en framÄtlutad vÀlvilja. Att avfÀrda konst som skildrar vÄld utan att ens bemöda sig med att lÀsa, titta eller lyssna. Att totalt stigmatisera narkomaner för att ett mÀnskligt bemötande skulle innebÀra att vi sanktionerade missbruk. Absurt.Jag tror att det Àr farligt om vi inte bottnar i vÄra Äsikter i alla dessa viktiga frÄgor.

Det Àr ju ÀndÄ varje vuxen mÀnniskas ansvar att tÀnka igenom dem och ocksÄ alla förÀldrars ansvar att förmedla det till vÄra barn. Men jag tror ocksÄ att skolan skulle kunna göra mer. Kanske vore ett nytt Àmne som förenar samhÀllskunskap, filosofi och i viss mÄn psykologi en möjlig vÀg. Man kanske invÀnder att de smÄ barnen inte kan ta in dessa frÄgor men det tror jag visst bara man formulerar dem pÄ rÀtt sÀtt och tar sig tid. Det Àr viktigt att vi lÀr oss att alla Àr lika mycket vÀrda, men lika viktigt att vi förstÄr varför. Det Àr viktigt att vi lÀr oss att vÄld Àr fel men ocksÄ viktigt att förstÄ varför.

Vi mÄste ocksÄ lÀra vÄra barn hur vÄrt samhÀlle fungerar och vad vi har för rÀttigheter och inte minst skyldigheter och ansvar. Det tycker jag vore politiskt korrekt.

Lars Halapi