Monday September 27th 2021
SĂ€g Ă€r det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„gon gĂ„ng? SĂ€g Ă€r det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„gon gĂ„ng? »
För ett ögonblick gladdes jag över en postad inbjudan tills jag insÄg att det var en inbjudan frÄn [...]


Kategorier

Wing Han Tsang

 

 

Text: Lars Yngve.

Wing Han Tsang flyttade frĂ„n Hong Kong till Nya Zeeland, och ganska snart började hon sjunga för pensionĂ€rer pĂ„ Ă„lderdomshem i och omkring hemstaden Auckland. Plötsligt gav hon ut en skiva och omedelbart spreds ryktet om hennes personliga röst och halsbrytande versioner av musikalklassiker. Men Wing, som den stora artist hon Ă€r, vĂ€grade att stagnera utan kastade sig raskt över till betydligt knivigare genrer och hon sprĂ€nger stĂ€ndigt musikaliska grĂ€nser och övervinner eventuella sprĂ„kliga hinder. Hon gĂ„r frĂ„n klarhet till klarhet med en röst som kan liknas vid en heliumballong som slĂ€pps lös i rymden och fĂ€rdas i ljusets hastighet. En röst skarpare Ă€n laser och innehĂ„ller mer kĂ€nslor och Ă„ngest Ă€n i Bergmans hela produktion.  Hon tolkar Beatles, Abba, Elvis och Bee Gee’s med kristallklar precision, men hennes största musikaliska ögonblick, hittills, fĂ„r nog hennes tolkningar av AC/DC’s rockorkester, anses vara. Som om inte detta vore nog har hon dessutom medverkat i South Park – avsnittet uppkallades efter henne. Wing svarade pĂ„ mejl, dĂ„ hon var ute pĂ„ turnĂ© och ej gick att nĂ„ pĂ„ telefon, hĂ€r Ă€r frĂ„gor och svar i ocensurerat skick, direkt frĂ„n hjĂ€rtat som övervinner eventuella sprĂ„kliga barriĂ€rer:

Hur kom du in pÄ AC/DC?

– Första gĂ„ngen jag fick höra dem sĂ„ blev jag oerhört förtjust i deras musik. Jag bestĂ€mde mig för att göra egna versioner av dem.

 

Har du hört nÄgot frÄn AC / DC om de gillar dina versioner?

– Nej, men jag fĂ„r mĂ„nga mejl frĂ„n AC/DC-fans över hela vĂ€rlden som gillar mina versioner av ”Highway to Hell” och ”Back in Black”. Och jag fĂ„r ofta förfrĂ„gningar och önskemĂ„l frĂ„n fans och producenter om att jag ska framföra just dessa tvĂ„ lĂ„tar nĂ€r jag spelar live eller medverkar i nĂ„got radioprogram.

Du gjorde en cameo i South Park, berÀtta om det!

– Ja, det var verkligen jĂ€ttekul. Det hĂ€nde i mars 2004 efter det att jag medverkat i en radio och tv show, sĂ„ mejlade seriens skapare till mig och berĂ€ttade att de vill göra en tecknad serie om en sĂ„ngerska heter Wing och att de ville ha med tre av mina lĂ„tar. Jag kĂ€nde inte till South Park men de berĂ€ttade att serien distribuerades över hela vĂ€rlden, och efter att ha diskuterat med min rĂ„dgivare sĂ„ tackade jag ja till att medverka. Jag Ă€r naturligtvis mycket lycklig över att de villa ha mig med och jag Ă€r evigt tacksam över att de gav chansen att medverka. Tack vare detta sĂ„ fick jag snabbt mĂ„nganya fans över hela vĂ€rlden.

 

Har du nÄgra fler planer för att göra film?

– Nej, jag Ă€r bara intresserad av fortsĂ€tta med att sjunga.

 

Varför inte en duett med Brian Johnson (sÄngaren i AC / DC)

– Yes! Jag skulle Ă€lska om jag fick chansen att göra en duett med Brian.

 

For Those About To Rock, eller hur?

–    DessvĂ€rre behĂ€rskar jag inte att sjunga ”For Those About To Rock”, den Ă€r ganska svĂ„r, men det Ă€r en vĂ€ldigt vacker sĂ„ng. Och jag hade mer Ă€n gĂ€rna gjort den som duett med Brian


Besök Wings hemsida pÄ: www.wingmusic.co.nz/