Friday January 22nd 2021
SĂ€g Ă€r det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„gon gĂ„ng? SĂ€g Ă€r det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„gon gĂ„ng? »
För ett ögonblick gladdes jag över en postad inbjudan tills jag insÄg att det var en inbjudan frÄn [...]


Kategorier

Deborah Curtis

Deborah Curtis var gift med Ian Curtis som begick sjÀlvmord den 18 maj 1980. 1995 skrev hon boken Touching From a Distance i vilken hon beskriver sitt liv tillsammans med Ian Curtis, sÄngaren i Joy Division.

Du skrev en hel del poesi men slutade nÀr du trÀffade Ian!

Jag slutade skriva nÀr Ian och jag gifte oss och flyttade ihop. Vi tyckte nog bÄda att det var svÄrt att skriva med nÄgon annan i nÀrheten. NÀr vi flyttade in i huset pÄ Barton Street tog Ian över det blÄ rummet och skrev dÀr.

Vad kÀnner du nÀr du lyssnar pÄ Joy Division idag?

Jag lyssnar inte avsiktligt pÄ Joy Division men ibland fÄr jag en av lÄtarna i huvudet. Den fastnar och dÄ kan jag inte koncentrera mig pÄ nuet. Jag blir sorgsen nÀr jag tÀnker pÄ hur ung han var.

BerÀttade Ian för dig varför de valde att ha ett Fourierdiagram pÄ omslaget till Unknown Pleasures?

Nej, inte direkt, men jag förstod att han var fantastiskt nöjd med det omslaget. Han gillade det som var tilltalande för ögat, och jag tror att han blev förÀlskad i utseendet och innebörden av diagrammet. Han sa att det förestÀllde en döende stjÀrna.

Vilket Àr ditt bÀsta minne av Ian?

Jag har mÄnga fina minnen, nÄgra Àr vÀldigt privata. Vi promenerade mycket, det tycker jag fortfarande om att göra, och ofta lÄg vi bara och lyssnade pÄ musik eller sÄg film. Han var oerhört omtÀnksam nÀr jag var gravid, och nÀr vi visste att jag var med barn blev han överlycklig. Han berÀttade det för sin familj direkt.

Vad tycker Natalie om sin pappas musik?

Natalie Àlskar Ians musik. Hon vÀxte upp med den och nu nÀr hon Àr Àldre och kan förstÄ texterna sÄ tror jag att hon Àlskar den Ànnu mer. Hon har Àrvt hans kÀrlek till ord.

Talar du ofta med henne om Ian?

Vi pratar vÀldigt ofta om Ian och de dagar vi inte gör det vet jag att vi bÄda tÀnker pÄ honom. Ibland minns man nÄgot pÄ ett nytt sÀtt och Àven nu, sÄ mÄnga Är senare, förstÄr vi mer och mer av hur han hade det.

Bidrog Control till att den mörka tiden i ditt liv kom tillbaka?

Ja det gjorde den, men jag insÄg ocksÄ att det fortfarande finns mÄnga mÀnniskor som aldrig kommer att förstÄ hur det verkligen var.

Hur kÀnner du för filmen?

Det Àr blandade kÀnslor. Rent objektivt, om det var en helt pÄhittad historia, sÄ tycker jag att det Àr en bra film. PÄ det sÀttet har de absolut lyckats. Men subjektivt sett har jag mina tvivel. Jag tycker inte att man har anvÀnt sig av mina upplysningar, min kunskap och erfarenhet tillrÀckligt mycket nÀr man gjorde filmen. Om jag hade fÄtt bidra mer sÄ hade de kunnat undvika en del tekniska missar och anakronismer. Ian var jÀttenoga med detaljer och tyckte om vackra saker. Han var mycket stolt över de saker som han hade i sitt liv och skulle inte ha gillat att man framstÀllde dem pÄ fel sÀtt. Det finns ocksÄ nÄgra scener i filmen som inte har hÀnt i verkligheten. Jag förstÄr fortfarande inte varför man lagt in de scenerna i manuset.

Vilken Àr din favoritlÄt av Joy Division, alla kategorier?

Det Àr ingen lÀtt frÄga. Innan brukade jag sÀga nÄgot spÄr frÄn Closer men det blir allt svÄrare att lyssna pÄ texterna. Nu Àr min favorit Transmission, för jag vet att Ian Àlskade den sÄ mycket.

Lars Yngve