Wednesday January 16th 2019
SĂ€g Ă€r det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„gon gĂ„ng? SĂ€g Ă€r det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„gon gĂ„ng? »
För ett ögonblick gladdes jag över en postad inbjudan tills jag insÄg att det var en inbjudan frÄn [...]


Kategorier

Moto Boy

Moto Boy Àr inte alltsÄ inte mekaniker utan en popstjÀrna

som Àr aktuell med albumet Lost In The Call.

Moto Boy, ditt namn lĂ„ter ju lite som: ”Kickstatt my heart” men Ă€r mjuk som Softlan. Varör inte Pillow Boy istĂ€llet?

– Ja det kan du fundera pĂ„! För tvĂ„ Ă„r sedan var mitt mĂ„l att ta tillbaka det vackra i det tysta frĂ„n trista singer songwriters. Nu Ă€r det att ta tillbaka det rebelliska frĂ„n osĂ€kra bad boys.  För mig handlar det rebelliska om att bryta mot normer och hĂ€mmande ideal. Att skrika högt var rebelliskt för 40 Ă„r sedan. Jag rebellerar snarare inĂ„t, förstĂ€rker tystnaden och det sköra. Temat för albumet Ă€r att ge upp för skönheten. Att vad man Ă€n tror och hur mycket man Ă€n vill sĂ„ gĂ„r det inte att komma undan vad hjĂ€rtat sĂ€ger.Du Ă€r alltsĂ„ den dĂ€r lĂ„nga killen med lĂ€ppstift som sjunger i falsett och bĂ€r pĂ€ls!

– Riktigt sĂ„ hĂ„rig Ă€r jag nog inte, men med lite flax har jag kanske en juste Tom Selleck bringa om 10-15 Ă„r.

Du vÀxte alltsÄ upp i Hudiksvall, samma stad som Thomas Brolin kommer ifrÄn, gick du pÄ match?

– JorĂ„, det hĂ€nde vĂ€l nĂ„gra gĂ„nger i 10 Ă„rs-Ă„ldern

Vad fick dig att undvika fotboll?

– 3 sjĂ€lvmĂ„l, sen sket jag i det. Lagsport Ă€r inte min grej

Du nÀmndes ofta som indie-hopp, efter första skivan, har du nÄgonsin kÀnt dig som ett sÄdant?

– Helt Ă€rligt vet jag nog inte riktigt vad som menas med det, indie kan nog stĂ€mma eftersom jag hĂ„ller sĂ„ oberoende jag kan, men hopp
 jag skiter ju glatt i förvĂ€ntningar och förhoppningar, sĂ„ jag Ă€r nog snarare hopplös. Faller man för förvĂ€ntningar Ă€r man ju inte lĂ€ngre oberoende, sĂ„ indie-hopp Ă€r nog lite av en sjĂ€lvmotsĂ€gelse. Men det behövs nĂ„gon som hĂ€ller lite bensin pĂ„ gödselstacken till musik och normer vi packas pĂ„ idag och tuttar eld pĂ„ skiten, sĂ„ jag kanske Ă€r ett pyroman-hopp snarare, den förhoppningen kan jag leva med.

Din första musikaliska upplevelse var i en engelsk kyrka, försöker du att lÄta som en enmansgosskör?

– Det kan man kanske sĂ€ga, jag gillar att sjunga ljust och jag dras till den sakrala musiken rĂ€tt ofta i vad jag gör.

Kan man sÀga att du har en sakral röst?

– Enligt normen sĂ„ kan man nog ibland sĂ€ga det, och enligt min egen norm Ă€r den absolut sakral – men enligt andra regler!

StÄr du likt Tony Manero i Saturday Night Fever, och fönar luggen i evighet?

– Nej du, det gĂ„r snabbt.

Du har jobbat som lastbilschaffis, det gjorde Àven Elvis. TÀnkte du pÄ det nÄgon gÄng nÀr du for runt med lastbilen?

– Nej faktiskt inte, men tack för liknelsen. Jag sĂ„g dĂ€remot nĂ„nstans alla kneg jag hade som en hĂ€rdning. Fixade jag inte det skulle jag aldrig fixa karriĂ€ren heller, har man inte haft ansiktet nere i skiten vet man inte hur vacker himlen kan vara.

Du förefaller vara en obotlig romantiker, Àr det bara musikaliskt eller Àven i verkliga livet?

– Överallt, hela tiden, jĂ€vligt opraktiskt. Men utan romantiken hade livet varit rĂ€tt poĂ€nglöst, helt utan passion, lidelse och skönhet, jag hade nog inte stannat kvar sĂ„ lĂ€nge.

NÀr gjorde du nÄgot romantiskt senast?

– NĂ€r jag svarade pĂ„ förra frĂ„gan.

Är du stĂ€md i moll som person?

– Undrar du om jag Ă€r ledsen eller? Eller om jag bara kan spela i moll? Ibland Ă€r jag glad ibland ledsen och ibland blir jag trött, vĂ€ldigt trött. Och jag spelar bĂ„de i moll och dur, ibland mer och ibland mindre.

Din falsettröst Àr vÀldig mjuk, finns det dagar dÄ du kÀnner ett behov av att vrÄla som Brian Johnson (AC/DC) och gör du det dÄ, eller vad gör du?

– Ja jag har faktiskt en dröm om att spela skittrasig och mörk och smutsig musik, kanske inte just AC/DC men kanske Ride, Nirvana, My Bloody Valentine, skitigt och vackert.

Don’t release me from you, har drag av Crying in the chapel – medvetet?

– Undermedvetet, blev rĂ€tt paff nĂ€r jag hörde den och insĂ„g att min mamma lyssnat mycket pĂ„ den i min uppvĂ€xt och att melodin helt enkelt satt sig i mitt undermedvetna. Jag tĂ€nkte att skit samma, den Ă€r sĂ„ jĂ€vla fin att den fĂ„r vara med Ă€ndĂ„.

Du har ju framtrÀtt i Melodifestivalen tillsammans med Charlotte Perelli, utom tÀvlan dock, men om du fÄr en förfrÄgan, stÀller du upp?

– Nej, jag kĂ€nner inte för att göra nĂ„got vackert som sen ”förlorar” mot nĂ„gon patetisk medelmĂ„tta i skitfula klĂ€der. Det Ă€r sorgligt att Sveriges största musikevenemang hĂ„ller lĂ€gre musikalisk klass Ă€n en högstadieavslutning, sorgligt att det Ă€r det som media matar folket med och sorgligt att det Ă€r det sĂ„ mĂ„nga gapar efter och svĂ€ljer.

Varför Àta skit nÀr man kan Àta glass? Det vore inte svÄrt att visa upp och representera fantastisk musik, den finns överallt.

Visste du att din medverkan dĂ€r skulle fĂ„ dig att slĂ„ igenom för ”den breda massan”?

– Jag hoppades det skulle öppna upp dörrar till mĂ„nga mĂ€nniskors intresse, det finns sĂ„ mycket fina mĂ€nniskor som jag Ă€r glad att jag mött tack vare medverkan dĂ€r. Och jag tycker det var starkt gjort av SVT och de ansvariga att bjuda in mig och lĂ„ta mig göra det som jag sjĂ€lv ville.

Men du lÀppstift, det vore mycket tuffare om piercat lÀpparna med

hÀftstift!

– Det sĂ€ger mer om dig Ă€n mig


Du har alltid tuffa klÀder, en retrostil, var shoppar du, och hur

mycket kostar det dig i mÄnaden?

– VĂ€ldigt sĂ€llan, vĂ€ldigt lite, Ă€rver mest av kompisar, fĂ„r lite spons ibland, köper lite nĂ€r jag turnerar och vĂ€ldigt lite nĂ€r jag Ă€r hemma, lite second hand ibland.

Vilket Àr det bÀst klÀdda bandet du kÀnner till?

– Lio pĂ„ 80-talet, Roy Orbison, eller Nirvana

Spandau Ballet?

– Ingen aning

David Lynch som du ofta nÀmner som inspiration har vÀl i alla fall inte inspirerat din klÀdstil?


 David Lynchs filmer har inspirerat mig i hela mitt uttryck. Naturltvis Àr jag influerad av fler Àn David Lynch, men hans arbete med kontraster har influerat mig vÀldigt mycket.

Om jag sĂ€ger: ”Damn good coffee. And hot!”, vad sĂ€ger du dĂ„?

– ”Don’t drink that coffee! You’ll never guess. There was a fish in the perculator!”

Lars Yngve