Monday October 26th 2020
SĂ€g Ă€r det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„gon gĂ„ng? SĂ€g Ă€r det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„gon gĂ„ng? »
För ett ögonblick gladdes jag över en postad inbjudan tills jag insÄg att det var en inbjudan frÄn [...]


Kategorier

Pickande Höns

Text:Eskil Thomsen. Redan som barn var jag pĂ„ tok för liten för att lĂ€gga pĂ„ minnet hur ”Pickande hönorna” pĂ„verkade mitt liv och leverne. SĂ„ hĂ€r i efterhand kan jag bara vara sĂ€ker pĂ„ en sak, och det Ă€r att jag med bestĂ€mdhet varit Ă€gare till en dylik tingest. Hur den var beskaffad förefaller mig nĂ„got dimmigt, jag vill minnas att den var trĂ€fĂ€rgad och hade en rysk förnimmelse över sin framtoning. Ytterligare en sak gör sig pĂ„mind, att den stĂ€ndigt och jĂ€mnt trasslade till sig till min stora förtret, detta kan emellertid ha att göra med att jag grovt missbedömde dess syfte och i stĂ€llet brukade den som vapen eller annat ofog. Som sagt var jag inte sĂ„ gammal och klok som jag blivit de senaste Ă„ren.

Vid dags dato kan jag endast konstatera att jag gjort samma miss som mina förÀldrar en gÄng gjorde, pÄ nÄgot mystiskt vis har jag lÄtit en ny variant av denna tingest nÀstla sig in i vÄrat annars sÄ röriga hem, till stor förvirring för mina egna barn som naturligtvis inte heller inser syftet med den. Mycket pedagogiskt har jag vid ett otal tillfÀllen tÄlmodigt demonstrerat dess inneboende hemligheter och ivrigt vÀntat pÄ barnens förtjusning dÄ de bemÀstrade detta mÀsterverk av rysk ingenjörskonst, men ack vad jag bedrog mig. Nu samlar den damm som sÄ mycket annat pÄ vÄr gÄrd, i vÀntan pÄ den stora revolution som skall göra den sÄ hipp igen att jag kan tjÀna grova pengar pÄ den pÄ e-bay.

Vuxna mÀnniskor dÀremot, tro det eller ej, men det finns mÀnniskor som i vuxen Älder utan hÀmningar gÄr lös med liv och lust pÄ dessa stackars hönor som frenetiskt knackar nÀbbarna i plattan, denna kakafoni av snattrande ovÀsen vÀljer de sedan oblygt att kalla för musik, och Ätminstone delvis bygger de sina karriÀrer pÄ detta. En man som valt att gÄ denna vÀg, och som faktiskt lyckats ganska bra Àr den Tokyobaserade vis-pop-artisten Shugo Tokumaru. Tillsammans med nÄgra andra lÄgmÀlda japaner reser han vÀrlden kring och gör cirkelformade rörelser med handleden varpÄ publiken andÀktigt faller i extas!

Detta, mina vĂ€nner visar pĂ„ att de pickande hönorna faktiskt fyller en relevant funktion i samhĂ€llsstrukturen, och kan tĂ€nka Ă€r det ett tecken pĂ„ att vi hĂ€r pĂ„ Österlen borde sammansĂ€tta en orkester av gamla hönor och annat mĂ€rkligt, för att pĂ„ sĂ„dant vis lĂ€gga vĂ€rlden för vĂ„ra fötter och fĂ„ rejĂ€lt med klirr i kassan!

Kontentan av det hela Àr att denna leksak icke lÀmpar sig för barn, men att den Àr ett ypperligt redskap för vuxna mÀnniskor som nÀr drömmar om en plats i rampljuset!

Shugo Tokumaru finner du förövrigt hÀr: www.myspace.com/shugotokumaru