Monday March 1st 2021
SĂ€g Ă€r det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„gon gĂ„ng? SĂ€g Ă€r det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„gon gĂ„ng? »
För ett ögonblick gladdes jag över en postad inbjudan tills jag insÄg att det var en inbjudan frÄn [...]


Kategorier

Kultbilar

Författare HÄkan Matson

Förlag: Max Ström

HĂ„kan Matson Ă€r en av Sveriges mest ansedda motorjournalister och har bevakat bilindustrin i 25 Ă„r. Han skriver hĂ€r om 50 olika bilar som Ă€r tokiga, roliga, vackra, fula, viktiga, tramsiga, helt hopplöst usla eller bara Ă€r… Matson sjĂ€lv har varit Ă€gare till en av de bokens 50 modeller (SAAB Sonett 1968). Detta handlar naturligtvis till största delen av nörderi och fascination, men Ă€ven en rolig dos historik. Jag som alltid hĂ„ller  pĂ„ den svage faller naturligtvis som en fura för den tjeckiske bilen Tatra 603, som hade, och lĂ€s nu sakta: luftkyld svansmotor, pendelaxel och var kraftigt strömlinjeformad (det dĂ€r sista kan man ta med en nypa, nĂ€ föresten, en hel skyffel, salt) ungefĂ€r som en tvĂ„lkopp, och hade en design som var oerhörd, osannolik och oefterhĂ€rmlig, vilket blir uppenbart nĂ€r man ser bilen. Det sĂ€gs att mĂ„nga tyska officerare brukade roa sig med Tatra T77 under ockupationen, men för flera av dem slutade resorna i ond, brĂ„d död, vilket gav upphov till att modellen till slut kallades bilen för ”tjeckiens hemliga vapen”. Bilens skapare Hans Ledwinka, arbetade tillsammans med Ferdinand Porsche, och enligt Ledwinka, sĂ„ snodde Ferdinand hans idĂ© om hur den första VW-bubblan skulle konstrueras.

Sedan har vi, naturligtvis, AMC Pacer X, som var sĂ„ rĂ€tt tĂ€nkt, men fel gjord, men som fick just den upprĂ€ttelse bilen Ă€r vĂ€rd i Waynes World. Hade jag sjĂ€lv fĂ„tt vĂ€lja en bil i boken, vilken som helst, hade jag nog valt en Bristol 410 – en Union jack pĂ„ hjul, som körs av kommissarie Lynley.

Norman Mailer pĂ„stod ju att Tough guys don’t dance, och han visste sĂ€kert vad han skrev, sjĂ€lv pĂ„stĂ„r jag att dessa ickedansare mer Ă€n gĂ€rna Ă€gnat sig Ă„t en stunds horisontalmambo i baksĂ€tet pĂ„ en Dodge Charger R/T 440 magnum – den modell som skurkarna kör i Bullit, och som i verkligheten hade blĂ„st lacken av Steve McQueens Mustang. Bilder och modeller stimulerar fantasin och Matson guidar, torrt, informativt och med en dos av blyfri humor. Men vill ni skratta riktigt gott och njuta av riktiga losers sĂ„ kan jag rekommendera boken Tidernas sĂ€msta bilar (Max Ström) ni kommer att gnĂ€gga er fördĂ€rvade.

Lars Yngve