Saturday October 23rd 2021
SĂ€g Ă€r det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„gon gĂ„ng? SĂ€g Ă€r det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„gon gĂ„ng? »
För ett ögonblick gladdes jag över en postad inbjudan tills jag insÄg att det var en inbjudan frÄn [...]


Kategorier

Gniden? Mycket!


Jeff Buckley skrev Everybody Here Wants You till Joan Wasser, som Joan As Police Woman egentligen heter, och David Sylvian kallar henne för en ” Marilyn Monroe med punkkĂ€nsla”. Ja, uppmĂ€rksamheten kring detta fiolspelande popsnöre Ă€r stort. Jag har alltid velat frĂ„ga en violinist om den möjligtvis med Ă„ren blivit gniden? men har aldrig riktigt kommit till skott – förmodligen handlar min tveksamma instĂ€llning till att frĂ„ga om just detta min rĂ€dsla för att fĂ„ smisk av en strĂ„ke, eller Ă€nnu vĂ€rre, att det slutar som för Brasse i nĂ„gon av hans historier i Fiolen min. Joan Ă€r att betrackta som en singer/songwriter och klinkar piano lika lĂ€tt som hon rasslar med strĂ€ngarna pĂ„ lutans fördomsfria lillasyster.

Du började gnissla fiol i ganska tidig Älder!
– I tredje klass sĂ„ blev alla eleverna erbjudna att hyra fiol för den ringa summan av $ 10 per Ă„r, sĂ„ att alla som ville lĂ€ra sig att spela skulle fĂ„ en möjlighet att lĂ€ra sig. Jag ville.

Varför föll just ditt val pÄ fiol, det fanns vÀl Àven andra instrument?
– Jag vet faktiskt inte, men kanske hade det nĂ„gonting att göra med det faktum att den pĂ„minde lite grann om ett maskingevĂ€r i sitt fodral, haha


Hur stod din omgivning ut med nybörjarljudet som lÄter likt en en katt klockan fyra pÄ morgonen som kommit i klÀm, eller som duschscenen i Psycho?
– Dududu
! Jag har aldrig lĂ„tit sĂ„! Du mĂ„ste ha en helt annan upplevelse av instrumentet Ă€n jag! Har du blivit skrĂ€md med det?

Nej, det har jag inte. Hur mycket trÀnade du till tonerna av ELO:s strÄkar?
– Inget alls. Numera gillar jag ELO, men nĂ€r jag var yngre tyckte jag bara att de var hemska.

Och dÀrefter upptÀckte du Rush?
– Jag upptĂ€ckte inte Rush, det har jag för övrigt fortfarande inte gjort Ă€n.

Äh
 kom igen!

– Nej, det Ă€r sant!

Okej dÄ. Hur mycket trÀnar du dagligen med din fiol?,
– Numera spelar jag inte sĂ€rskilt ofta, dĂ€remot övar jag gitarr, piano, sĂ„ng och skriver dessutom mycket  musik. Fiolen anvĂ€nder jag mest nĂ€r jag lĂ€gger strĂ„kar pĂ„ mina egna eller andras musik. Men nĂ€r jag studerade musik i skolan sĂ„ spelade jag mellan en halv – och fem timmar per dag.

Du har spelat med storheter som Anthony and the Johnsons och Lou Reed, hur Àr de som mÀnniskor?
–  Anthony Ă€r en darling och Lou Reed Ă€r en sweetheart.

I vilken omgivning trivs du bÀst: solo eller i ett band?
– Jag har förmĂ„nen av att fĂ„ uppleva det bĂ€sta av bĂ„da vĂ€rldarna, jag Ă€r lyckligt lottad.

Du har ju mÄnga etablerade vÀnner/fans som ger din karriÀr grym draghjÀlp som David Sylvian till exempel. Har du haft en grÀddfil till genombrottet?
– Ermph
 Naturligtvis Ă€r jag glad över att mina etablerade vĂ€nner hjĂ€lper mig genom att tala om mig och min musik.  Men jag har jobbat stenhĂ„rt hela mitt liv med det jag Ă€lskar mest av allt: att göra musik. Jag har fortsatt att skriva och framtrĂ€da och detta, tillsammans med en gnutta tur, Ă€r den frĂ€msta anledningen till att jag numera Ă€r hyfsat framgĂ„ngsrik. Och Ă€ven jag gillar ju att berĂ€tta för andra och tipsa om musik som jag gillar med artister som jag uppskattar. Det gamla blandbanssyndromet, du vet.

Vad Àr det bÀsta rÄd nÄgon gett dig?
– Att jag aldrig skall lĂ€sa vad som skrivs om mig.

Tror du att fiolen kan bli den nya gitarren?
– Absolut inte!

Lars Yngve