Saturday July 11th 2020
SĂ€g Ă€r det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„gon gĂ„ng? SĂ€g Ă€r det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„gon gĂ„ng? »
För ett ögonblick gladdes jag över en postad inbjudan tills jag insÄg att det var en inbjudan frÄn [...]


Kategorier

EN STILLSAM REVOLUTION av YOKO ONO

(Photo by Charlotte Kemp Muhl & Sean Lennon)

En fjÀril hoppar frÄn blomma till blomma. SÄ bra, tÀnker jag. FjÀrilen styr och stÀller som vanligt. En behÀrskad frid. Men vad gör egentligen fjÀrilen?

NĂ€r en liten rörelse som en fjĂ€rils vingslag Ă„stadkommer en stor förĂ€ndring nĂ„gon annanstans, kallas det inom fysiken för fjĂ€rilseffekten. Det hĂ€r fick jag höra alldeles nyss
 sĂ„ jag vet inte om det verkligen stĂ€mmer. Men om det inte kallas för fjĂ€rilseffekten, sĂ„ borde det finnas nĂ„got annat uttryck för det hĂ€r fenomenet. En vindpust frĂ„n dansande barn fĂ„r ett grĂ€l att upphöra pĂ„ andra sidan jordklotet, pĂ„ en plats som barnen aldrig hört talas om. Varför inte? Enligt den senaste forskningen gör till och med soffpotatisar nytta, för deras andetag behövs för jĂ€mvikten i atmosfĂ€ren. VĂ€rlden och dess mekanik Ă€r fortfarande till stora delar ett mysterium för oss.

Vi Àr som fjÀrilarna. Vi styr och stÀller varje dag för vÄr överlevnad, sÄ som vi tror Àr bÀst. Men vad som Àr annorlunda för oss, Àr att vi vet att vi inte Àr sÄ oskyldiga som fjÀrilarna. Genom vÄr dumhet hÄller vi pÄ att förstöra den hÀr planeten som vi kallar vÄr egen. Ondskans axel lÄter vi driva runt förstörelsens hjul. Vad kan vi göra för att situationen ska vÀnda? Det Àr en sÄ stor uppgift att vi blir deprimerade till ingen nytta. Det blir nÀstan lÀttare att bara ge upp, eller att försöka angripa den onda kraften i en direkt attack. Men sanningen Àr att om vi försöker Àndra riktning pÄ ondskans hjul sÄ ger vi det sÄ mycket energi att vi till slut följer med det istÀllet för att vÀnda det.

Det onda upptrÀder ofta som en illusion av godhet. Om vi Àr osÀkra och inte frigör oss frÄn det, kan det förgöra oss. DÀrför mÄste vi alla klart kunna se vad Ondska verkligen Àr, för att kunna skydda oss. Ondska Àr bara en o-frid skapad av förvirrade sinnen, och den dunstar bort med sin egen Änga till slut. Men den kan göra vÀldigt mycket skada innan den förstör sig sjÀlv. DÀrför mÄste vi göra nÄgot för att bekÀmpa det NU.

Lyckligtvis Àr vi nu sÄ mÄnga som Àr beredda att göra nÄgot för att rÀdda vÄr vÀrld. MÀnniskor frÄgar mig ofta vad de ska göra för att det ska bli frid i vÀrlden. Jag skulle vilja komma med ett förslag hÀr.

Vi tar det steg för steg. Eftersom vĂ„rt öde skapas genom att vi först förestĂ€ller oss det öde vi vill ha, sĂ„ bör vi FÖRESTÄLLA OSS FRID, storslaget och med total övertygelse. Förr i vĂ€rlden satt gurus och mediterade dag och natt, och det var en stor hjĂ€lp. Men vi lever i en annan vĂ€rld, dĂ€r tiden Ă€r mycket dyrbar. En miljon barn kanske dör medan vi sitter och funderar pĂ„ vad vi ska göra. AlltsĂ„ kan vi inte bara sitta och meditera. Vi ska FÖRESTÄLLA OSS FRID bĂ„de dag och natt, nĂ€r vi lever vĂ„ra vanliga liv.

Ja. En sak som Àr intressant Àr, att man helt enkelt inte kan vara vÄldsam, samtidigt som man förestÀller sig frid. Om vi alla, i hela vÀrlden, alltid förstÀller oss frid, sÄ kommer det inte att finnas nÄgon o-frid lÀngre i vÀrlden. O-friden kommer faktiskt att helt försvinna frÄn vÄr planet.

Vad vi ska göra sedan Àr att fokusera pÄ att hela den vÀrld som vi har förött, genom att framkalla vÄr helande kraft. Din avsikt att hela kommer att börja mÀrkas i all sin kraft redan nÀr du ber att fÄ hela. NÀr vi alla i hela vÀrlden ber om att fÄ hela vÀrlden, dÄ blir den ocksÄ helad.

Du ska veta att detta Àr enkelt.

Vi Àr alla förenade med varandra.

Vi pÄverkar varandra ocksÄ nÀr vi Àr rÀdda, förvirrade, arga och vill förgöra vÀrlden och bidra till ökad o-frid.

SÄ starka Àr banden mellan oss.

Börja göra det du kan göra, nu nÀr du vet att du befinner dig mitt i en fruktansvÀrd katastrof som vi, den mÀnskliga rasen, har Ästadkommit. Det Àr sÄ illa att bönderna, som ger oss vÄr mat, gÄr i konkurs nÀr de inte kan uppfylla de krav som de giriga företagen stÀller. De förlorar sin Àrvda mark och nÄgra begÄr till och med sjÀlvmord. Det allra sorgligaste Àr alla de barn som blir sexuellt utnyttjade, eller sÀljs för sina organ och dör eller gÄr under innan de ens har blivit tonÄringar.

Titta riktigt noga runtomkring dig pĂ„ vad som hĂ€nder. Kanske kĂ€nner du att du skulle vilja strypa den onda kraft som ligger bakom det hĂ€r. Men jag mĂ„ste be dig att inte göra nĂ„gonting alls innan du har förĂ€ndrat din vredes energi till en ren energi till att fĂ„ jobbet gjort med kĂ€rlek. Är detta möjligt? Ja, det mĂ„ste det vara.

Hela Universum kommer att pÄverkas sÄ fort du börjar tÀnka pÄ rÀtt sÀtt för att fÄ slut pÄ o-friden i vÄr vÀrld.

Börja med nÄgot litet.

Gör nÄgot snÀllt varje dag.

Ring din mamma och berÀtta att du tÀnker pÄ henne. Ring inte bara för att du behöver hjÀlp. Hon kommer att börja grÄta.

Se pÄ trÀden och beundra deras skönhet, bÄde i ord och handling. De kommer att spira och grönska.

Var aldrig nÄgonsin cynisk. Cynism Àr döden. HÀr simmar vi tillsammans för att komma till godhetens och fridens strand. Cynismen skulle drÀnka oss mitt ute i havet, och döda oss. Vi behöver trosvisshetens hjÀlp för att komma till stranden. Inget annat. LÀgg dig i, styr och stÀll för vÄr gemensamma överlevnad. Skicka ett meddelande till en vÀn och berÀtta vad du högaktar hos henne eller honom, för vÀnner Àr din familj.

Ibland fÄr jag frÄgan om jag blir deprimerad, om jag tappar tron pÄ vad jag Àr och om de hÀr hemska mÀnniskorna gör mig ledsen. Jo, det blir jag, i alla fall ett tag. Men jag har för mycket att göra, sÄ jag hinner inte bli deprimerad, tappa sjÀlvförtroendet, eller tycka illa om nÄgon, sÀrskilt lÀnge. Jag har inte tid med det, helt enkelt.

Skicka ditt meddelande via internet, berÀtta hur mycket du Àlskar livet, och varför. Alla som Àr ute pÄ nÀtet Àr ocksÄ din familj.

Om du mediterar inombords – kanske inte unnar dig lyxen att verkligen sĂ€tta dig ner och meditera, men om du gör vad du kan för att förĂ€ndra vĂ€rlden, och nĂ€r du har gjort det i tre mĂ„nader, sĂ„ kommer du att mĂ€rka skillnaden i ditt eget liv och till och med pĂ„ jorden, runtom dig. Jo, det Ă€r sant! SĂ„ gör vi en stillsam revolution tillsammans.

Var pÄhittig. Du behöver bara göra det som just du kan göra, inget mer.

DÄ fÄr du godhetens hjul att snurra.

Jag hörde nÄgot extra underbart för ett tag sedan. TvÄ vetenskapsmÀn har forskat pÄ hur vÄgor pÄverkade havet under tvÄ Är. De drog slutsatsen att den minsta rörelse i vattnet, om det sÄ bara Àr nÀr man slÀnger i en smÄsten eller nÀr ett barn plaskar i strandkanten, pÄverkar hela havet varje gÄng. Jag har alltid trott att vi pÄverkar varandra pÄ land men jag visste inte att vi gjorde det i havet ocksÄ! Vilken vÀlsignelse! Naturen gör det sÄ lÀtt för oss!

SÄ nu kallar jag oss för smÄstensfolket. Kasta smÄ stenar in i vÀrlden. Gör inga stora plask med stenbumlingar, det skulle dra till sig fel slags mÀnniskor ocksÄ. VÄr stillsamma revolution gör inga uttalanden, men en dag kommer alla mÀnniskor att ta den till sig som en norm för livet. Det har mÀnniskan gjort mÄnga gÄnger tidigare. Till exempel nÀr vi ville flyga, och uppfann flygplan. Vi ville se andra sidan av mÄnen, och det har vi gjort. Nu vill vi hela vÄr planet och skapa frid i vÀrlden. Vi kan göra det.

Under tiden ser jag för min inre syn hur fjÀrilarna försvinner frÄn jorden, precis som bina har gjort. FÄglar kommer att bli förvirrade av de nya vindarna som blÄser Ät olika hÄll, skapade genom vÄra vindkraftverk.

En grupp indianer protesterade mot att vindkraftverken blĂ„ste vinden till deras förfĂ€ders gravar. ”Det skulle de ha sagt till om nĂ€r kraftverken planerades, nu Ă€r det för sent”, fick de höra. Och folk behöver ju jobb. Projektet fortsĂ€tter dĂ€rför utan sĂ€rskilt mycket motstĂ„nd. Och i ett land österut bestĂ€mde sig nĂ„gra företag för att de Ă€gde rĂ€tten till vattnet, sĂ„ att folket helt plötsligt inte fick dricka utan att betala till företaget. NĂ„gra hamnade till och med i fĂ€ngelse för att de inte hade betalat för dricksvattnet som alltid varit gratis förut. SĂ„ nu kĂ€nner jag viss oro för att det kommer att finnas vindrĂ€ttigheter.

Jag har faktiskt börjat sakna den fjĂ€ril jag sĂ„g i min trĂ€dgĂ„rd nĂ€r jag var en liten flicka. Jag var ett sĂ„dant barn som bara sĂ„g pĂ„ fjĂ€rilen nĂ€r den fladdrade. Ända tills fjĂ€rilen fanns i mitt hjĂ€rta. Den svĂ€vade i vinden, dansade livets dans.

Börja din egen kampanj idag! Du ska fÄ se att den sprider sig vÀldigt fort över hela vÀrlden, samtidigt som du blir en av smÄstensfolket. SmÄstensfolket Àr mÀnniskor som vet att smÄstenar som kastas i havet omedelbart pÄverkar hela vÀrldens hav. Och som jag sa, kasta inga stora stenar. Det bara skrÀmmer folk och skapar Äterverkningar.

Vi ska bara fortsÀtta att kasta i smÄstenar. Tillsammans. Det Àr sÄ vi kommer att förÀndra vÀrlden. Vi förÀndras, och vÀrlden förÀndras. Lita pÄ vad du kan göra. Lita pÄ hur snabbt vi kan förÀndra vÀrlden till det bÀttre. Varför? För att vi mÄste.

HÀr kommer en affirmation som jag gÀrna vill dela med mig till dig. Upprepa den inom dig i den fasta tron att vi Àr ett, och vi Àr tillsammans. Vi ska klara det.

I sanningens, fridens och kÀrlekens namn,

VÄr planet Àr vÀlmÄende och hel.

Vi, jordens folk, ser klart, hör tydligt, tÀnker klart,

Gör rÀtt bedömningar, fattar rÀtt beslut och handlar rÀtt

För vÄrt eget, vÄr planets, och Universums bÀsta.

HĂ€r badar vi i gryningsljuset,

Vi stÄr i det himmelrike som vi har skapat

Tillsammans pÄ vÄr jord.

Vi vill dela denna glÀdjerika tid

Med alla som lever pÄ jorden,

Vi Àr ett,

Förenade med oÀndlig och evig kÀrlek.

För det högsta goda, till alla berörda, lÄt det ske.

© 2010 Yoko Ono

ÖversĂ€ttning Lotta Askaner Bergström