Saturday July 11th 2020
Säg är det konstigt att man längtar bort någon gång? Säg är det konstigt att man längtar bort någon gång? »
För ett ögonblick gladdes jag över en postad inbjudan tills jag insåg att det var en inbjudan från [...]


Kategorier

Laurie Anderson / Homeland (Warner/Nonesuch)

Laurie Andersons 40-åriga karriär innefattar performance, musik, spoken word, video och samarbeten med många av de stora på avantgarde-scenen. Mrs Andersons musik är tidlös, hennes första (och enda) hit ”O Superman” (1981) skulle mycket väl ha kunnat vara producerad 2010. I de flesta fall turnerar artister med nytt material för att sälja ett nyligen släppt album, men Laurie Anderson gjorde tvärtom med Homeland: hon turnerade runt med nytt material för att förbereda inspelningen av skivan! Homeland ifrågasätter överheten på ett formidabelt sätt: här avhandlas USA:s utrikespolitik, tortyr, den ekonomiska kollapsen, urholkningen av den personliga friheten, medicinsk felbehandling, religion och cynism. Hon tvekar inte heller att ta upp USA:s innevånares blinda förtroende för myndigheterna, mediernas aptit på spektakel, den finansiella kollapsen och den därpå följande dominoeffekten på marknaden. Hon belyser även det faktum att vi dagligen matas med information om att världen blir hetare, trängre och farligare, och Antarktis svämmar över och att jordens resurser krymper. Men poängen är, att ingen vet om allt detta är fiktion eller inte, inte ens alla experterna som skapar alla problemen som naturligtvis bara experterna kan lösa. När skivan spelades in hade BP ännu inte sprungit läck, men händelsen har sin plats i låten ”Only an expert”, i vilken texten bara blir mer och mer absurd för varje gång man hör den. Amerikas identitet blottläggs i det episka storverket ”Another day in America” med raderna:” The reason I really love the stars, is that we cannot hurt them”, för att i nästa ögonblick konstatera: “but we are reaching for them”. Jag sluter ögonen, gnuggar dem tills jag ser stjärnor och lägger mig i soffan, blickar upp på en stjärnhimmel och ledsagas av Mrs Andersons nerpitchade röst. Det borde alla prova.

4

Lars Yngve