Saturday May 30th 2020
SĂ€g Ă€r det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„gon gĂ„ng? SĂ€g Ă€r det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„gon gĂ„ng? »
För ett ögonblick gladdes jag över en postad inbjudan tills jag insÄg att det var en inbjudan frÄn [...]


Kategorier

Kunglig förfining

Text: Jenny Tedjeza. Kultur. Odling, förfining, förÀdling. MÀnsklig verksamhet som pÄ nÄgot sÀtt lyfter oss och vÄrdar det gemensamma samhÀllsbygget. Ett begrepp som rymmer allt frÄn livsmedelsproduktion och Àldreomsorg till kvÀllskurser, romankonst och opera.

Motsatsen till kultur Àr skövling och nedbrytning. Förödelse och exploatering. Miljöförstöring, fascism, pornografi och en produktionstakt som gör mÀnniskokroppen sjuk.

De europeiska kungahusens seder och bruk, deras riter och tiaror och ordnar, brukar ses som höjden av förfining och kultur. En sammanhÄllande kraft och en garant för att vi inte ska bli historielösa.

Men vad Àr det vi samlas kring nÀr kronprinsessan bjuder in till bröllop för skattebetalarnas pengar och samtliga medier fÄr rojalistisk fnatt? I mÄnader har bröllopsförberedelserna analyserats in i minsta söm pÄ den kungliga brudklÀnningen och varje Ära pÄ kungaslupen Vasaorden. Public Service har inte bara medverkat utan tagit tÀten i galenskaperna.

Är det kultur att klĂ€ ut ett antal medborgare i paraduniform och balklĂ€nningar och tillskriva dem egenskaper sĂ„ upphöjda att vĂ„ra mest grundlĂ€ggande demokratiska principer mĂ„ste kringgĂ„s?

Monarkin Àr reaktionÀr till sin natur och stÄr dÀrmed i motsÀttning till samhÀllets utveckling. Kungahuset Àr bÀrare av förlegade förestÀllningar om heterosexualitet och kÀrnfamilj, det kungliga uppdraget Àr förenat med religionstvÄng (den rena evangelistiska lÀran) och rojalismen uppmuntrar nÄgra av mÀnniskans sÀmsta egenskaper som fjÀskande och otillbörlig respekt för överheten. För att inte tala om den i övriga samhÀllet sedan lÀnge avskaffade seden att Àrva ett Àmbete.

Vad Àr det som hÀnder nÀr miljoner mÀnniskor Àgnar en vacker sommardag Ät att vifta med flaggor och fira ett bröllop i en privilegierad familj, trots att nÀstan ingen kÀnner brudparet? Vad hÀnder med vÄr egen och mycket viktigare verklighet?

Samtidigt som Europas kungligheter festar loss för vÄra pengar pÄ Stockholms slott slÀpper BP ut 100000 fat olja om dagen i Mexikanska golfen. Palestinierna i Gaza lever fortfarande i vÀrldens största utomhusfÀngelse och i Sverige har fackföreningsrörelsen Äter svikit medlemmarna i en ovanligt stor och katastrofal avtalsrörelse.

DÀrför Àr monarkin inte kultur. Den Àr nedbrytning av vÄr sjÀlvrespekt och vÄr handlingskraft.

Jenny Tedjeza