Friday July 10th 2020
SĂ€g Ă€r det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„gon gĂ„ng? SĂ€g Ă€r det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„gon gĂ„ng? »
För ett ögonblick gladdes jag över en postad inbjudan tills jag insÄg att det var en inbjudan frÄn [...]


Kategorier

Blue colors

Cyndi Lauper svalde förmodligen krumelurpiller i början av 80-talet, för trots sina 57 Ă„r ser hon fortfarande ut som en blandning av Betty Boop och Pippi LĂ„ngstrump. Cyndi Ă€r genuin pĂ„ ett originellt vis. Eller originell pĂ„ ett genuint vis, jag kan inte riktigt bestĂ€mma mig för vilket! Med sin starka och fĂ€rgsprakande personlighet har hon under Ă„rens lopp fĂ„tt en legion av fans i gay, lesbiska, bi-, och transpersoner, som alltid sett henne som en sjĂ€lsfrĂ€nde. En av Cyndis favoritlĂ„tar Ă€r ”Blue” med Joni Mitchell och i september kommer hennes 11:e album Memphis Blues, pĂ„ vilket hon spelat in sina personliga bluesfavoriter.

Cyndi, man fÄr ju nÀstan för sig att blÄtt Àr din true color?

– Du, det Ă€r lite lustigt, men just nu Ă€r faktiskt blues min fĂ€rg. Jag menar, det finns en hel del att kĂ€nna sig blue över just nu: BP-oljekatastrofen, krigen i Mellanöstern, det faktum att vissa regeringar fortfarande straffar kvinnor genom att stena dem till döds, att aids och hiv-infektioner snabbt sprider sig bland kvinnor, den globala ekonomin, den globala uppvĂ€rmningen
 Listan Ă€r oĂ€ndlig, sĂ„ ja
 jag Ă€r ganska blĂ„ just nu. Men det fantastiska med blues Ă€r att musiken Ă€ndĂ„ Ă€r upplyftande och handlar om uthĂ„llighet, och oavsett hur blĂ„ du kan bli, och hur lĂ„gt du Ă€n tycker dig befinna dig just för tillfĂ€llet, sĂ„ finns det alltid hopp runt hörnet.

Hur kom du pÄ idén spela in ett album med blues?

– Blues Ă€r musikens heliga graal. Jag ville faktiskt spela in en bluesplatta redan 2004 dĂ„ jag fortfarande var kvar pĂ„ Sony. Jag stötte ihop med Jeff Beck och vi tyckte det vore en bra idĂ© om vi spelade in ett album ihop, men av nĂ„gon anledning blev det aldrig av. Men nu har jag Ă€ntligen gjort det med andra musiker, och det Ă€r en gammal dröm som gĂ„tt i uppfyllelse. Jag har alltid varit ett stort fan av blues, för som Muddy Waters uttryckte det: ”If blues gave birth to a child, that child would be rock and roll…” och verkligen all populĂ€rmusik överhuvudtaget! Jag har lyssnat pĂ„ blues sedan jag var barn. Jag Ă€lskade hur Janis Joplin och Rolling Stones gjorde bluesen modern igen pĂ„ 70-talet. För min del fungerade det inte just dĂ„, men jag var fast besluten att nĂ„gon gĂ„ng göra det. Jag vĂ€ntade liksom bara pĂ„ rĂ€tt tillfĂ€lle. Nu verkade det som ett bra tillfĂ€lle i min karriĂ€r, men mest för att som jag sa tidigare, det finns mycket att sjunga blues om just nu.

Du var alltsĂ„ inne pĂ„ blues Ă€ven nĂ€r du slĂ€ppte She’s so unusual?

– Well, jag spelade i ett coverband i slutet av 70-talet och början av 80-talet och vi gjorde en hel del Joplin-covers. SĂ„ jag fastnade rejĂ€lt för bluesen dĂ„ eftersom alla mina favoritband frĂ„n den tiden var starkt influerade av blues. Jag började kolla musiken dĂ„, Muddy Waters, Robert Johnson, Big Maybelle, Ma Rainey…..

Menar du att Girls inte enbart wanna have fun utan att girls wanna get low too?

– Visst Ă€r det sĂ„. Det Ă€r inget annat Ă€n Ă€rlighet och passion i blues, det kĂ€nns fantastiskt att ta sig till denna plats och befinna sig i detta tillstĂ„nd, faktiskt.

Men kan man vara lycklig och ÀndÄ framföra blues?

– Javisst! Du mĂ„ste komma och se showen. Som jag sagt tidigare, för mig Ă€r den bĂ€sta delen av blues den typen av lĂ„tar som Ă€r upplyftande, som peppar folk till att fortsĂ€tta kĂ€mpa och att inte ge upp, trots umbĂ€randen och motgĂ„ng. Det Ă€r just detta som vi hyllar pĂ„ scenen. Sedan gĂ„r det inte att bortse frĂ„n det faktum att jag Ă€r pĂ„ turnĂ© med nĂ„gra av USA:s bĂ€sta bluesmusiker: Archie Turner piano, Steve Potts pĂ„ trummor, Michael Toles pĂ„ gitarr och Charlie Musselwhite pĂ„ munspel, och bara deras nĂ€rvaro kommer att fĂ„ dig till att stĂ€lla dig upp och dansa. De hĂ€r killarna Ă€r ren magi pĂ„ scenen.

Ge exempel pÄ vad som fÄr dig att kÀnna dig blÄ!

– LĂ€sa tidningen, knĂ€ppa pĂ„ CNN


Vad fick du för reaktioner frÄn omgivningen nÀr du sa att du ville spela in ett bluesalbum?

– De flesta var mycket positiva, men visst fanns det en del som var skeptiska till det hela. Men skeptiker stör mig inte det minsta, jag Ă€r van vid skeptiker och har lĂ€rt mig hantera sĂ„dana.

Hade B.B. King nÄgon Cyndi-favoritlÄt?

– Du, jag skulle aldrig vĂ„ga stĂ€lla den frĂ„gan till honom.

Det lÄter som ni hade vÀldigt kul i studion!

– Vi hade skitkul och spelade i princip in en lĂ„t om dagen. Rakt upp och ner, live och med analog utrustning, precis som det gjordes förr i tiden. Det var vĂ€ldigt okomplicerat. NĂ€r bandet kom till studion sĂ„ arbetade vi tillsammans med arrangemangen. DĂ€refter repade vi en stund och spelade in lĂ„tarna i tre eller fyra versioner. Jag anser att det Ă€r sĂ„ blues ska spelas in. Sedan valde vi ut dem vi tillsammans var mest nöjda med, de som hade den bĂ€sta kĂ€nslan. Versionerna som hamnade pĂ„ plattan Ă€r nödvĂ€ndigtvis inte de som blev bĂ€st rent tekniskt, vi gick helt och hĂ„llet pĂ„ kĂ€nslan.

Vilken dygnsrytm hade ni under inspelningen?

– Vi började sent pĂ„ eftermiddagen och arbetade en bra bit in pĂ„ natten.

Hur var det att spela in med Stax-veteraner?

– Awesome. De musiker som spelar pĂ„ skivan tillhör den amerikanska musikens kungligheter. De spelar inte bara pĂ„ nĂ„gra av de största lĂ„tarna som gavs ut pĂ„ Stax-etiketten, de medverkar Ă€ven pĂ„ mĂ„nga inspelningar pĂ„ Hi Records.

Jag gillar att lyssna pĂ„ musik nĂ€r jag kör bil och tycker att ”Romance in the dark” lĂ„ter oerhört bra i bilstereon. Gillar du sjĂ€lv att köra bil och lyssna pĂ„ musik?

– Jag Ă€lskar det, men min son Ă€r oftast med mig i bilen och envisas med att tala om för mig vad det Ă€r som spelas pĂ„ radion
 massor av hip hop och rap


Du har haft en ganska lĂ„ng karriĂ€r. Finns det nĂ„got igenkĂ€nnande i I’ve been down so long, down don’t bother me?

– Jag tror nog inte att jag nĂ„gonsin under min karriĂ€r har varit nere i en sĂ„ pass djup svacka, sĂ„ just den raden stĂ€mmer inte riktigt in pĂ„ mig. Jag menar: jag har gjort 11 album, sĂ„lt nĂ€stan 30 miljoner skivor, turnerat runt om i vĂ€rlden Ă„rligen, sĂ„ den typen av termer passar inte riktigt in, tycker jag. Jag lever ett fint liv, fantastisk son, bra make, men blickar man utĂ„t och ser vad som pĂ„gĂ„r runt om i vĂ€rlden, sĂ„ kan man bara hoppas pĂ„ att saker och ting kommer att bli bĂ€ttre. SamhĂ€llet tycks mĂ„ ganska dĂ„ligt just nu, men tillsammans kan vi förĂ€ndra saker ting om vi bara hjĂ€lps Ă„t. Det lĂ„ter som en klyscha, men det Ă€r faktiskt sant.

Hur valde du lÄtarna till albumet?

– Det var tufft eftersom det finns sĂ„ mĂ„nga, mĂ„nga, mĂ„nga fantastiska lĂ„tar att vĂ€lja mellan. SĂ„ jag bestĂ€mde mig för vad jag ville göra Ÿ hitta lĂ„tar som berĂ€ttade bra historier och som jag kunde relatera till och förhoppningsvis framföra pĂ„ ett bra sĂ€tt. Men det tog betydligt lĂ€ngre tid att vĂ€lja ut rĂ€tt lĂ„tar Ă€n vad det gjorde att spela in dem.

En hel del andra artister har spelat in dina lÄtar, har du nÄgon personlig favorit bland dem?

– Miles Davis version av ”Time After Time”, om du inte har hört den sĂ„ mĂ„ste du kolla upp den. Du kommer att förstĂ„ varför den Ă€r min favorit


Klart att jag hört den! Men du, utan Cyndi Lauper ingen Lady Gaga, eller hur?

– Helt fel. Lady Gaga Ă€r en stor konstnĂ€r som spelar i en helt egen division.

Din True Colors Foundation har ökat medvetenheten mot diskriminering och hjÀlpte till att göra saker bÀttre för HBT-befolkningen. Hur kan vi hjÀlpa och göra skillnad?

– Det viktigaste nĂ„gon kan göra för att öka folks förstĂ„else och tolerans Ă€r att prata med heterosexuella i sin omgivning och förklara för dem varför just de ska bry sig om jĂ€mstĂ€lldhetsfrĂ„gor och gay, lesbiska, bisexuella och transpersoner. Att upplysa folk om varför deras stöd Ă€r viktigt och varför en grupp av mĂ€nniskors frihet Ă€r vĂ€rd att slĂ„ss för. Öppenhet, mĂ„ngfald och tolerans Ă€r en oerhört viktig bit i samhĂ€llet. Det Ă€r ocksĂ„ en poĂ€ng med att pĂ„peka att om vi inte accepterar varandra sĂ„ riskerar vi ju faktiskt att komma till en punkt dĂ„ Ă€ven vĂ„r egen frihet och vĂ„rt eget liv kanske kommer att ifrĂ„gasĂ€ttas. Kolla in vĂ„r nya hemsida www.wegiveadamn.org dĂ€r man kan hitta bra argument som kan vara till hjĂ€lp under dessa diskussioner. Det finns ocksĂ„ en stor organisation i Europa som kallas ILGA-Europa som har resurser. Men det Ă€r oerhört viktigt att alltid komma ihĂ„g att det inte finns nĂ„gon bĂ€ttre sex Ă€n sĂ€ker sex. Jag Ă€r en she-bopper, sĂ„ jag vet vad jag pratar om.

Cyndis syster Elen Àr lesbisk, och under nÄgra Är i tonÄren försökte Cyndi övertyga sig sjÀlv om att hon ocksÄ var homosexuell.

– Min syster var glad, och mina bĂ€sta vĂ€nner var homosexuella, sĂ„ jag tĂ€nkte att jag naturligtvis ocksĂ„ var gay. SĂ„ jag gjorde allt de gjorde. Jag försökte kyssa flickor. Men det kĂ€ndes inte rĂ€tt för mig och till slut var jag tvungen att komma ut som heterosexuell.

Och nu hÄller du pÄ och skriver en sjÀlvbiografi, kommer du att berÀtta allt precis som det var?

– Ja. Den kommer ut i slutet 2011 pĂ„ Simon & Schuster. SĂ„ utöver turnerandet hĂ„ller jag pĂ„ att skriva för tillfĂ€llet. Den kommer att bli kul att lĂ€sa. SĂ„ jag har fullt upp.

Lars Yngve