Saturday October 23rd 2021
SĂ€g Ă€r det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„gon gĂ„ng? SĂ€g Ă€r det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„gon gĂ„ng? »
För ett ögonblick gladdes jag över en postad inbjudan tills jag insÄg att det var en inbjudan frÄn [...]


Kategorier

Bröllopsyra

Sommarbröllop mellan kronprinsessan Victoria och prins Daniel med en myckenhet Àra och glans, det blir nÄgot som de allra flesta svenskar kommer att komma ihÄg som nÄgot av det mest minnesvÀrda den varma sommaren 2010.

Ett bröllop som alltför lÀnge varit höljt i minnenas skumma och dimmiga tillhÄll likt hos en redaktör Àr det mellan bruden Nellie Gray och brudgummen Laird Della i New York 7 augusti 1939.

DĂ„ detta bröllop planerades att Ă€ga rum i samband med den dĂ„ 40-Ă„rs jubilerande sommarutstĂ€llningen New York World Fair sĂ„ planerads bröllopet som nĂ„got extra stort och det stĂ„r i samtida texter att bröllopet skulle ske i nĂ€rvaro av ”the cream of the society present.”

För att hÄlla stilen sÄ fick de 8 brudnÀbbarna, vackra damer i 20-ÄrsÄldern alla gÄ till skrÀddaren och fÄ sig tillskuret likadana klÀnningar.

Bruden fick en sÀllsynt omfattande makeup, putsades och tvÀttades samt smyckades med en brudbukett som för ovanlighetens skull hÀngdes runt halsen stÀllet för att bÀras i famnen.

Runt pannan draperades ett nÀpet troligen 2-fÀrgat band samt hade hon Àven ett kortare slÀp ner över höger axel.

Det noteras ocksÄ att brudens förÀldrar Barr Hurrah och hans fru Whitpain Nellie Gray inte var vare sig informerade eller inbjudna, vilket vÀckte en viss undran till en början.

Dock fanns brudgummen, den stÄtlige och vÀlvuxne (notera de Àdelt svÀllande halsmusklerna hos en vÀltrÀnad ung man) Laird Della pÄ plats iförd en ovanligt bred slips runt sin nacke samt en vackert draperad, lÀtt bakÄtslagen hög svart hatt. Hans naturliga fÀrg gör att vi ser en vÀlskrÀddad frack framför oss.

Vid denna tid var det relativt ovanligt med bröllop utomhus, men i det vackra vÀdret sÄ skedde allt under bar himmel i strÄlande sol.

BorgmÀstaren i sin roll som bröllopsförrÀttare hade ett speciellt uppdrag i att fÄ det nygifta paret att kyssas, men denna uppgift löste han som synes med glans. EfterÄt kastade som idag de mÄnga bröllopsgÀsterna ris och blommor över det lyckliga paret.

Efter ceremonin antar vi att de slog sig ned hemma hos brudgummen pÄ hans hemgÄrd Electrified Farm nÄgonstans i New York state.

Per Arnesson