Tuesday August 4th 2020
SĂ€g Ă€r det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„gon gĂ„ng? SĂ€g Ă€r det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„gon gĂ„ng? »
För ett ögonblick gladdes jag över en postad inbjudan tills jag insÄg att det var en inbjudan frÄn [...]


Kategorier

HÄkan Hellström

För 10 Är sedan kom HÄkan Hellström insusandes som en Karl-Alfreds lillebror som aldrig varit i nÀrheten av spenat. Med en sÀllan skÄdad energi spred han sin lyckorusiga musik och gick, mot mÄnga odds, rakt in i det svenska folkhemmet.

NÄ HÄkan, ett decennium, sex album, sexton singlar och en EP i bagaget. KÀnns det som att de nya lÄtarna Àr början pÄ ett nytt kapitel?

– Nej det kĂ€nns inte riktigt som en början, mer som en fortsĂ€ttning. Samtidigt Ă€r det svĂ„rt att inte dras med i att det ju Ă€r exakt tio Ă„r sen första skivan kom och att det Ă€r ett nytt decennium nu. Men trots allt detta Ă€r skivan bara nĂ„gra steg till för mig. TvĂ„ steg för att vara exakt…

Tycker du att du haft tur?

– Ja, jag har haft enorm tur vad gĂ€ller skivorna. Än sĂ„ lĂ€nge


Om du Ă€r pĂ„ fest och du spelas, tycker du det kĂ€nns pinsamt eller tĂ€nker du ”Den hĂ€r killen Ă€r ganska bra”?

– Det har faktiskt hĂ€nt nĂ„gra gĂ„nger, och mĂ€rkligt nog har det tagit tid innan jag fattat att det Ă€r nĂ„gon av mina lĂ„tar. Oftast stampar man takten lite och nynnar med för att man kĂ€nner igen lĂ„ten. Sen nĂ„gon gĂ„ng i refrĂ€ngen förstĂ„r man varför den kĂ€nns bekant. Jag tycker det Ă€r roligt att höra min egen lĂ„t, absolut inte pinsamt. Men jag tycker att det Ă€r jobbigt nĂ€r nĂ„gon ska spela upp nĂ„got nytt material frĂ„n mig för nĂ„gon, och jag Ă€r med. Olidligt jobbigt. DĂ„ brukar jag gĂ„ dĂ€rifrĂ„n.

Kan du sjÀlv sÀtta fingret pÄ varför du och din musik gÄr hem hos folk?

– Nej, det kĂ€nns inte sĂ„ hĂ€lsosamt att spekulera i det. Roligt bara att nĂ„gon gillar.

En del artister Àr rÀdda för att kallas för folkkÀra, tycker du att det Àr ett negativt ord?

– Nej det lĂ„ter fint. Det Ă€r jag gĂ€rna.

Är det nĂ„got du strĂ€vat efter, att bli folkkĂ€r?

– Haha, nej, absolut inte. Det lĂ„ter som en sjuk strĂ€van. Jag strĂ€var dĂ€remot efter att göra sĂ„ fina lĂ„tar som möjligt.

Tröttnar du nÄgon gÄng pÄ dig sjÀlv och din röst?

– Ja det gör jag absolut. Framför allt i studion. Jag blir gĂ€rna indrĂ€nkt i allehanda psykedeliska effekter. Ibland vill de som jag samarbetar med inte samma sak som jag, och det Ă€r nog tur. Men jag tycker om min röst ocksĂ„. För det mesta faktiskt.

Hur lÄngt hade en okÀnd HÄkan Hellstöm kommit i Idol?

– Oj dĂ„, jag hade givetvis blivit utslĂ€ngd direkt, haha, tur för mig att inte alla delar den dĂ€r juryns smak. Jag sjĂ€lv till exempel. Tur att det finns sĂ„na som jag.

Vad anser du om sjÀlva konceptet Idol?

– Jag tycker att det Ă€r vidrigt pĂ„ de flesta plan. Men det dĂ€r Ă€r helt avhĂ€ngigt av var man kommer ifrĂ„n och vilka man identifierar sig med. Min husgud var Morrissey i tonĂ„ren. Behöver vĂ€l inte sĂ€ga mer Ă€n sĂ„. Men jag tror Ă€ndĂ„ att de som stĂ€ller upp har en uppriktig kĂ€rlek till musik. Skulle vilja sĂ€ga till dem att det finns fler vĂ€gar att gĂ„. Det finns mĂ„nga artister som Ă€r exempel pĂ„ det.

Hur har du förÀndrats sedan du fick barn, tycker du?

– Ja det Ă€r nog det som förĂ€ndrat en mest. Jag har blivit mindre kaotisk. Skönt att slippa fladdra runt faktiskt.

Trodde du att du skulle kunna fÄ sÄ starka kÀnslor för nÄgonting som för ett barn?

– Jag visste hela tiden att livet skulle förĂ€ndras av att fĂ„ barn. Den förĂ€ndringen var vĂ€ldigt vĂ€lkommen för mig. Gick mest och vĂ€ntade pĂ„ att den rĂ€tta skulle dyka upp att stadga sig med.

Man brukar ju sÀga att ingen blir profet i sin hemstad, men du Àr vÀl sÄ nÀra profet man kan komma i Göteborg?

– Jag Ă€r glad över att sĂ„ mĂ„nga lĂ„tar har fallit i god jord, men det Ă€r ingenting jag rĂ€knar med ska hĂ„lla. Men nĂ„gonting som gjorde mig vĂ€ldigt glad var spelningen pĂ„ Way Out West. Just att första skivan fĂ„tt leva sĂ„ lĂ€nge som tio Ă„r Ă€r svindlande för mig. Mina lĂ„tar var nĂ„got jag trodde skulle passera obemĂ€rkt förbi.

Det kÀnns som hela staden sluter upp bakom dig, kan du kÀnna det sÄ?

– NĂ€r vi spelar i Göteborg blir det ofta en speciell stĂ€mning. LĂ„tarna handlar ju om samma gator som publiken och jag gĂ„r pĂ„ varje dag. Men mĂ€rkligt och glĂ€djande nog tycker jag att jag kunnat kĂ€nna samma stĂ€mning i Kiruna och Stockholm, ja, i vilka stĂ€der som helst. Det beror vĂ€l pĂ„ att lĂ„tarna handlar om rĂ€tt allmĂ€nna saker som kĂ€rlek och sĂ„. Kanske beror det Ă€ven pĂ„ att melodierna Ă€r fina ocksĂ„, vad vet jag.

Din sjömanskostym hÀnger pÄ Sjöfartsmuseet i Göteborg. Kan det bekrÀftas pÄ ett finare sÀtt?

– Ja det Ă€r bĂ„de mĂ€rkligt och stort. Jag gick dit med min son, och nĂ€r vi stod framför matroskostymen sa jag ”Ja, Sigge, dĂ€r hĂ€nger min matroskostym.” DĂ„ tittade han bara konstigt pĂ„ mig som om jag var helt galen och sen sa han: ”Kom pappa, vi gĂ„r till sjörövarskeppet”. SĂ„ var det med den saken. Och sĂ„ ska det vara.

Utöver musiken sÄ blev du utsedd till Ärets bÀst klÀdde man av ELLE. Hur kÀnns en sÄdan utmÀrkelse?

– Det var en fin och ovĂ€ntad utmĂ€rkelse. Jag har ju mest diggat sĂ„dant jag sett pĂ„ skivomslag, men faktiskt inte alls tĂ€nkt pĂ„ mina klĂ€der sĂ€rskilt mycket. Daniel Gilbert Ă€r betydligt mer vĂ€lklĂ€dd och har ofta gett mig klĂ€der nĂ€r vi vuxit upp. Priset gĂ„r alltsĂ„ egentligen till honom. Ska faktiskt gĂ„ över med det efter intervjun, vi bor bredvid varandra.

Är du alltid noga med hur du klĂ€r dig?

– Nej, herregud, det Ă€r vĂ€l ingen!

Jag menar, nÀr man fÄtt barn och inte sovit och mÄste ha barnmat, hÀnder det dÄ att du springer ut i tofflor och noppriga joggingbyxor?

– Absolut, jag gick just runt pĂ„ stan helt nerspydd. Min son spydde pĂ„ mig.

Oroar du dig nÄgonsin för folks Äsikter om dig och din musik?

– Nej jag oroas inte det minsta över Ă„sikter, roas dĂ€remot.

Du har ju sluppit extremt negativ kritik. Hur tror du att du kommer att handskas med den, den dagen den kommer? För nÄgonstans mÄste du innerst inne veta att det nÄgon gÄng blir ett bakslag?

– Det stĂ€mmer inte tyvĂ€rr, jag fĂ„r ofta rĂ€tt hĂ„rd kritik. Jag Ă€r till exempel övertygad om att en del av dem som lĂ€ser det hĂ€r tycker jag Ă€r en idiot som inte borde slĂ€ppas upp pĂ„ en scen. Men jag tror Ă€ndĂ„ att om de hade kommit och tittat nĂ€r vi spelat sĂ„ skulle jag kunna vĂ€nda dem. Vi skulle ta ett glas i baren och skĂ€mta med varandra.

Kommande platta, hur skiljer den sig frÄn föregÄngarna?

– Nya skivan, den hĂ€r frĂ„gan kan jag prata om hur lĂ€nge som helst, men jag ska Ă€ndĂ„ försöka hĂ„lla mig kort. Den Ă€r mycket tillbaka till popen och den sortens pop jag vĂ€xte upp med i början av 90-talet. Manchester, Breakbeats, Stone Roses, Happy Mondays, The Smiths. Men ocksĂ„ den sortens pop som formade all pop. Typ The Byrds. Blanda in lite Evert Taube dĂ€r sĂ„ nĂ€rmar vi oss nog plattan. Men det Ă€r som vanligt bara jag, och man kommer nog att kĂ€nna igen mig direkt. Har inte förĂ€ndrats mycket. Bara tvĂ„ Ă„r. TvĂ„ steg till. NĂ€rmare paradiset.

Kommer HÄkan Hellström nÄgonsin att försöka sig pÄ en utlandslansering i framtiden tror du?

– Nej ingen utlandslansering, haha. Det har aldrig vart nĂ„got mĂ„l att ens komma sĂ„ hĂ€r lĂ„ngt och du skulle höra min engelska. FörfĂ€rlig.

TvÄ steg frÄn Paradise, Àr det enbart ett rim pÄ För sent för Edelweiss eller Àr Paradise ett stÀlle eller en plats?

–     Titeln pĂ„ skivan Ă€r en anspelning pĂ„ förra skivans titel. Visserligen för sent för helt ren och vit kĂ€rlek, men Ă€ndĂ„. Kanske nĂ€rmare nĂ„got annat.

Lars Yngve