Saturday July 11th 2020
Säg är det konstigt att man längtar bort någon gång? Säg är det konstigt att man längtar bort någon gång? »
För ett ögonblick gladdes jag över en postad inbjudan tills jag insåg att det var en inbjudan från [...]


Kategorier

Corin Tucker

Corin Tucker var en av grundarna av Riot Grrrl som blev en motrörelse till den manliga punkens machoideal. Tjejerna trädde fram ofta utmanande kaxiga i vilka kläder de ville. Högklackat och korta kjolar gick bra. De bestämde själva. Namnet myntades av Alison Wolfe i Bratmobile under en konsert 1991, då hon utropade: ”We need a Girl Riot!”. Nu när Corins band Sleater-Kinny ligger på is så passar hon på att debutera solo med plattan 1000 Years.

Hur skulle du beskriva musiken på 1000 Years jämfört med Sleater-Kinnys musik?

– Jag använder mig av en hel del instrument som vi i bandet inte har, som akustiska gitarrer, piano och keyboard, och dessutom är ett par av låtarna lugnare än de jag skriver i Sleater-Kinny.

Har de andra i Sleater-Kinny sagt något om din solopatta?

– Janet och Carrie är båda mycket förstående och uppmuntrande och båda berättade att de gillar albumet. Det känns oerhört skönt.

Hur tror du att Sleater-Kinny-fans kommer att reagera på 1000 Years?

– Jag hoppas naturligtvis på att de kommer att tycka om den.

Vilken var den största skillnaden mellan att göra en soloskiva och att göra det med ett band?

– Jag tog mer tid på mig för att skriva alla låtar innan jag gick in förproduktionen tillsammans med Seth Lorinczi. Det underlättade hela arbetet med att testa och välja vilka instrument musiken skulle framföras på.

Visste du vad du ville ha ut av låtarna när du väl gick in i studion?

– Hm… jag visste att jag ville ha en del lugnare låtar och ett mer varierat material än det vi spelar med Sleater-Kinny, och Seth hjälpte mig verkligen skulptera fram varje låt på instrumenten.

Har du påverkats av någon artist mer än andra, tycker du?

– Jag älskar Patti Smith. Seth och jag talade faktiskt mycket om hennes arbete under inspelningen. Hennes musik har en sådan själ och är tidlös, hon är verkligen en förebild.

Precis som Pattis ösiga låtar öser du på ganska rejält i ”Doubt”!

– Men vet du, ”Doubt” var från början långsam och bluesig, men Seth ville att vi skulle spela det lite snabbare för att åtminstone ha en låt som svängde rejält. Och när Sara Lund började spela på den så utvecklades låten till en riktig röjare.

Har ditt sätt att göra musik förändrats efter att ha varit hemma och uppfostrat barn under en viss tid?

–   Jag tror att processen fortfarande är likartad, även om jag har lärt mig att ha mer tålamod och tvingats inse att det numera verkligen tar längre tid att skriva låtar. Att spela på nätterna är otänkbart nu. Man orkar helt enkelt inte, därför spelar vi enbart på dagtid när barnen är i skolan.

Hur mycket tid lägger du på att spela Wii Will Rock You, på Wii?

– Haha, nej du, vi har inte just den där, men vi har Xbox Rock Band, som jag använder ofta och har stor glädje av.

Saker och ting förändras i livet när man får barn, känner du fortfarande att musiken är lika viktig nu som förr?

– Jag kommer alltid att älska musik, och framför allt älska att spela musik, men mina prioriteringar är definitivt annorlunda nu.

Finns det risk för att Sleater-Kinny fans kommer att bli besvikna på 1000 Years tror du?

– Jag är helt säker på att det kommer att bli några besvikna fans, men det är okej. Man kan inte tillfredställa alla, det måste man ha klart för sig oavsett vad man sysslar med. Men det har liksom aldrig någonsin varit min ambition med musiken, att tillfredsställa alla. Jag spelar för dem som vill lyssna oavsett hur stor skara det är.

Du spelade ibland med Eddie Vedder. Har du lyssnat på Pearl Jam mycket?

– Sleater-Kinney turnerarade ihop med Pearl Jam, och tack var det så fick jag tillfälle till att lyssna på deras musik ganska ofta.

Hur träffades ni?

– Genom gemensamma vänner i Seattle.

Är Eddie ett Sleeter-Kinny-fan?

– Ja, han är ganska stort fan av vårt band, och när vi turnerade med dem så gick Eddie själv in och presenterade oss inför varje spelning.

Kan du tänka dig att göra något tillsammans igen?

– Ja, jag skulle verkligen gärna göra något mer tillsammans med Eddie igen.

Skulle du säga att det finns någon skillnad mellan dina fans i Europa och i USA?

– Varje publik känns annorlunda, men generellt kan jag säga att europeiska fans verkligen tagit The Woods till sig.

Känner du att Riot Grrrl fortfarande är en spark i häcken på alla konservativa betongrövar?

– Jag känner fortfarande det finns mer att göra i den här världen för att få verklig jämställdhet för alla.

Feministisk punk känns verkligen mer punk än manlig punk!

– Jag gillar tanken på att punk utmanar sociala konventioner, ifrågasätter saker, och jag tror att män verkligen behöver granska sina egna roller.

Okej, när ska ni börja spela ihop igen? Världen behöver sannerligen Sleater-Kinny!

– Vi återförenas säkert igen, när tiden är mogen och det känns naturligt och rätt för alla.

Lars Yngve

Efter att misstagits för groupies då Sleater-Kinny försökte att ta sig in backstage till sitt eget framträdande, sa Corin Tucker till publiken när hon kom upp på scen: ” ”We just want to say that we’re not here to fuck the band. We are the band.”