Wednesday September 22nd 2021
SĂ€g Ă€r det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„gon gĂ„ng? SĂ€g Ă€r det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„gon gĂ„ng? »
För ett ögonblick gladdes jag över en postad inbjudan tills jag insÄg att det var en inbjudan frÄn [...]


Kategorier

Rockens elegant

Bryan Ferry Àr en stilikon med oklanderlig smak oavsett om det gÀller klÀder, konst, bilar eller hus. Inredningsarkitekten Nicky Haslam pÄstod en gÄng att Ferry, till skillnad frÄn mÄnga av hans kollegor, var betydligt mer benÀgen att möblera om pÄ hotellrummet Àn att slÄ sönder det! Ferry Àr tidlöst cool och borde, om inte ramas in och hÀngas upp pÄ Tate Modern, sÄ Ätminstone stÄ som vaxdocka iförd smoking som en bild av tidlös elegans. Han fÄr kvinnorna att kippa efter andan dÄ han pilskt sluter ögonen och biter ihop tÀnderna efter att ha visslat, viskat, drillat eller sjungit med sitt romantiska vibrato. Bryan Ferry Àr aktuell med sitt trettonde soloalbum Olympia och Àr pÄ ett strÄlande humör. Han har just fÄtt veta att skivan ligger i topp pÄ den belgiska försÀljningslistan.

Som vanligt nÀr det gÀller en soloplatta med Ferry har han anvÀnt sig av en arsenal av etablerade musiker som David Gilmour, Johnny Greenwood, Nile Rogers, Flea med flera. Dessutom har han Äterförenats med Brian Eno, Andy Mackay och Phil Manzanera igen, för första gÄngen sedan For Your Pleasure (1973).

Du tillhör en artistgeneration som Àr större Àn sin senaste hit.

–    Ja, jag förstĂ„r vad du menar. I mitt fall sĂ„ har jag haft den stora förmĂ„nen att ha tvĂ„ olika karriĂ€rer i gĂ„ng parallellt vilket, tror jag, har gjort att jag inte fallit i glömska. Och nĂ€r jag tröttnat lite pĂ„ den ena, sĂ„ har jag bekvĂ€mt tagit tag i den andra. Solo- och bandkarriĂ€ren har gĂ„tt hand i hand under Ă„rens lopp. Ett exempel pĂ„ detta Ă€r att jag nu har ett nytt soloalbum ute som jag promotar, samtidigt som jag för en stund sedan precis tackade ja till att göra nĂ„gra arenakonserter med Roxy Music i vinter.

Borde du inte satsa pÄ din nya platta helt och hÄllet just nu?

– Jo, egentligen. Men det var sĂ„ att vi gjorde nĂ„gra festivalspelningar tidigare i Ă„r med Roxy och det gick sĂ„ bra och blev sĂ„ uppskattat att folk ville att vi skulle utöka med fler spelningar.

Roxy Music hade ju rykte om sig att ha de bÀst klÀdda fansen förr, hur ser de ut nu?

–    Tror faktiskt fortfarande att mĂ„nga av vĂ„ra fans gillar att klĂ€ upp sig nĂ€r de gĂ„r ut, och för mig personligen har det alltid varit naturligt att bry sig om hur man klĂ€r sig. NĂ€r vi startade Roxy Music sĂ„ tyckte vi att vi hade ett ansvar att klĂ€ upp oss, sĂ„ att publiken skulle fĂ„ en helhetsupplevelse. Det Ă€r ju Ă€ndĂ„ showbusiness vi sysslar med. Dessutom, titta pĂ„ alla de gamla jazzartisterna, de var alltid snyggt klĂ€dda och hade svart slips. De var allvarliga och sĂ„g oerhört seriösa ut nĂ€r de framtrĂ€dde. Vi ville utstrĂ„la samma seriositet Ă€ven om vi hade fjĂ€drar, smink och tigerrandiga scenklĂ€der pĂ„ den tiden.

Hur mycket pengar lÀgger du i mÄnaden pÄ klÀder numera?

–    Det Ă€r faktiskt inte sĂ„ mycket som du tror. Numera fĂ„r jag, som tur Ă€r, mycket klĂ€der gratis, haha
 Men jag vill pĂ„peka att Ă€ven om man inte har möjlighet att spendera stora summor pĂ„ klĂ€der sĂ„ kan man klĂ€ sig vĂ€ldigt snyggt. Det handlar helt enkelt bara om att lĂ€ra sig att variera och kombinera olika plagg med varandra. Och ta bara en sĂ„dan sak som ett par snygga skor, de gör underverk för hela utseendet!

PÄ tal om utseende, det finns ju de som klagar pÄ att du har vackra kvinnor pÄ omslagen. Varför inte ha en man?

– PĂ„ skivan Boys and Girls (1985) anvĂ€nde jag mig av en kvinna och en man som var fotomodeller och vĂ€ldigt vackra bĂ„da tvĂ„. Jag vĂ€ljer fotomodeller till omslagen eftersom de helt enkelt Ă€r vackra att titta pĂ„. Och till Olympia ville jag ha ett omslag som lyckades förmedla det glamorösa ryktet frĂ„n den ursprungliga mĂ„lningen av Edouard Manet. Kate Moss var det sjĂ€lvklara valet och nĂ€r hon tackade ja blev jag oerhört glad. Kate har ju lĂ€nge varit en femme fatale och Ă€r lika kontroversiell som hon Ă€r vacker. Hon Ă€r förmodligen den mest glamorösa kvinnliga ikonen sedan Marilyn Monroe. Du skulle se omslaget uppdraget pĂ„ de stora skyltarna som sitter uppe lite varstans i London, de Ă€r fantastiska att titta pĂ„.

För en konststuderande, konstsamlande och konstÀlskande artist Àr det lite förvÄnande att du sjÀlv inte mÄlar!

–    Nej, jag Ă€r helt enkelt inte speciellt bra pĂ„ att mĂ„la.

Nu tror jag du Àr blygsam!

–    Well
 LĂ„t mig sĂ€ga sĂ„hĂ€r: Om jag förlorar rösten sĂ„ fĂ„r jag vĂ€l ta mig en allvarlig funderare pĂ„ att damma av mina penslar och börja mĂ„la igen!

Du kan vÀl bÄde sjunga och mÄla, det gör ju Bob Dylan som har en pÄgÄende utstÀllning i Köpenhamn?

–    Har han? Egentligen inte speciellt förvĂ„nande, han Ă€r en ganska duktig konstnĂ€r. Jag hade faktiskt sjĂ€lv en utstĂ€llning nyss i London dĂ€r jag hĂ€ngde bilderna som togs till senaste albumet. De var kul och jag blev faktiskt riktigt sugen pĂ„ att göra om nĂ„got liknande. Bilderna till Olympia blev sĂ„ snygga att jag dessutom var Art Director för en 40-sidig bok som min son gjorde, och som gavs ut i samband med utstĂ€llningen.

Du började samla konst sjÀlv för 30 Är sedan och har haft utstÀllningar med delar av din samling.

– Jag har under Ă„rens lopp fĂ„tt ihop en ansenlig samling, men jag kan inte pĂ„stĂ„ att jag köper speciellt mycket konst lĂ€ngre. För det första har jag inga vĂ€ggar som Ă€r lediga och för det andra befinner sig priserna pĂ„ bra konst numera pĂ„ en helt annan nivĂ„ Ă€n nĂ€r jag började samla.

Gillar du fortfarande att turnera?

–    Ja, faktiskt.

Vid ett tillfÀlle var du med pÄ ett plan som blev kapat, det lÄter förskrÀckligt!

– Ja, det var en lika obehaglig som overklig upplevelse. Jag satt och sov och vaknade upp med ett ryck nĂ€r planet störtdök för att i nĂ€sta ögonblick vĂ€nda uppĂ„t igen. NĂ€r jag tittade upp sĂ„g jag att flygkaptenen slogs med en man! Som tur var hoppade en man som satt pĂ„ första raden upp och slog ner mannen som skulle ta över planet. Det var en oerhört overklig upplevelse att plötsligt befinna sig mitt i nĂ„gonting som starkt pĂ„minde om en James Bond-film. Det visade sig att det var en psykiskt sjuk man som rusat in i sittbrunnen och tagit tag i kontrollerna till planet. Som tur var sĂ„ var det över ganska snabbt. Flygkaptenen berĂ€ttade för oss nĂ€r allt var över att vi varit ca fem sekunder frĂ„n döden. SjĂ€lva hĂ€ndelsen har gjort att jag aldrig mer Ă€r orolig nĂ€r jag flyger, eftersom sannolikheten för att nĂ„gonting liknande ska hĂ€nda mig igen Ă€r vĂ€ldigt liten.

Jag lyssnar fortfarande dÄ och dÄ pÄ As time goes by, har du nÄgon gÄng önskat att du var född pÄ den tiden istÀllet?

– Haha, nej, kanske inte direkt, men tanken Ă€r inte sĂ„ dum. Det vore helt fantastiskt att ha fĂ„tt vara en del av hela den perioden med allt som hĂ€nde pĂ„ Broadway och i Hollywood.

Du har ju inspirerat mÄnga andra artister, men vem har du sjÀlv inspirerats av?

–    Gamla bluessĂ„ngare som Howlin’ Wolf, Leadbelly, Billie Holiday, för att nĂ€mna nĂ„gra. Under de tidiga Ă„ren med Roxy Music var vi naturligtvis vĂ€ldigt influerade av Velvet Underground och John Cages arbete.

Hur ser du pÄ hela avantgardscenen?

–    Jag Ă€r oerhört förtjust i den. Jag uppskattar och förstĂ„r vad de vill göra med musiken. Jag har alltid varit inspirerad av avantgarde.

Jag tycker det skulle vara spĂ€nnande om Jim O’ Rourke hade producerat Roxy Music!

–    Ja, varför inte? Faktum Ă€r att ju Ă€ldre jag blir, desto mer öppen blir jag för att prova nya idĂ©er. Jag skulle kunna tĂ€nka mig att samarbeta med Dr Dre, dĂ€r har vi en vars musik och stil har varit oerhört inflytelserik. Jag tror att det hade blivit mycket intressant.

Vad lyssnar du sjÀlv pÄ?

–    Jag lyssnar pĂ„ ”Dead music”, den typen av musik som man aldrig, eller Ă„tminstone vĂ€ldigt sĂ€llan, hör i radio. Maria Callas, hon var helt enorm, vilken röst, vilket uttryck, fenomenal. Och sĂ„ lyssnar jag en hel del pĂ„ jazz.

NÀr jag lyssnar pÄ band som Arcade Fire och Brandon Flowers sÄ hör jag Bryan Ferry i dem!

– Möjligtvis en förbĂ€ttrad version av Bryan Ferry (skratt).

Du omger dig alltid med oerhört bra gitarrister.

–    Gitarren Ă€r det mest centrala instrumentet i rock’n’roll sĂ„ det kĂ€nns viktigt att ha riktig bra gitarrer i bandet.

NÀr du och Brian Eno trÀffas och samarbetar, diskuterar ni dÄ nÄgonsin er betydelse för musiken?

–    Nej, aldrig. Brian har haft en sĂ„dan enorm betydelse för musikens utveckling och hans inflytande i musikbranschen kan inte överskattas. Men, nej, vi diskuterar aldrig sĂ„dant över huvud taget nĂ€r vi trĂ€ffas.

En av de saker som slÄr mig Àr att i samma ögonblick som en skiva med dig eller Roxy Music snurrar igÄng sÄ hör man omedelbart att det Àr du. Oavsett vilka musiker som medverkar pÄ plattorna!

–    Tack, det var en oerhört fin komplimang. Det Ă€r en del av det jag efterstrĂ€var, och det Ă€r min förhoppning att mystiken alltid kommer att finnas i min musik.

Lars Yngve