Monday August 3rd 2020
SĂ€g Ă€r det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„gon gĂ„ng? SĂ€g Ă€r det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„gon gĂ„ng? »
För ett ögonblick gladdes jag över en postad inbjudan tills jag insÄg att det var en inbjudan frÄn [...]


Kategorier

Benny Hill sjunger

MÄnga menar att Benny Hill gav ansikte Ät den brittiska humorn i sitt lÀgsta stadium. Fel, hÀvdar Martin Kristenson och tillÀgger att Benny faktiskt skapade njutbar musik.

Text: Martin Kristenson. Det slĂ„r aldrig fel. Varje gĂ„ng jag berĂ€ttar för nĂ„gon att Benny Hill (1925-1992) hör till mina favoritkomiker möts jag av samma förvĂ„nat höjda ögonbryn, och det Ă€r som om jag kunde lĂ€sa tankarna hos den jag pratar med: »Men han verkade ju helt normal
.«

Benny Hill Àr onekligen en komiker med dÄligt rykte, samtidigt som han odiskutabelt Àr en av vÀrldens mest populÀra underhÄllare. Det brukar sÀgas att det nÄgonstans pÄ jorden alltid finns en teater som spelar Hamlet. PÄ samma sÀtt tror jag man lugnt kan pÄstÄ att det alltid finns nÄgon TV-station som visar The Benny Hill Show. SÀkert Àr Benny Hill en riktig guilty pleasure för mÄnga. SÄ lÄgt stÄende humor fÄr man bara inte ha.

Jag förnekar inte att Benny Hill Àr förskrÀckligt ojÀmn, att mÄnga av hans sketcher Àr sÄ utdragna att Àven den mest hÀngivne entusiast nervöst börjar famla efter fjÀrrkontrollen. Benny Hill var sÀkert medveten om det. »Det Àr ingen rolig show, men det Àr en lycklig show«, sa han en gÄng, och det ligger nog ett korn av sanning i de orden. Jag tror att mÄnga tittare tilltalas av Benny Hills entusiasm och oförstÀllda glÀdje över att fÄ vara lika barnslig som en femÄring. Dessutom kÀnns han Àrlig; han tycker verkligen sjÀlv att det han gör Àr roligt. SÄdant Àr vÀrt vÀldigt mycket i mina ögon. Hellre en hederlig buskiskomiker Àn en aldrig sÄ sofistikerad cyniker.

Som ung sÄg Benny Hill mÄnga av de största music hall-stjÀrnorna, strax innan denna form av underhÄllning dog ut. Han lÀrde sig mycket av den dynamiske publikdomptören Max Miller, som precis som Benny Hill kunde konsten att dra frÀckisar utan att nÄgonsin bli anstötlig. FamiljevÀnligt snusk, skulle man kunna kalla deras typ av humor. Som scenartister hade bÄda en sjÀlvklar auktoritet, de kunde fÄ publiken att vrida sig av skratt Àven Ät de mest torftiga anekdoter.

Redan tidigt i sin karriÀr skrev och framförde Benny Hill sÄnger. De var oftast parodier och pastischer pÄ olika musikgenrer; ibland var det country, ibland pop, mot slutet av sitt liv gav han sig till och med pÄ hip hop.

Han tycktes ha en speciell talang för att svĂ€nga ihop trallvĂ€nliga lĂ„tar, men det ska ocksĂ„ sĂ€gas att han ofta gjorde det vĂ€ldigt enkelt för sig. Har man lyssnat pĂ„ tillrĂ€ckligt mĂ„nga Benny Hill-sĂ„nger upptĂ€cker man att flera av melodierna Ă€r snarlika varandra. »Om du analyserar hans sĂ„nger sĂ„ kommer du att mĂ€rka att han bara har tonsatt en massa skĂ€mt«, konstaterade en av hans medarbetare. Det Ă€r bokstavligen sant. Flera av lĂ„tarna utger sig för att vara kĂ€rlekssĂ„nger till nĂ„gon kvinna – Bianca, Maria, Colleen, Rachel, Suzy – men varje vers visar sig bara vara en rimmad version av nĂ„gon gammal rolig historia. SĂ„ hĂ€r lĂ„ter det t.ex. i Bennys kĂ€rlekssĂ„ng till Rachel:

Why do they call her evil‹when she’s, oh, so kind and so good?‹My heart belongs to Rachel, the gypsy in the wood.

»Let us play hide-and-seek«, one day she gaily cried. ‚»Now, close your eyes and count to fifty, while I go and hide,‹and if you find me, I will let you have your way with me,‹and if you cannot find me, I’ll be right behind that tree.«

Flera av skĂ€mten Ă„terkommer dessutom i sĂ„ng efter sĂ„ng. Benny Hill trodde pĂ„ Ă„teranvĂ€ndning – bĂ„de musikaliskt och textmĂ€ssigt. Vad som lyfter sĂ„ngerna över det mediokra Ă€r dels Benny Hills sĂ€tt att framföra dem, dels hans skicklighet att presentera de slitna gamla skĂ€mten i nya former. Ett annorlunda rimord hĂ€r, ett byte av rytm dĂ€r, och gamla vitsar blir som nya.

Det finns ocksĂ„ en rolig lek med ord i flera av Bennys sĂ„nger. I Broken-Hearted Lover’s Stew fĂ„r ingredienserna i en matrĂ€tt beskriva en misslyckad kĂ€rleksaffĂ€r

There are nine carrots to remind me of the the ring I bought for you‹some mint, for all the crazy things we mint to do‹a lettuce ’cause your Mom and Dad would not let us alone

och i Star Names har han en outsinlig förmÄga att vitsa pÄ kvinnliga filmstjÀrnors namn

I’m fonda‹Jane Fonda‹but is Jane fonda me?‹
‹And if I could see more‹of Jane Seymour‹I’d let Jane see more of me‹and there’s a lot to see

Med tanke pÄ att hans sÄnger mest var tonsatta skÀmt kommer det lite som en överraskning att fÄ veta att han största hitlÄt, Ernie (The Fastest Milkman In The West), faktiskt har sjÀlvbiografisk bakgrund. PÄ 40-talet arbetade Benny Hill som mjölkbud, och under sina turer med hÀst och vagn brukade han dagdrömma att han red fram över prÀrien. Benny Àlskade sitt jobb som mjölkbud, och blev snart vÀlkÀnd i trakten för sina sÄnger och vÀsterninspirerade rop: »Whoop-di-wayee! Ya-ho! Milk for the babies, cream for the mums!«. Med denna lyckliga tid i minnet skrev Benny en romantisk sÄng som placerade sig pÄ engelska topplistans förstaplats:

You could hear the hoofbeats pound as they raised across the ground‹and the clapper of the wheels as they spun round and round


Detta sĂ€tt att blanda komik, romantik och sentimentalitet Ă€r vanligt i engelsk music hall – och en aspekt av Benny Hills artisteri som sĂ€llan uppmĂ€rksammas. Det fanns fler sidor av Benny Hill Ă€n den rent burleska. Jag vill inte gĂ„ sĂ„ lĂ„ngt som att kalla honom finstĂ€md, men han var kĂ€nsligare och mer nyanserad Ă€n vad man i förstone kan tro. I en av sina allra bĂ€sta sĂ„nger, Go Round Again, ger Benny Hill uttryck för en livssyn som sĂ€kert var hans egen. Att han jĂ€mför vĂ€rlden med ett nöjesfĂ€lt Ă€r nog ingen tillfĂ€llighet. SĂ„ngens jagperson Ă€r en man som stĂ„r vid livets slut, och vĂ€nder sig till Gud. Det kĂ€nns lite vemodigt att höra sĂ„ngen nu efter Benny Hills död:

I can’t believe that I’ll never see‹Your sky or Your trees again.‹The girls and the wine,‹and the living was fine,‹and I shouldn’t complain, but then,‹You give damn’ short rides on this fairground of Yours, Lord.‹Please, let me go round again.

HÀr Àr nÄgra skivor med Benny Hills sÄnger och sÄngröst:

Benny Hill Sings? (Sequel Records NEM CD 602)

Benny Hill: The Best Of (Continuum 19206-2)

Ernie (EMI)