Monday March 1st 2021
SĂ€g Ă€r det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„gon gĂ„ng? SĂ€g Ă€r det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„gon gĂ„ng? »
För ett ögonblick gladdes jag över en postad inbjudan tills jag insÄg att det var en inbjudan frÄn [...]


Kategorier

Allt under kontroll

Text: Gittan Jönsson. De gröna ballongerna blandade sig med de röda och slet ivrigt i sina snören mot den blĂ„ himlen, genomtrĂ€ngande visselpipor överröstade fĂ„gelsĂ„ngen, lastbilar med mobila dj:s pĂ„ flaket spred technomusik, folkhavet gungade fram, det var en enorm demonstration mot atomkraft i Berlin 26 mars. 100 000 deltagare i alla Ă„ldrar, smĂ„ barn, deras 30-Ă„riga förĂ€ldrar och sĂ„ vi 50-, 60- och 70-Ă„ringar som varit med förut, En flera timmar lĂ„ng promenad i en anda av gemensam beslutsamhet och glĂ€dje över den kĂ€nslan: StĂ€ng av! Samtidigt demonstrerades det i Hamburg, Köln, MĂŒnchen. Bara tvĂ„ veckor efter tsunamikatastrofen i Japan.

I Tyskland Ă€r kĂ€rnkraftmotstĂ„ndet störst. JordbĂ€vningsolyckan vid Fukoshima i Japan med förmodad hĂ€rdsmĂ€lta och oöverskĂ„dliga problem med reaktorerna blev en flamma som stort ökade pĂ„ en redan glödande rörelse. Folket Ă€r förbannat över att kĂ€rnkraftslobbyn i Ă„ratal lurat och undanhĂ„llit fakta, det har varit stora skandaler runt avfallstransporter och sĂ€kerhet. De gröna – Tysklands miljöparti, har stark medvind och ligger bara nĂ„gra procent under de regerande kristdemokraterna.

Att det i Tyskland heter atomkraft och pÄ sÄ sÀtt förknippas med atomvapen, som ocksÄ Àr ursprunget till den sÄ kallade fredliga anvÀndningen av atomklyvningstekniken och alltsÄ pÄminner om kriget, kanske bidrar till det starka motstÄndet.

– ”Ett stort kĂ€rnkraftverk producerar varje Ă„r 3 kubikmeter (25 – 30 ton) högaktivt avfall och kanske 150 kubikmeter lĂ„g- och medelaktivt avfall.” skriver StrĂ„lsĂ€kerhetscentralen.

Och i Sverige med vÄra tolv reaktorer, vad hÀnder hÀr? Lugn, ingen fara pÄ taket. Miljöpartiet har visserligen just lagt en motion om att stÀnga ner minst tvÄ reaktorer, men var Àr vreden, engagemanget, det moraliska perspektivet?

Snart Ă€r Fukoshima Ă€nnu en katastrof som kan lĂ€ggas till historien efter Harrisburg och Tjernobyl. Vi förtrĂ€nger, – gĂ„r vidare lugnt invaggade i kĂ€rnkraftslobbyns försĂ€kringar om en riskfri strĂ„lande framtid. Dock – har vi redan glömt tillbudet i Forsmark 2006, dĂ„ det hade kunnat bli en olycka? Det absolut nödvĂ€ndiga kylsystemet i reaktorn hade slutat fungera pĂ„ grund av elavbrott, ett av reservsystemen fungerade dock lyckligtvis. FörsĂ€kringarna om att detta aldrig skulle hĂ€nda var alltsĂ„ lögn.

– ”Radioaktiviteten i anvĂ€nt kĂ€rnbrĂ€nsle som kylts i bassĂ€nger i ett Ă„rs tid Ă€r fortfarande nĂ€ra 100 biljoner bequerel per kg brĂ€nsle eller 100 TBq/kg. Detta högaktiva kĂ€rnavfall fĂ„r inte komma i kontakt med biosfĂ€ren pĂ„ flera hundra tusen Ă„r.”

Vid kĂ€rnkraftolyckan i Harrisburg 1979 som höll pĂ„ att bli en hĂ€rdsmĂ€lta men inte blev det, var jag gravid med mitt andra barn och vi förĂ€ldrar drömde om en framtid för jorden utan radioaktiv smitta i naturen. Inom kvinnorörelsen fanns i 70-talets efterdyningar ett starkt engagemang för livets skörhet, en vision om ett samhĂ€lle i samklang med naturen med energi frĂ„n sol, vind och vatten och en vilja att ta ansvar för framtiden – inte bygga pĂ„ livsfientlig teknik som kommer att belasta kommande generationer.

Vi ordnade ”Vi arbetar för livet”, en stor kvinnomanifestation pĂ„ Liljevalchs1980, dĂ€r konsten fick politiska förtecken. Samtidigt drev Folkkampanjen mot kĂ€rnkraft pĂ„ och utmynnade i en folkomröstning i frĂ„gan om ifall vi skulle bygga ut (JA) eller stĂ€nga ner den (NEJ).

Resultatet blev, tack vare linje 2, som bekant bĂ„de och: alltsĂ„ avveckling – men först utbyggnad. Riksdagen beslöt sedan att alla reaktorer skulle vara avvecklade 2010.

Detta slutdatum som var i fjor, trollade regeringen bort genom att ge klartecken till att bygga nya kÀrnkraftverk. Trots att Tjenobyl-katastrofen intrÀffat 1986, som den allvarligaste i kÀrnkraftsenergins historia. DÀr Àven ett förvÄnat Sverige allvarligt drabbades med insikter om radioaktivitetens grÀnslösa spridningsrisk genom vindar och regn. Kornas cesiumsmittade mjölk fick slÀngas, samernas renkött inte sÀljas i Äratal.

Jag har starka minnen av Ă„ngesten denna vĂ„r, hade nu ytterligare ett barn att oroas för. Och ville bara skrika ut: StĂ€ng av! Nej,– riksdagens beslut skulle följas, alltsĂ„ invĂ€nta 2010…

KÀrnkraftens motstÄndare beskylls för att vara teknikfientliga och romantiker.

Men dÄ Àr kÀrnkraftskramarna ocksÄ drömmare. Fascinerade av en extremt avancerad teknik, som Àr beslÀktad med science fiction, och som genom en hierarkisk struktur stÀnger ute flertalet, som inte med sitt förnuft kan begripa teknikens mekanismer.

–    ”Slutförvaringen av radioaktivt avfall Ă€r inte löst. Det mesta avfallet förvaras för nĂ€rvarande i tillfĂ€lliga lagerutrymmen medan permanenta förvaringsalternativ diskuteras.”

Och sedan klimatfrĂ„gan kommit upp pĂ„ den globala politiska agendan – dĂ€r koldioxid frĂ„n de fossila brĂ€nslena Ă€r det stora hotet – ses kĂ€rnkraften som ”miljövĂ€nlig” och ren. Detta Ă€r en myt. Men debatten gynnade kĂ€rnkraftsindustrin. Och fick motstĂ„ndet att tappa fart.

Det Àr dags att med nya krafter Àndra kurs. Följa Tysklands exempel. StÀng av i ordnad takt och satsa stort pÄ alternativen och forskning om förnybar energi.

För det helt avgörande argumentet Ă€r: – vi har ingen moralisk rĂ€tt att lĂ€mna efter oss kĂ€rnavfall, som i 100 000-tals Ă„r kommer att vara farligt för allt liv.

LÄt de röda ballongerna svÀva tillsammans med de gröna!

Punkt slut.