Wednesday April 14th 2021
SĂ€g Ă€r det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„gon gĂ„ng? SĂ€g Ă€r det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„gon gĂ„ng? »
För ett ögonblick gladdes jag över en postad inbjudan tills jag insÄg att det var en inbjudan frÄn [...]


Kategorier

NEJ, jag Àr inte med i boken om kungen

Text: Zinat Pirzadeh. Min mor sĂ„g besviken ut nĂ€r jag berĂ€ttade att middagen med kungen var lĂ„ngbord med Naturskyddsföreningen. Minns ni »Carl XVI Gustaf – Den motvillige monarken« boken om vĂ„r kungs hemliga liv? Denna bok slog ned som en bomb. Hela första upplagan sĂ„lde slut pĂ„ bara nĂ„gra fĂ„ dagar och vĂ€ckte mĂ„nga frĂ„gor hos en del av oss icke-svenskar som fortfarande Ă€r kvar i vĂ„ra gamla förestĂ€llningar om kungarnas makt och diktatorns envĂ€lde.

Vi började undra vad vi har för kung som inte kan stoppa en bok som handlar om olika kvinnoaffĂ€rer han ska ha haft och om vilt festande och andra mindre trevliga sidor. Sen kom vi pĂ„ att det vi ser som Carl XVI Gustafs problem i sjĂ€lva verket Ă€r en frukt av demokratins sötma – yttrande friheten. Det mĂ€nskliga Sverige hade plötsligt fĂ„tt en högst mĂ€nsklig konung med en förlĂ„tande hustru som alltid stĂ„r bergfast vid sin makes sida och följer den gyllene regeln att kĂ€rlek Ă€r acceptans.

Jag och min kÀra mor satt nyligen och diskuterade boken i hennes kök i Rinkeby och mor frÄgade mig plötslig riktigt försiktigt om jag fanns med i boken.

–      Hur skulle iranierna reagera dĂ„? Jag drabbades av ett skrattanfall och undrade vad hon grundade sin frĂ„ga pĂ„. Hon lyste upp:

.- Ja ni var ju pÄ middag dÀr nyligen!

– Ja det stĂ€mmer, men vi var inte ensamma. Vi var pĂ„ Naturskyddsföreningens 100-Ă„rsjubileum, satt vid samma lĂ„ngbord och pratade knappt med varandra. Mor sĂ„g plötsligt lite besviken ut, dĂ„ hon hade berĂ€ttat för sina vĂ€ninnor att jag minsann hade Ă€tit middag med sjĂ€lvaste kungen, vilket pĂ„ sĂ€tt och viss stĂ€mde ganska bra. Jag lugnade ner mor och sa:

– Nej jag Ă€r inte med i boken, sĂ„ ta det lugnt.

Dessutom skulle kungen aldrig ens flörta med mig. Jag bryter och lÄter som vackra Silvia sÄ jag antar att jag Àr den sista han skulle vara intresserad av pÄ det sÀttet. Mor blev arg pÄ mig och bad mig att lova att inte skoja om kungaparet. Hon sa att vi mÄste visa kungaparet vÄr innerliga respekt och tacksamhet för att vi fÄr bo i detta fridfulla land. Medan jag och mor gafflade om kungen och hans pÄstÄdda affÀrer berÀttade Carl XVI Gustaf sjÀlv i media att han minsann har sett en del rubriker som inte har varit sÄ trevliga. Att han nu har pratat med sin familj och drottningen, samt det berömda »Vi vÀnder blad och gÄr vidare« Att gÄ vidare Àr aldrig fel, men man bör nog först landa i nuet.