Wednesday April 14th 2021
SĂ€g Ă€r det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„gon gĂ„ng? SĂ€g Ă€r det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„gon gĂ„ng? »
För ett ögonblick gladdes jag över en postad inbjudan tills jag insÄg att det var en inbjudan frÄn [...]


Kategorier

28 lÄnga & korta filmer av Stefan Jarl

Det rĂ€cker liksom med att skriva namnet Stefan Jarl – sĂ„ vet man! Stefan Jarl Ă€r ett begrepp, ett stĂ€llningstagande eller om man sĂ„ vill: ett varumĂ€rke. Men till skillnad frĂ„n mĂ„nga andra sĂ„ kallade ”varumĂ€rken” har dock aldrig Stefan Jarl givit avkall pĂ„ sin vision, sitt samhĂ€llsengagemang och osvikliga kĂ€nslighet för övergrepp eller att berĂ€tta hur verkligheten ser ut – hur jĂ€vlig den Ă€n mĂ„ vara. Stefan Jarl Ă€r utan tvekan Sveriges mest kĂ€nde, obundne dokumentĂ€rfilmare, som dessutom lever som han lĂ€r och kanske viktigaste av allt: han har hjĂ€rtat pĂ„ det rĂ€tta stĂ€llet. Inte sĂ€llan har jag kommit pĂ„ mig sjĂ€lv med att sitta och tĂ€nka: ”Det Ă€r för jĂ€vligt
”. Man blir upprörd och förbannad. Denna box innefattar som titeln avslöjar en hel del lĂ„ngfilmer sĂ„ som hans klassiska Mods-trilogi, SjĂ€len Ă€r större Ă€n vĂ€rlden och Ă€ven Underkastelsen – som Ă€r en Ă„ngestframkallande skrĂ€ckfilm om de hundratals kemikalier vi alla idag bĂ€r i vĂ„rt blod, som ett resultat av den oerhörda mĂ€ngd kemikalier vi sedan andra vĂ€rldskriget spritt i vĂ„r miljö och underkastat oss, med flera. Men Stefan lyckas dessutom fĂ„ in en slagfĂ€rdig humor, som i till exempel kortfilmen Paradise lost, dĂ€r han lĂ€mnar Stockholm efter att helt enkelt ha tröttnat pĂ„ knarktrĂ€sk och att stĂ€ndig se samhĂ€llet falla i sönder, det Ă€r helt enkelt för farligt att bo i stan, konstaterar han i sin berĂ€ttarröst, och flyttar dĂ€rför ut pĂ„ landet, lĂ„ngt ut pĂ„ landet till och med, dĂ€r han tros sig ha funnit en idyll och ett paradis! Men, rakt över gĂ€rdet, 200 meter frĂ„n dĂ€r han bor, slĂ„r plötsligt polisen till och avslöjar den största knarkhĂ€van i Södra Sverige, och inte nog med det, nĂ„gra hundra meter Ă„t andra hĂ„llet dras en annan man, PolismĂ€stare HĂ„kan Jaldung, inför rĂ€tta för att olaga frihetsberövat 650 personer pĂ„ Vittfeldska gymnasiet, som dock frias, varpĂ„ Stefan tvingas konstatera att: ”HĂ€r Ă€r livsfarligt att bo, jag mĂ„ste bort hĂ€r ifrĂ„n, tillbaks till stan
”. Stark dokumentĂ€rfilm ska röra upp kĂ€nslor och generera tankar hos publiken som ser dem, det lyckas Stefan med i vad han Ă€n företar sig. Detta Ă€r en box som borde ges ut kommersiellt och lĂ€ttillgĂ€ngligt sĂ„ att alla mĂ€nniskor fĂ„r möjlighet att stanna upp en stund, och tĂ€nka efter. En, och kanske till och med tvĂ„ gĂ„nger. Och för alla som tror att EU enbart Ă€r rĂ€ddningen pĂ„ alla problem, bör se kortfilmen Kor Ă€r fina, om hur svenska mjölkproducerande bönder i mindre skala snart Ă€r ett minne blott. Det gamla uttryckt om att man inte saknar kon förrĂ€n bĂ„set Ă€r tomt, fĂ„r en oerhört besk eftersmak. Att förĂ€ndra saker och ting tar tid men nĂ„gonstans och nĂ„gon gĂ„ng mĂ„ste man börja, och en bra början, för framtida generationer, vore att se till att landets alla skolor bestĂ€ller boxen och lĂ€gger in filmerna i skolundervisningen, sĂ„ viktiga Ă€r de.

Lars Yngve