Friday February 28th 2020
Säg är det konstigt att man längtar bort någon gång? Säg är det konstigt att man längtar bort någon gång? »
För ett ögonblick gladdes jag över en postad inbjudan tills jag insåg att det var en inbjudan från [...]


Kategorier

Eldkvarn – Den goda skörden 1971-2011 De första 40 åren

Jag sammanfattar i ett låneord: rich.

Text: Fredrik Hellström. Man hinner mycket på förtio år när bandaren går visar det sig. Inte för att det kommer som någon större överraskning, de gamla skivorna, som man naturligtvis köpt genom åren, vem har inte det, tar upp några hylldecimeter men presenterat på det här viset, i en generös bok i tjusig design och tio cd-skivor av urval infrästa i omslaget och, förutom cd-skivorna, en usb-sticka med gigabytes av skoj, får man en tydlig påminnelse om att Eldkvarn verkligen gjort en otrolig massa bra musik. Och, om sanningen ska fram, en del, inte stor, som är lite sådär. En del demos och en del tidiga inspelningar är ärligt talat mer för bibliotekarien än för den som fastnat för själva Eldkvarn men firar man förtio med  de luxe-låda ska väl smakprov på hela karriären va med, även om inte allt är medryckande.

För mig börjar festen när namnet blir rätt på bandet. Från Pojkar pojkar pojkar och framåt har varenda skiva något som fäster och några av skivorna är verkligen speciella i sig (alla har väl sina favoriter men, since you ask, Musik för miljonärer, Tuff Lust, Barbariets eleganter, Himmelska dagar, Limbo och Hunger Hotel, en karriär bara de). Det är en stor behållning att boxen är fullsmockad med alternativa versioner kombinerat med outgivet material (som håller) blandat med plock från de olika skivorna genom åren. Mixen är finurlig, man kan faktiskt, även som gammal samlare, lyssna långa stunder och ändå inte riktigt känna igen sig. Lattjo.

Alltnog, jag undrar om inte den stora poängen här ändå ligger på USB-stickan. I en av stickans foldrar ligger över tjugo konserter. Det är goa gigabytes, som att komma över en hel hög superproffsiga bootlegs på en gång. Stickan är ett läckert grepp, att få tillgång till så mycket livemusik på en gång är ren lyx. Och vilka konserter, från den tidiga, närmast punkiga, energin (kolla in Djungel från Smålands Nation i Lund 1981, Eldkvarn spelade skiten ur det mesta redan då) till det coola luftiga superproffsiga bandet som ställer upp idag. Man känner utvecklingen genom åren, hur det som redan från början visserligen är ett grymt tight och laddat band liksom glider in i ett sound som på något sätt får en att påminnas om det bästa man kan höra av rockband. Eldkvarn står sig. Ju längre stickan går ju mer växer känslan av två saker. Bandet är världsklass och att de är något av en nationell skatt. Bara att ge ut usb-stickan hade varit en välgärning, nu får man en ambitös sammmanfattning av förtio års inspelningar och bandets historia i en snygg bok på köpet. Rich! Och jag har inte ens nämnt Pluras rapporter från livet, om barndom, rus, turneer, kvinnor, svek och minnen. En skatt det med såklart men det vet väl varenda människa vid det här laget. Jag gjorde en lov ut på internet och såg att man kan köpa den här samlingen för sexhundra kronor på en av internetshopsen. Rena tok-rean.