Saturday July 11th 2020
SĂ€g Ă€r det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„gon gĂ„ng? SĂ€g Ă€r det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„gon gĂ„ng? »
För ett ögonblick gladdes jag över en postad inbjudan tills jag insÄg att det var en inbjudan frÄn [...]


Kategorier

Hej dÄ trevligt att ses


Lars Yngve

Fridens luvor pĂ„ er alla som för lĂ€nge sedan tröttnat pĂ„ ljudet av ”opp-opp-opp-opp”, guldmedaljer, skidtrĂ€ngsel, alpina ko-klockor, stavfel, snöskottning, dikeskörningar och andra missöden som den senaste tiden förgyllt alla nyhetsbevakningar. Det Ă€r dags att gĂ„ vidare.

Det Àr vÄr.

Inte er, utan vÄr skyldighet.

Visst har vi det Ă€ndĂ„ lite grann som: ”Living next door to Alice i underlandet”, i Sverige. Det ska vi vara oerhört stolta över.

Engagemang, medvetenhet, jĂ€mlikhet och solidaritet kĂ€nns Ă„ter helt rĂ€tt pĂ„ agendan och viktigare Ă€n pĂ„ vĂ€ldigt lĂ€nge. Plötsligt dyker det upp mĂ€nniskor som stĂ€ller allt pĂ„ kant genom att pĂ„peka att pengar – hör och hĂ€pna – faktiskt inte Ă€r allt.

Nu blir det andra bullar!

”Men vad i hela helvete Ă€r det frĂ„gan om?”, hör jag hur alla de som under lĂ„ng tid klappat varandra pĂ„ axlarna och arbetat hĂ„rt för att fĂ„ tillhöra kretsen ”Bonusar utan grĂ€nser”, frĂ„ga sig, för att dĂ€refter försvinna ner i sina svĂ€llande fĂ„töljer, med samveten som tĂ€nker ”Göta Petter” och dĂ€refter skrumpnande krymper bakom ”Degens Industri”.

Anders F Rönnbloms Banditer frĂ„n 1980: ”RikemĂ€nnens nollor lyser. Det Ă€r trolleri och alla ryser. DĂ„ applĂ„derar alla andra banditer. Alla dom som spekulerar, investerar och fantiserar om det ljuva livet med alla andra banditer. Det blĂ„ser kalla vindar, jag fĂ„r hĂ„lla i min hatt. Solidaritet Ă€r nĂ„tt dom inte har ett skvatt av…”

Vad man Ă€n anser om saker och ting sĂ„ Ă€r det svĂ„rt att vara ”oparti-isk”.

Ett av problemen med ekonomisk lÄgkonjunktur, Àr att det i tider av arbetslöshet och poppar det upp mÀnniskor som drar till sig en massa missnöjesröster frÄn folk som i princip röstar pÄ precis vad fan som helst utan att tÀnka mer Àn kortsiktigt, om ens det. Det Àr inte bara farligt. Det Àr mycket farligt.

Mycket handlar om partiledarens personlighet och trovĂ€rdighet. Som partiledare bör man alltsĂ„ ha fler egenskaper Ă€n att kunna sĂ€ga ”Nej”. Bemöta frĂ„gor pĂ„ ett sakligt vis och inte slingra sig genom att stĂ€ndigt ge en motfrĂ„ga till svar.

Just detta gör att det Àr extra viktigt att det finns andra alternativ att rösta pÄ Àn teflonpladdrande politiker som Äker super G mellan möten och kör slalom pÄ presskonferenser för att undvika att svara rakt pÄ frÄgor pÄ.

Men var finns dessa mÀnniskor?

En frĂ„ga som jag sjĂ€lv svara nej pĂ„ dagligen Ă€r följande: Är det verkligen rimligt att folk som Ă€r sjuka, gamla, förtidspensionerade ska tvingas jobba? Eftersom allting tycks blivit betydligt sĂ€mre nĂ€r det gĂ€ller sjukvĂ„rd, vore det dĂ„ inte rimligt att vi fick betala mindre i skatt? NĂ€ visst fan, dĂ„ hade ju inte de privata vĂ„rdbolagen som skickar pengarna utomlands inte tjĂ€nat stora pengar pĂ„ oss dumma skattebetalare.

Det som göms i snö kommer upp i tö. Ibland glömmer folk bort detta!