Monday March 1st 2021
Säg är det konstigt att man längtar bort någon gång? Säg är det konstigt att man längtar bort någon gång? »
För ett ögonblick gladdes jag över en postad inbjudan tills jag insåg att det var en inbjudan från [...]


Kategorier

Big Countrys / The Journey (Cherry Red Records/Border)

Big Country är ett band som starkt förknippas med 80-talet, likaså The Alarm. När Stuart Adamson, sångare, gitarrist och frontman, 2001 bestämde sig för att för gott lämna denna jämmerdal låg bandet i träda ett tag. Man lånade in Mike Peters från avsomnade The Alarm för att sjunga på en minnesspelning 2002 men sedan hände inte så mycket förrän 2010 när man träffades igen för att spela lite spelningar och börja skriva på nytt material. När sedan basisten Tony Butler tackade för sig 2012 tog man in Simple Minds basist Derek Forbes och fyllde dessutom på med gitarristen Bruce Watsons son Jamie på gitarr. Det är denna ”supergrupp” vi för höra på The Journey. Kvar har man sitt keltiska vemod och många av titlarna har romantiskt klingande namn såsom Last Ship Sails, Home Of The Brave, eller Hail And Farewell. Hur låter det då? Förjevvlabra skulle jag säga! Kvar har man sina vinande säckpipegitarrer, produktionen är riktigt tung och öppningsspåret In A Broken Promised Land är en riktig knytnävshöjare! Kommer jag att lyssna mycket på denna platta? Absolut, inte bara för att det är gamla hjältar utan för att detta är riktigt bra och jag hoppas innerligt att en yngre publik kan hitta till denna platta, och kanske söka bakåt för att upptäcka ett 80-tal utanför Europe och Samantha Fox!

4

Tord Johnsson