Wednesday March 3rd 2021
SĂ€g Ă€r det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„gon gĂ„ng? SĂ€g Ă€r det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„gon gĂ„ng? »
För ett ögonblick gladdes jag över en postad inbjudan tills jag insÄg att det var en inbjudan frÄn [...]


Kategorier

Flugskatt

Lars Yngve

För er som undrar vill jag pĂ„peka att den dĂ€r gamla ramsan ”Flyg fula fluga flyg, och den fula flugan flög” inte fungerar. Inte hemma hos mig i alla fall. Det Ă€r sĂ€llan jag pĂ„stĂ„r att jag innerligt hatar nĂ„gonting, men jag hatar flugor. De Ă€r Ă€ckliga, onödiga, irriterande, ohygieniska och dumma i hela sina smĂ„ flughuvuden, och deras enda avsikt tycks vara att stĂ€lla till trubbel och förstöra ens goda humör och aptit. DĂ€rför funderar jag starkt pĂ„ att skriva en motion till riksdagen i vilken jag tĂ€nker föreslĂ„ att de tillsĂ€tter en utredning för att klargöra om det finns nĂ„gon möjlighet att införa flygskatt för flugor, och förslagsvis bör denna gĂ„ under benĂ€mningen: Flugskatt. Nu nĂ€r man Ă€ndĂ„ tycks spara in pengar pĂ„ att lĂ„ta utsatta i samhĂ€llet fĂ„ det Ă€nnu svĂ„rare sĂ„ finns det sĂ€kert nĂ„gon vĂ€lavlönad pappersvĂ€ndare, med bristfĂ€llig syreupptagning och naturligtvis helt utan personligt ansvar, som tycker att detta Ă€r ett mycket bra och kreativt initiativ, tillsĂ€tter en utredning och pĂ„ sĂ„ vis kommer fram till att man inte kommer fram till nĂ„gonting angĂ„ende detta! Har man gjort militĂ€rtjĂ€nst glömmer man aldrig de flugsurrande dassen man tvingades begagna ute i spenaten. NĂ€r det Ă€r dags att kvarta lĂ€gger man sig för att fĂ„ njuta av att glida i och ur dvalan med munnen pĂ„ vid gavel, med tungan torr som en genomsnittlig öken och gomseglet fladdrande tryggt likt den varma luften ovan en asfalterad amerikansk highway. Vem hittar dit? Just det: Ă€ckelflugan. Man flyger upp hostande och riskerar sĂ„vĂ€l whiplash som att bli indragen i ett utdraget kuddkrig. Det Ă€r alltid jag som tvingas visa vit flagg med örngottet. En tidig förlust sitter i resterande dag. Och om man Ă€r stressad nĂ€r det Ă€r vĂ€rmebölja och dessutom sitter i bilkö, och en fluga kryper pĂ„ halsen; har ni sett Falling Down sĂ„ vet ni att det kan sluta illa! En sommarkvĂ€ll med perfekt vĂ€der, nĂ€r man sitter ute i trevligt sĂ€llskap, dĂ€r det berĂ€ttas riktigt roliga rövarhistorier kring grillen, med en stor hĂ€rlig halvt kremerad Yabba-Dabba-Doo-stek pĂ„ gallret, vem hittar dit och landar pĂ„ den? Just det: flugan. Sover man och har lyckats strĂ€cka ut ett ben under tĂ€cket, nog fan vaknar man av den kryper just dĂ€r. Och kanske vĂ€rst av allt: Ă€r man pĂ„ konsert, Ă€r sĂ„dĂ€r lagom lagom uppölad och stĂ„r och myser och tycker att tillvaron Ă€r ganska jĂ€sig och sjunger, eller vad man ska kalla det? med i slutet av Born to Run: ”o-o-o-oo
”, ja dĂ„ kommer en bevingad kretin störtdykande in pĂ„ mina stĂ€mband och lĂ€gger sordin pĂ„ hela stĂ€mningen. Just nu, i skrivande stund, Ă€r jag förföljd av en spyfluga. Jag vet inte om den har rĂ„kat navigera fel och hamnat i mitt hem av en slump eller det Ă€r nĂ„got annat som ligger bakom det hela? I dessa tider Ă€r det inte konstigt att man Ă€r lite konspiratoriskt lagd, och flugan stör mig nĂ„got alldeles vanvettigt. Tidigare plockade jag fram gĂ„rdagens lasagne, och placerade Julian Lassagne- formen, jag kallar den sĂ„ eftersom den lĂ€cker, pĂ„ bordet Genast hörde jag ett avlĂ€gset surrande komma nĂ€rmare. Det smĂ„rycker i mitt högra öga, jag hĂ„ller pĂ„ att spricka av ilska och min nĂ€rmaste omgivning mĂ„ste handgripligen hindra mig frĂ„n att springa ut och ta en stor spade för att lĂ€ra den veta hut med ett dubbelfattat backhandgrepp. NĂ€r jag dĂ€refter Ă€ndĂ„ hade slagit sönder halva hemmet utan att trĂ€ffa flugan, och lĂ„g utpumpad likt Toker efter dennes trumsolo, med tungan hĂ€ngande som en röd slips bland spillrorna av mitt hem, dĂ„ hade flugan hittat dörrspringan, flugit ut, och sedan vĂ€nt sig om och pekat finger mot mig. Antingen Ă€r flugor nĂ„got sĂ„ in i (censur) ointelligenta eller sĂ„ Ă€r de planetens modigaste djur. De borde rimligtvis inse att det Ă€r farligt att komma i nĂ€rheten av mig eftersom jag slĂ„r efter den med nĂ€rmast liggande tillhygge sĂ„ fort den kommer inom rĂ€ckhĂ„ll, men icke. Flugan borde ha ett varningssystem, en röd lampa som blinkar och tutar nĂ€r den kommer in i mitt luftrum sĂ„ att den hĂ„ller sig borta, tycker jag. Men icke, den fortsĂ€tter med sitt burrande och flyger kors och tvĂ€rs och landar gĂ€rna i min nĂ€rhet. Vad vill den mig? Vill den nĂ„got överhuvudtaget? Har den ett uppdrag, en mission? Har flugornas ledningsgrupp dragit upp en strategi och visat bilder pĂ„ folk som de bestĂ€mt sig för att irritera just den dagen, tagit fram mappar, dokument, diagram, fakta och medicinska journaler sĂ„ att den skulle veta exakt hur den ska gĂ„ tillvĂ€ga, vilka knappar de ska trycka pĂ„ för att utlösa min inneboende aggressivitet? Studerar den mig och tĂ€nker: ”Hur kan han vara sĂ„ korkad att han sitter och glor pĂ„ en skĂ€rm, knattrar lite, kliar sig i hĂ„ret, dricker kaffe och strĂ€cker pĂ„ sig?” VĂ€rst av allt: flugan satte sig pĂ„ köksbordet, pĂ„ skaftet av min sked som stod i filmjölken nĂ€r jag satt och Ă„t frukost och lĂ€ste tidningen. Vad Ă€r detta om inte en ren provokation och en krigsförklaring? Efter att ha spenderat onödigt mycket av mitt dyrbara liv pĂ„ att reta mig pĂ„ en fluga, var jag pĂ„ vĂ€g att lyfta luren och ringa jourhavande medmĂ€nniska och be denne komma över med en flugsmĂ€llare. Men i (censur) heller, hĂ€r ska inte bli nĂ„gon Ă€cklig flĂ€ck pĂ„ mina tapeter som för all framtid, eller Ă„tminstone tills den dagen vi tapetserar om, kommer att pĂ„minna om flug(censur). Kollar runt under vasken om det finns nĂ„got flugutrotarmedel tillgĂ€ngligt: Grön sĂ„pa, Svinto, Yes och wettexdukar Ă€r ingenting man tar livet av en fluga med direkt, och jag tror inte att det Ă€r sĂ„ speciellt effektivt att försöka kasta myrdosor pĂ„ den! HĂ€r krĂ€vs strategi, list, uthĂ„llighet och en Stora Stygga Vargen-slughet. Funderade först pĂ„ att slĂ„ tvĂ„ flugor i en smĂ€ll genom att hyra en Fluga maskeraddrĂ€kt, för att pĂ„ sĂ„ sĂ€tt kunna nĂ€rma mig flugan utan att den misstĂ€nkte nĂ„gonting, men det fans ingen kostym ledig (se dĂ€r, fler som kommit pĂ„ denna geniala idĂ©!). Jag fick istĂ€llet bege mig till nĂ€rmsta lĂ„gprisvaruhus och inskaffa ett regelrĂ€tt exterminator-set innehĂ„llande klisterremsor, Radar, en burklĂ€sk med en senapskuleförsedd utflygande boxhandske som exploderar med en krockkuddes hastighet nĂ€r en fluga satt sig i nĂ€rheten, flugsmĂ€llare original och en roll on. NĂ„got oklart vad jag skulle anvĂ€nda den sistnĂ€mnda till? Jo, armhĂ„lan! Har vid tidigare tillfĂ€lle gjort ett misslyckat försök med köttĂ€tande vĂ€xter, men de jagade inga flugor, snarare dog de som flugor, hur de nu gör nĂ€r de dör? I akt och mening att smida medan flugsmĂ€llaren Ă€r varm blir jag av med flugan, men fĂ„r istĂ€llet sĂ€llskap av en svĂ€rm blomflugorna som cirkulerar ovan fruktfatet som landande flygplan. Trött av att ta itu med flugproblemet lĂ€gger jag mig en stund för att vila men vaknar efter en liten stund pĂ„ grund av att nĂ„gon med kalla fötter knallar runt pĂ„ min panna. Jag Ă€r i den stunden glad över att flugorna Ă„tminstone inte bĂ€r trĂ€tofflor, alltid nĂ„got