Wednesday March 3rd 2021
SĂ€g Ă€r det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„gon gĂ„ng? SĂ€g Ă€r det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„gon gĂ„ng? »
För ett ögonblick gladdes jag över en postad inbjudan tills jag insÄg att det var en inbjudan frÄn [...]


Kategorier

Noll koll pÄ boll


Lars Yngve

Fotboll har tyvĂ€rr en tendens att dra till sig personer som tycker om att slĂ„ pĂ„ andra personer, och för att förhindra att det brĂ„kas, kastas in saker pĂ„ planen och skjuts raketer pĂ„ lĂ€ktarna, sĂ„ anlitas ett stort antal poliser för att förhindra att den organiserade fotbollshuliganismen, eller ”supportrarna”, som de kallar sig, löper amok och ger varandra pĂ„ flabben! Jag upprepar: Man ska förhindra att ”supportrarna” löper amok och ger varandra pĂ„ flabben!? Ja, jag hĂ„ller med er, det Ă€r verkligen sĂ„ löjligt att man baxnar! SamhĂ€llet, det vill sĂ€ga vi skattebetalare, förvĂ€ntas tysta stĂ„ för denna nota. Jag kan utan vidare lĂ€tt rĂ€kna upp ett stort antal stĂ€llen i samhĂ€llet dĂ€r dessa pengar hade behövts bĂ€ttre Ă€n till att stĂ€vja lĂ€ktarvĂ„ld.

Hur i hela fridens namn nĂ„gonting sĂ„ löjevĂ€ckande enkelt som att gĂ„ och titta pĂ„ fotboll ska krĂ€va dyra polisiĂ€ra insatser Ă€r vansinne, och dessutom Ă€r det obehagligt för den stora delen av fotbollsĂ€lskare som bara vill se pĂ„ fotboll. Det Ă€r inte accepterat att man slĂ„ss och lever rövare nĂ„gonstans i samhĂ€llet, men pĂ„ fotbollslĂ€karna tycks ingen anse det speciellt konstigt, eller Ă€nnu vĂ€rre – det anses ”höra till!”, och dĂ€rmed bortförklaras som en kombination av öl, kamratskap och ungdomligt oförstĂ„nd! Nu Ă€r det ju i första hand inte den typen av personer som vanligtvis benĂ€mns som ”ungdomar” som utövar denna idioti. Det Ă€r vuxna som en del till och med beundrar (?) i villfarelsen att vĂ„ldsverkarna har sitt beteende pĂ„ grund av at de Ă€r hĂ€ngivna och ”fotbollsĂ€lskande”. Jag kan riktigt se framför mig hur ”ledarna” sitter med pannan i djupa veck i en mörk kĂ€llarlokal och grymtande försöker komma fram till hur de ska kunna överfalla motstĂ„ndarsupportrarna pĂ„ vĂ€gen till eller frĂ„n fotbollsarenan. I England hade de tidigare stora problem med huliganer, och införde dĂ€rför tuffare regler. Detta resulterade naturligtvis i att problemen idag nĂ€stan försvunnit.

Det Ă€r nĂ„got mĂ€rkligt med den delen av fotbollspubliken som envisas med klĂ€ttra upp pĂ„ staketen, visa tĂ€nderna och skrika och tjuta som uppretade gorillahannar. Denna homogena grupp framstĂ„r alltmer som en pĂ„minnelse om vĂ„rt ursprung och evolutionen. Det Ă€r Ă€ven en pĂ„minnelse om svanskotans existens, primatens beteende och begrĂ€nsade intellekt! SlĂ€pps de egentligen ut i pauserna för att köpa korv eller frĂ„gar de i en kör genom nĂ€tet: ”VaktmĂ€star’n, Ă€r bananerna fina?”.

Det mest anmĂ€rkningsvĂ€rda Ă€r att den som gapar störst, hörs mest och ser farligast/dummast ut, hamnar högst upp i grupphierarkin och fĂ„r den lĂ„nga ludna svansen av liktĂ€nkande lĂ„gpannor att ta efter i skrik och vĂ„ld. I övriga sammanhang Ă€r det de som har störst kunskap om saker och ting som Ă„tnjuter respekten. PĂ„ lĂ€ktarna dĂ€remot
 NĂ€r de vĂ€l lyckats misshandla nĂ„gon frĂ„n det andra laget, har de dĂ„ vunnit? Och i sĂ„ fall: vad tror de sig dĂ„ ha vunnit?

Ska vi skattebetalare stĂ„ för sjĂ€lva notan för att dessa idioter – ja jag vĂ€ljer att kalla dem sĂ„, för det Ă€r precis vad det handlar om –ska kunna bĂ€ra sig Ă„t hur de vill och tycka att det Ă€r kul med all uppmĂ€rksamhet? Skulle inte tro det, va! Om klubbarna sjĂ€lv tvingats stĂ„ för notan av polisbevakning hade de tvingats höja biljettpriserna rejĂ€lt, och varför dĂ„ inte frĂ„ga den stora grupp mĂ€nniskor som i lugn och ro vill gĂ„ och se pĂ„ fotboll utan vĂ„ldsamheter, om de Ă€r villiga att betala dubbla priset för en biljett enkom för att brĂ„kstakarna ska fĂ„ finnas pĂ„ plats och stĂ€lla till jĂ€velskap – skulle inte tro det, va? Den enda möjligheten att fĂ„ bukt med detta trams Ă€r att göra som de gjort i England, införa anmĂ€lningsplikt pĂ„ polisstationer för dessa personer nĂ€r matcherna spelas. Man kan snacka runt och dribbla bort folk hur lĂ€tt som helst genom att snacka och dĂ€rmed lĂ„ta dem komma undan med sitt uppförande, men till syvene och sist Ă€r det sĂ„ att nĂ€r det kostar pengar och blir kĂ€nnbart, Ă€r det inte riktigt lika kul att leva rövare lĂ€ngre. Fotboll och slagsmĂ„l hör lika lite ihop som vĂ„ld i samband med handboll, simning, pingis, schack eller all sport för den sakens skull. Armand Krajnc har inte under sina 25 Ă„r i boxningsvĂ€rlden aldrig sett, eller hört talas om, nĂ„got slagsmĂ„l i publiken runt ringen. De sitter ner och tittar och hejar pĂ„ dem som utövar sporten.

Nej, in med huliganerna i boxningsringen, en och en, och lÄt dem sparra mot boxare. Det hade de naturligtvis inte gÄtt med pÄ eftersom de bara Àr stora och starka i grupp.

En annan ÄtgÀrd som kanske skulle fungera vore om klubbarna sjÀlva fick ta hand om huliganerna och ge dem varsin ledsagare/personlig assistent som pÄ ett pedagogiskt sÀtt kunde förklara spelet sÄ att personerna i frÄga i lugn och ro hade kunnat koncentrera sig helt och hÄllet pÄ att sitta fint och titta utan att missförstÄ eller rÄka i slagsmÄl. Det leder ju ÀndÄ bara till att de missar delar av sjÀlva matchen. Men dÄ hade förmodligen nÄgon personlig assistent, med humor, inte kunnat lÄta bli att bjussa nÄgon pÄ choklad, förslagsvis ett helnöt, och dÀrefter hade kalabaliken pÄ lÀktaren Äterigen varit ett faktum. Det Àr inte allom givet att kunna se pÄ fotboll och tugga choklad pÄ samma gÄng.

Kanske skulle det ocksĂ„ behövas ett par veckors studier med bilder pĂ„ en flanellograf dĂ€r man pedagogiskt förklarar en del grundlĂ€ggande saker som att ”Ibland gör det ena laget mĂ„l, och ibland gör det andra laget mĂ„l. SĂ„ Ă€r det i fotboll”. Det vore ett initiativ att applĂ„dera. AlltsĂ„ en kurs motsvarande golfbanornas gröna kort. Det skulle jag till och med kunna vĂ€lja att betala en liten del av skatten till eftersom fotboll betyder sĂ„ mycket för sĂ„ mĂ„nga. Det Ă€r möjligt att det inte spelades bĂ€ttre boll pĂ„ Gunnar Nordahls tid, som Torsson sjunger, men en sak Ă€r sĂ€ker: fotbollspubliken var definitivt betydligt bĂ€ttre. De Ă€gnade sig nĂ€mligen Ă„t att göra det de skulle pĂ„ fotbollslĂ€ktaren: titta pĂ„ fotboll.

Nej: TvĂ„ngsrekrytera huliganerna till försvarsmakten och lĂ„t dem göra ”volontĂ€rarbete” i krigförande lĂ€nder sĂ„ de kan göra nĂ„gon nytta av sin vĂ„ldslĂ€ngtan. Nej, vad skriver jag? FörlĂ„t. Det vore ju krĂ€nkande för dem, och dessutom sĂ„ tillverkas inte Up & Go i huliganstorlek.