Monday March 1st 2021
Säg är det konstigt att man längtar bort någon gång? Säg är det konstigt att man längtar bort någon gång? »
För ett ögonblick gladdes jag över en postad inbjudan tills jag insåg att det var en inbjudan från [...]


Kategorier

Action & Tension & Space: s/t (Made in Haugesund)

Förleds icke av att en låttitel är ”Ira, Georgia and James” på Action & Tension & Spaces debut-lp, det här handlar inte om kopior av Yo La Tengo, men visst är det här en fortsättning på den stillsamma delen av den instrumentala postrocken, vare sig kanadensiskt svårmodig eller engelskt oväntat kommersiellt lyckad. Vi är i Norge, debut-lp:n från både etiketten Made in Haudgesund och från Per Steinar Lie, gitarr, och Ørjan Haaland, trummor (från The Low Frequency In Stereo bl.a.); Julius Lind, bas, finns med i bilden från The Gin & Tonic Youth och under Action & Tension & Space-namnet blir det 48 minuters uppvisning i explosioner av lugn och ro i en musik som är tät och rymlig på samma gång, hade det funnits någon topplista över norsk sångfrånvarande musik från förra året, hade den här dansat på knappnålens huvud, gång efter gång påminns man vid lyssningen om att det finns ett sväng, där under, som släpps fram, sparsmakat. Jim O’Rourke, Elbow (utan sång), Tortoise finns i minnet, men det här är en norsk trio som klarar sig på egen hand. En av årets överraskningar.

5

Jan-Erik Zandersson