Wednesday March 3rd 2021
SĂ€g Ă€r det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„gon gĂ„ng? SĂ€g Ă€r det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„gon gĂ„ng? »
För ett ögonblick gladdes jag över en postad inbjudan tills jag insÄg att det var en inbjudan frÄn [...]


Kategorier

En gammal text och en gammal tanke


Lars Yngve

Hittade en gammal text som legat och samlat damm. Men, pÄ nÄgot vis, tycker jag att den Àr lÀsvÀrd. TÀnk vad tiden gÄr, man glömmer sÄ lÀtt. LÀs hÀr under och begrunda hur jag tÀnkte nÀr det begav sig!:

Vaknar av att mitt element vĂ€ser mot mig som en ilsken orm
 Ligger kvar ett tag i sĂ€ngen och hoppas pĂ„ att det pĂ„ nĂ„got vis ska sluta vĂ€sa. Det gör det naturligtvis inte. Efter en stund börjar Ă€ven cirkulationspumpen att gnissla, Le Noise, sĂ„ att det gör ont i tĂ€nderna. Den krĂ„nglar nĂ€mligen alltid nĂ€r kylan gör sitt intĂ„g. Det Ă€r den unkna och syrefattiga luften i systemet som stĂ€ller till det, sĂ„ det Ă€r bara att stiga upp och ta skiftnyckeln i vacker hand. NĂ€r jag sitter dĂ€r pĂ„ huk och luftar systemet sĂ„ börjar jag plötsligt dra paralleller till att SD inte bara har kommit in i det politiska systemet utan dessutom blivit invalda i Sveriges högsta instans, regeringen. Regeringen! Sex procent av svenska folket vill alltsĂ„ att SD ska vara med och bestĂ€mma i Sveriges högsta verkstĂ€llande myndighet. Tror vĂ€l tusan att hela det politiska systemet gnisslar! Eftersom jag inte kĂ€nner nĂ„gon som röstar pĂ„ SD sĂ„ fantiserar jag om hur de tĂ€nker som lagt sin röst pĂ„ partiet. Jag kommer vĂ€l ungefĂ€r fram till att det mĂ„ste vara samma mĂ€nniskor som röstar pĂ„ SD som Ă„ker utomlands pĂ„ solsemester och klagar över antalet utlĂ€nningar och att de inte fattar svenska! SjĂ€lv skrattar jag Ă„t det faktum att fĂ„ntratten Jimmie Åkesson dök upp i folkdrĂ€kt vid riksdagens öppnade; det sĂ€ger ju sĂ„ otroligt mycket om pĂ„ vilket allvar han tar sitt arbete. Han kunde ju lika gĂ€rna haft Stig-Helmers kaninkostym frĂ„n SOS – en segelsĂ€llskapsresa, pĂ„ sig. Han framstĂ„r som politikens svar pĂ„ hĂ„rdrockens Spinal Tap. Det Ă€r inte sĂ„ att den förste svensken vĂ€xte upp pĂ„ ett betstycke nĂ„gonstans pĂ„ den sura skĂ„nska myllan iförd folkdrĂ€kt, med lĂ„nga ljusa flĂ€tor i ena handen och en falukorv i den andra. Jag lovar!

Kommer SD dĂ„ att fĂ„ nĂ„got inflytande i politiken? Nej, det fĂ„r vi verkligen inte hoppas. Jag förmodar att Åkesson kommer att sitt lĂ€ngst bak som en OBS-klassare. DĂ€r kan han och Lars Ohly sitta och rĂ€cka tunga och kasta suddgummi pĂ„ varandra.

Nej, det Àr vÀrme vi mÀnniskor behöver, sÄvÀl mental som kroppslig. Och till demokratin hör ocksÄ att man lÄter den unkna luften gÄ ett varv eller tvÄ i systemet. DÀrefter gÄr luften ur av sig sjÀlv, det har alltid varit sÄ. Och skulle det nu mot all förmodan visa sig att sÄ inte blir fallet, fÄr vi se till att lufta systemet med de demokratiska verktyg som finns att tillgÄ.

NÀr valet var uppenbart var vi tvungna att blanda till Sociala Drinkar i fÀrgglada kulörer. Allt eftersom drinkarna ökade i mÀngd kompenserades den lÄga nivÄn pÄ debattÀmnen med hög volym. Jag var tvungen att gÄ och tömma blÄsan som vid det hÀr laget var full av galenskap. Alkoholen har dessutom en otÀck förmÄga att fungera som en dimmer pÄ hjÀrnan och tankarna luddas liksom i kanterna. NÀr jag stÄr dÀr och ser pÄ mig sjÀlv i spegeln och anvÀnder allt mitt kunnande och intellekt pÄ att koncentrera mig pÄ att strÄla i kapp med lysröret, uttrycker jag högt en önskan om att den röda varningslampan pÄ min instrumentpanel i bilen ska sluta lysa. Men det gör den aldrig. Den har lyst i tvÄ Är utan att nÄgonting farligt har hÀnt! Kanske Àr lampan rentav sönder? Eller Àr det ett tecken pÄ nÄgot annat? Det Àr inte utan att man blir lite konspiratorisk.

Men, istĂ€llet för att lĂ€gga dasslocket pĂ„ tittar jag i spegeln och ser mitt nöjda leende över det faktum att 94 procent av landets vĂ€ljare faktiskt valde att inte rösta pĂ„ SD. Hade jag haft en broschyr med SD till hans skulle jag – oanvĂ€nd – spolat ner den sĂ„ att den hade hamnat hos reningsverket.

Lars Yngve