Saturday October 23rd 2021
SĂ€g Ă€r det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„gon gĂ„ng? SĂ€g Ă€r det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„gon gĂ„ng? »
För ett ögonblick gladdes jag över en postad inbjudan tills jag insÄg att det var en inbjudan frÄn [...]


Kategorier

Zappa För Nybörjare

Text: Hans Annelsson

I Är Àr det 20 Är sedan Frank Zappa dog och 25 Är sedan han gjorde sin sista turné.

”Var skall jag börja?”

Kompositören och musikern Frank Zappa (1940-1993) var en ovanligt produktiv person. Under sin livstid hann han med att förutom ge ut ett 50-tal album, frĂ„n Freak Out till The Yellow Shark, göra ett antal filmer och skriva tvĂ„ böcker. Den hĂ€r artikeln Ă€r till för er som i stort sett bara har hört hans namn, men Ă€ndĂ„ Ă€r lite nyfikna pĂ„ det han gjorde, och kĂ€nner en lĂ€tt frustration inför mĂ€ngden musik och frĂ„gar er sjĂ€lva ”Var skall jag börja?”.

Den lÀtta vÀgen

Vill man göra det vĂ€ldigt lĂ€tt för sig sĂ„ gĂ„r man till Spotify och lyssnar pĂ„ de för tillfĂ€llet fem populĂ€raste lĂ„tarna. I skrivande stund Ă€r det Bobby Brown (eller Bobby Brown Goes Down som den numera heter), Don’t Eat The Yellow Snow, Joe’s Garage, Camarillo Brillo och Nanook Rubs It. Jag rekommenderar inte att ta denna vĂ€g. Det ger en alldeles för ytlig blid av Franks musikskapande. Det Ă€r lite som att lĂ€sa baksidan pĂ„ en bok och tro att man vet vad hela boken handlar om.

Den rÀtta vÀgen

För att fĂ„ en mer rĂ€ttvis bild sĂ„ bör man, enligt min mening, lyssna pĂ„ albumen Over-Nite Sensation, Apostrophe (’), One Size Fits All samt Roxy & Elsewhere. Om det inte finns nĂ„got du tycker om pĂ„ de hĂ€r skivorna sĂ„ kan du lugnt lĂ€mna Franks musik med en försĂ€kran om att du Ă„tminstone givit honom en chans och fortsĂ€tta att lyssna pĂ„, ja vad det Ă€n Ă€r du lyssnar pÄ .

Diggar du jazz?

Kommer du frÄn jazzhÄllet sÄ bör du börja med albumen Waka/Jawaka, The Grand Wazoo, Hot Rats eller möjligen Sleep Dirt. I stort sett instrumentala album i nÄgon sorts personlig jazzrock/fusion hybrid. De tvÄ första titlarna Àr med vad som man nÀrmast kan betecknas som ett storband, de andra tvÄ har ett mindre antal musiker.

”Jag Ă€lskar lĂ„nga gitarrsolo!”

PĂ„ albumen Shut Up’n Play Yer Guitar och Guitar sĂ„ fĂ„r du mer Ă€n tillrĂ€ckligt av den varan. Det postumt utgivna albumet Tranfusion rĂ€knas ocksĂ„ hit. I stort sett all musik Ă€r inspelad live och de flesta solon Ă€r tagna frĂ„n Franks liverepertoar genom Ă„ren. Det finns kunniga mĂ€nniskor pĂ„ nĂ€tet som kan ange frĂ„n vilken konsert och lĂ„t som ett solo kommer ifrĂ„n. LĂ„ten The Deathless Horsie (frĂ„n SUNPYG) ligger mig sjĂ€lv varmt om hjĂ€rtat eftersom jag var pĂ„ den konserten, Hammersmith Odeon i London den 19/2 1979, som den tagningen kommer ifrĂ„n. Det var öppningslĂ„ten pĂ„ hela konserten och en mycket effektiv sĂ„dan.

Förtjust i Synclavier?

Synclavier var en sorts Rolls-Royce-synthesizer med inbyggd sequenser som Frank skaffade i början av 80-talet. Den var fruktansvĂ€rt dyr men hade inte ens velocity i originalutförande utan det, liksom senare sampling, fick man köpa till som uppdatering. Michael Jackson Ă€gde ocksĂ„ en och Benny Andersson anvĂ€nder fortfarande sin, har jag förstĂ„tt. Är man intresserad av detta sĂ„ Ă€r det albumen Jazz From Hell och den postumt utgivna Civilisation Phaze III, frĂ„n 1994, som gĂ€ller.

Klassisk musik

Frank sa ofta att Stravinskij, VarÚse, Webern och Schönberg var han favoritkompositörer. Om du hÄller med sÄ lyssna pÄ albumen, The Yellow Shark, London Symphony Orchestra Vols. I & II, Boulez Conducts Zappa: The Perfect Stranger, och Orchestral Favorites. En utgivning av lite mer kuriosakaraktÀr Àr albumet Francesco Zappa, en kompositör frÄn slutet av 1700-talet vars musik Frank hittade i biblioteket pÄ University of California i Berkeley. I boken The Real Frank Zappa Book skriver han att de inte Àr slÀkt.

Doo-wop och tidig rock ’n roll

Cruising With Ruben & The Jets Àr ett album fyllt av denna musik. Albumets titel syftar pÄ en pÄhittad grupp men det Àr Frank och hans grupp The Mothers Of Invention som spelar.

Blues, nÄgon?

TyvĂ€rr finns det inte nĂ„got renodlat bluesalbum att ta till sig utan hĂ€r fĂ„r man gĂ„ pĂ„ enskilda lĂ„tar t.ex. Road Ladies, Cosmik Debris, Nig Biz, Dickie’s Such An Asshole, Penguin In Bondage, Directly From My Heart To You etc.

Överkurs

De sex volymerna av You Can’t Do That On Stage Anymore tillhör den hĂ€r kategorin. Undvik dem till att börja med. Det Ă€r lite som att börja lyssna pĂ„ Beatles Anthology- serien innan man hört nĂ„got annat av Beatles.

Samlingsalbum

Finns nÄgra stycken t.ex. Mothermania och Have I Offended Someone? Kan med förkÀrlek undvikas.

”SnĂ€lla, ett album!”

Om man bara tÀnkt skaffa ett album men ÀndÄ vill ha med sÄ mÄnga olika stilar som möjligt rekommenderar jag albumet LÀther. En trippel-cd som erbjuder det mesta och dessutom innehÄller Franks mest fantastiska komposition (om jag nu mÄste vÀlja nÄgon), The Adventures Of Greggery Peccary, en helt underbar film-för-dina-öron.

Avslutning

Förutom en högst personlig kompositör var Frank en mĂ€stare pĂ„ att editera. LĂ„ten Inca Roads frĂ„n albumet One Size Fits All Ă€r ett exempel pĂ„ detta. Det mesta i denna inspelning kommer frĂ„n en show pĂ„ TV- kanalen KCET TV i Los Angeles men gitarrsolot Ă€r inspelat live i Helsingfors. Klippet hörs vid 2:00 dĂ„ trummorna fĂ„r en tydlig rumsklang. Vid 4:36 Ă€r man tillbaka i originaltagningen, dessutom Ă€r gitarrsolot editerat, Frank visste vilka bitar han vill ha med. Vill man höra hela solot finns det pĂ„ albumet You Can’t Do That On Stage Anymore Vol.2 och vill man höra det gitarrsolo som klipptes bort finns det pĂ„ dvd:n The Dub Room Special.

Universal har nyligen slÀppt hela katalogen pÄ cd, ofta i remixade och/eller remastrade versioner. Funderar ni pÄ att göra ett inköp sÄ Àr det nÄgon av dessa utgÄvor ni skall inhandla. Ljudet Àr överlag mycket bÀttre Àn tidigare cd-utgÄvor och ligger vÀldigt nÀra originalutgivningarna pÄ vinyl nÀr det gÀller vÀrme och ljudbild.

Alla lÄtar och album nÀmnda i denna artikel finns i dagslÀget pÄ Spotify utom Transfusion och Civilisation Phaze III.