Friday January 22nd 2021
SĂ€g Ă€r det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„gon gĂ„ng? SĂ€g Ă€r det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„gon gĂ„ng? »
För ett ögonblick gladdes jag över en postad inbjudan tills jag insÄg att det var en inbjudan frÄn [...]


Kategorier

Fotboll och idioter

Lars Yngve

Fotboll har tyvĂ€rr en tendens till att dra till sig personer som tycker om att slĂ„ pĂ„ andra personer, och för att förhindra att det brĂ„kas, kastas in saker pĂ„ planen och skjuts raketer pĂ„ lĂ€ktarna, sĂ„ anlitas ett stort antal poliser för att förhindra att den organiserade fotbollshuliganismen, eller ”supportrarna”, som de kallar sig, löper amok och ger varandra pĂ„ flabben! Jag upprepar: Man ska förhindra att ”supportrarna” löper amok och ger varandra pĂ„ flabben!? Ja, jag hĂ„ller med er, det Ă€r verkligen sĂ„ löjligt att man baxnar! SamhĂ€llet, det vill sĂ€ga vi skattebetalare, förvĂ€ntas tysta stĂ„ för denna nota.

Hur i hela fridens namn nĂ„gonting sĂ„ löjevĂ€ckande enkelt som att gĂ„ och titta pĂ„ fotboll ska krĂ€va dyra polisiĂ€ra insatser Ă€r renodlat vansinne och obehagligt för den stora delen av normalbegĂ„vade fotbollsĂ€lskare som bara vill se pĂ„ fotboll. Det Ă€r inte tillĂ„tet att slĂ„ss och leva rövare nĂ„gonstans i samhĂ€llet, men det Ă€r ett fenomen och ett beteende pĂ„ fotbollsarenor som ingen tycks anse speciellt konstigt, eller Ă€nnu vĂ€rre att det anses ”höra till!”, och att det dĂ€rmed slĂ€tas över som en kombination av öl, kamratskap och ungdomligt oförstĂ„nd! Det finns till och med folk som beundrar och ser upp till dessa hĂ€ngivna och ”fotbollsĂ€lskande” personer (?). Jag kan riktigt se framför mig hur ”ledarna” sitter med pannan i djupa veck i en mörk kĂ€llarlokal och grymtar och försöker att komma fram till hur de ska kunna överfalla motstĂ„ndarsupportrarna pĂ„ vĂ€gen till- eller ifrĂ„n fotbollsarenan.  I England hade de tidigare stora problem med huliganer, och införde dĂ€rför tuffare regler och att det kostade för mycket för dessa dumskallar att brĂ„ka, detta resulterade naturligtvis till att problemen i dag nĂ€stan försvunnit.

Det Ă€r nĂ„got mĂ€rkligt med den delen av fotbollspubliken som envisas med klĂ€ttra upp pĂ„ staketen, visa tĂ€nderna och skrika och tjuta som uppretade gorillahannar. Denna homogena grupp framstĂ„r alltmer som en pĂ„minnelse om vĂ„rt ursprung och evolutionen, Ă€ven en pĂ„minnelse om svanskotans existens och primatens beteende och begrĂ€nsade intellekt! SlĂ€pps de egentligen ut i pauserna för att köpa korv eller frĂ„gar de i en kör genom nĂ€tet: ”VaktmĂ€star’n, Ă€r bananerna fina?”.

Det mest anmĂ€rkningsvĂ€rda Ă€r att den som gapar störst, hörs mest och ser farligast/dummast ut, hamnar högst upp i grupphierarkin och fĂ„r den lĂ„nga ludna svansen av liktĂ€nkande lĂ„gpannor att ta efter i skrik och vĂ„ld. I övriga sammanhang Ă€r det de som har störst kunskap om saker och ting som Ă„tnjuter respekten, pĂ„ lĂ€ktarna dĂ€remot
 NĂ€r de vĂ€l misshandlat nĂ„gon frĂ„n det andra laget, har de dĂ„ vunnit? Och i sĂ„ fall: vad tror de sig dĂ„ ha vunnit?

Ska vi skattebetalare stĂ„ för sjĂ€lva notan för att dessa idioter – ja jag vĂ€ljer att kalla dem sĂ„, för det Ă€r precis vad det handlar om – ska kunna bĂ€ra sig Ă„t hur de vill och tycka att det Ă€r kul med all uppmĂ€rksamhet? Skulle inte tro det va! Eller varför inte frĂ„ga den stora delen av mĂ€nniskor som bara vill gĂ„ och se pĂ„ fotboll om de Ă€r villiga att betala dubbla priset för en biljet och pĂ„ sĂ„ vis betala för att brĂ„kstakarna ska fĂ„ finnas pĂ„ plats och stĂ€lla till jĂ€velskap – skulle inte tro det va? Det enda möjligheten för att fĂ„ bukt med detta trams Ă€r att lĂ„ta alla klubbarna sjĂ€lva stĂ„ för de polisiĂ€ra insatserna, alltsĂ„ de klubbarna som behöver ha den typen av bevakning. Man kan snacka runt och dribbla bort folk hur lĂ€tt som helst och lĂ„ta dem komma undan med det, men, nĂ€r det kostar pengar och blir kĂ€nnbart, först dĂ„, vidtar man Ă„tgĂ€rder.

Fotboll och slagsmĂ„l hör lika lite ihop, som handboll, simning, pingis, schack, eller de allra flesta sporter för den sakens skull. Inte ens boxningspubliken eller publiken pĂ„ UFC och MMA (vilket ju – om man nu för en stund tĂ€nker efter inte vore lika konstigt!) slĂ„ss. De sitter ner och tittar och hejar pĂ„ de som utövar sporten.

Nej, in med huliganerna i boxningsringen, en och en, och lÄt dem sparra mot boxare. Det hade de naturligtvis inte gÄtt med pÄ eftersom de bara Àr stora och starka i grupp.

En annan ÄtgÀrd som kanske skulle fungera vore om klubbarna sjÀlva fick ta hand om huliganerna och ge dem varsin ledsagare/personlig assistent som pÄ ett pedagogiskt sÀtt kunde förklara spelet sÄ att personerna i frÄga i lugn och ro hade kunnat koncentrera sig helt och hÄllet pÄ att sitta fint och titta utan att missförstÄ eller rÄka i slagsmÄl, vilket ju ÀndÄ bara leder till att de missar delar av sjÀlva matchen. Men dÄ hade förmodligen nÄgon personlig assistent, med humor, inte kunnat lÄta bli att bjussa nÄgon choklad, förslagsvis ett helnöt, och dÀrefter hade kalabaliken pÄ lÀktaren Äterigen varit ett faktum. Det Àr inte allom givet att kunna se pÄ fotboll och tugga choklad, pÄ samma gÄng.

Kanske skulle det ocksĂ„ behövas ett par veckors studier med bilder pĂ„ en flanellograf dĂ€r man pedagogiskt förklarar en del grundlĂ€ggande saker som att: ”Ibland gör det ena laget mĂ„l, och ibland gör det andra laget mĂ„l. SĂ„ Ă€r det i fotboll”. Det vore ett initiativ att applĂ„dera. AlltsĂ„ en kurs motsvarande golfbanornas gröna kort. Det skulle jag till och med kunna vĂ€lja att betala en liten del av skatten till eftersom fotboll betyder sĂ„ mycket för sĂ„ mĂ„nga. Det Ă€r möjligt att det inte spelades bĂ€ttre boll pĂ„ Gunnar Nordahls tid, som Torsson sjunger, men en sak Ă€r sĂ€ker: fotbollspubliken var definitivt betydligt bĂ€ttre och Ă€gnade sig nĂ€mligen Ă„t att göra det de skulle pĂ„ fotbollslĂ€ktaren: tittade pĂ„ fotboll.

TvĂ„ngsrekrytera huliganerna till försvarsmakten och lĂ„t dem göra ”volontĂ€rarbete” i krigförande lĂ€nder sĂ„ de kan göra nĂ„gon nytta av sin vĂ„ldslĂ€ngtan, hĂ„rt fysiskt arbete och verklig fara! Nej, vad skriver jag? FörlĂ„t. Det vore ju krĂ€nkande för dem, och dessutom sĂ„ tillverkas inte Up & Go i huliganstorlek.

Lars Yngve