Saturday October 23rd 2021
SĂ€g Ă€r det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„gon gĂ„ng? SĂ€g Ă€r det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„gon gĂ„ng? »
För ett ögonblick gladdes jag över en postad inbjudan tills jag insÄg att det var en inbjudan frÄn [...]


Kategorier

Gammaldags hederlig vÀnlighet

Lars Yngve

KÀra lÀsare, idag ska jag bli sÄ dÀr skönt allmoge-gubbig som jag ibland bestÀmmer mig för att vara, och som jag dessutom kÀnner att jag ibland mÄste vara, sÄ plocka fram seltersglasen med guldkant ur skÀnken, justera stödstrumpor och eventuella hÄrnÀt, nu Äker vi.

Om Gammaldags hederlig vĂ€nlighet hade introducerats pĂ„ börsen hade börskurvan först stannat upp, dĂ€refter skrikit högt, för att i nĂ€sta ögonblick, i ren panik, försökt att lĂ€mna börshuset i alla fyra vĂ€derstreck samtidigt. Ingen hade nĂ€mligen velat Ă€ga en dylik aktie, och ett sĂ„dant börsras hade dragit fler aktörer med sig i fallet eftersom just detta inte betraktas vara vĂ€rt nĂ„gonting i dagens samhĂ€lle – Ă„tminstone inte i rent ekonomiska termer. Och finns det inget ekonomiskt vĂ€rde anses det inte vĂ€rt nĂ„gonting. Allt rĂ€knas i pengar. Gammaldags hederlig vĂ€nlighet Ă€r vĂ€rt mindre Ă€n ”Ingenting”.

”Det var det jĂ€vligaste”, tĂ€nker ni nu! LĂ„t mig förklara: Vi har sett massor av exempel pĂ„ att ”Ingenting” plötsligt blir vĂ€rdefullt i samma ögonblick som nĂ„gon skapat en innehĂ„llslös bubbla som försetts med ett pĂ„hittat vĂ€rde och försetts med diffusa siffror (exakt hur de kommer fram till denna utrĂ€kning vet jag inte, men jag Ă€r nĂ€stan sĂ€ker pĂ„ att de inte rĂ€knar med trappmodellen som jag lĂ€rde mig i skolan!). I samma ögonblick stiger detta i vĂ€rde tills denne samme nĂ„gon – eller alla de som betalat för ”ingenting” – plötsligt bestĂ€mmer sig för att ”ingenting” inte lĂ€ngre Ă€r vĂ€rt ”nĂ„gonting”, och dĂ€rmed förvandlas till noll
 nöff, som de sĂ€ger i flĂ€skhangarerna.

Men, det kunde varit annorlunda! Om ”Klaus KlĂ€ttermus” (som vanligtvis Ă€r chef över tre pĂ€rmar och har gĂ„tt pĂ„ en hittepĂ„-utbildning, och dĂ€rmed har fĂ„tt en vĂ€ldigt lĂ„ng och krĂ„nglig titel pĂ„ engelska som ingen förstĂ„r, vet vad den betyder eller ens knappt kan uttala – men som lĂ„ter fint, och det Ă€r viktigt) med sina vassa armbĂ„gar, lĂ„tsasdyr kostym, knirrande skor och ogripbart stort ego hade lyckats rĂ€kna ut att man kunde tjĂ€na Ă€nnu mer pengar genom att pĂ„ ett ”smart” sĂ€tt det vill sĂ€ga allt enligt Gordon Geckos devis om att Greed is good – lyckats övertyga chefen, som naturligtvis Ă€r nĂ„got mer chef Ă€n Klaus KlĂ€ttermus (som lyssnar och ”tar det till sig”, som det heter) om att det finns fler ”siffror att rĂ€kna hem” pĂ„ ”produkten” det vill sĂ€ga ”Gammaldags hederlig vĂ€nlighet”, dĂ„ hade det, som det heter, tagit hus i helvete, och kursen hade flugit upp som kvicksilvret pĂ„ en termometer vid Bornholmssjukan (58 graders feber) – vilket i sin tur lett till större vinst och att den chefen, som ju Ă€r nĂ„got mer chef Ă€n Klaus, ligger lite bĂ€ttre till hos nĂ„gon annan mellanchef, som för detta vidare uppĂ„t till nĂ„gon annan chef – hade lĂ€get naturligtvis varit ett annat, eftersom man dĂ„ hade kunnat tjĂ€na stora pengar pĂ„ att vara snĂ€ll! TĂ€nk, dĂ„ hade alla varit vĂ€nliga. Vilken konstig tanke! Hur skulle vĂ€rlden sett ut dĂ„? Nej, det Ă€r nog sĂ€krast för mĂ€nskligheten att girigheten och ”klipparmentaliteten” styr och stĂ€ller sĂ„ att vi lugnt och tryggt kan önska att nĂ„gon, vem som helst – kommit pĂ„ ett klimatsmart sĂ€tt att retuschera bort idioti.

Ӏr han sjĂ€lv alltid sĂ„ himla snĂ€ll dĂ„, den dĂ€r Lars Yngve”, sĂ€ger ni nu till er fru, sambo, man eller nĂ„gon i er nĂ€rmsta omgivning, som naturligtvis tittar pĂ„ dig förvĂ„nat eftersom denne nĂ„gon inte förstĂ„r vad ni talar om.

Jag försöker att vara snĂ€ll, i den mĂ„n jag kan, och bemöter mĂ€nniskor pĂ„ samma sĂ€tt som jag sjĂ€lv vill bli bemött. Är man oförskĂ€md mot mig gör jag i första lĂ€get en sĂ„ kallad ”Jesus”, d v s, vĂ€nder andra kinden till, men skulle det nu av nĂ„gon anledning visa sig att jag fĂ„r slut pĂ„ kinder, ja
 dĂ„ blundar jag och tĂ€nker pĂ„ Sverker Olofsson och hans soptunna och lĂ„tsas att jag drar objektet dit! Lugnt och fint.

Vad jag menar Ă€r att: vardaglig hederlighet och vĂ€nlighet inte Ă€r nĂ„got det pratas högt om eller som anses vara en tillgĂ„ng, mer Ă€n att det möjligtvis nĂ€mns nĂ„gon gĂ„ng i förbifarten, men det Ă€r definitivt ingen egenskap som gör att man skriver lukrativa avtal eller fĂ„r nĂ„gra omotiverat höga avgĂ„ngsvederlag pĂ„ grund av. DĂ€remot, om man lyckas tjĂ€na stora pengar pĂ„ andras bekostnad och beter sig illa mot mĂ€nniskor och luras, de anses vara ”smarta” och ”framĂ„t”. Jag Ă€r innerligt trött pĂ„ det. Men det Ă€r inte sĂ„ att jag vaknade i morse och bestĂ€mde mig för att: ”FrĂ„n och med i dag Ă€r jag trött pĂ„ detta”, det Ă€r nĂ„gonting som legat och grott och gnagt och vĂ€xt fram inom mig under en ganska lĂ„ng tid nu. Det handlar om mina grundlĂ€ggande vĂ€rderingar, och att ordet ”smart” lĂ€mnar en vĂ€ldigt besk eftersmak i munnen. SamhĂ€llet handlar inte lĂ€ngre om att premiera strĂ€vsamma mĂ€nniskor eller folk med speciella egenskaper, nytĂ€nkande och kreativitet, det handlar i allt större om vem man kĂ€nner och vad man kan roffa Ă„t sig. Jag tĂ€nker pĂ„ uttrycket: ”Survival of the fittest”, det betyder alltsĂ„ att den som anses vara mest lĂ€mpad överlever, inte den som Ă€r starkast. Vad just ordet fittest har för betydelse i dagens samhĂ€lle Ă€r tveksamt, lite uppgivet konstaterar jag FBL ll (Folket bygger landet 2), som Lundell pĂ„pekar.

Jag vill avslutningsvis pĂ„ mitt eget lilla vis hylla alla er snĂ€lla och helt vanliga mĂ€nniskor, som aldrig tjĂ€nar storkovan men som trots detta strĂ€vsamt, dag efter dag, i med- och motgĂ„ng forsĂ€tter att kĂ€mpa pĂ„, Ă€r goda medmĂ€nniskor, Ă€r hyggliga och hjĂ€lper folk utan nĂ„gra baktankar (har inget med bröd att göra – dock deg!). Utan er stannar hela samhĂ€llet. Tack för att ni finns och en riktigt skön semester.

KÀra Jagbok: I dag fick jag plötsligt för mig att jag skulle borsta mina tÀnder genom att lÀgga tandborsten pÄ handfatet och flytta min mun fram och tillbaka över den. Det var svÄrt. Jag har börjat trÀna, i morse gjort jag en sit-down efter det att jag gjort en sit-up. Det var ungefÀr lika anstrÀngande som att stiga upp ur sÀngen, och betydligt jobbigare Àn att lÀgga sig.

Man ska inte skoja om sjukdomar, men Nils-Ude (vem annars?) föreslog att jag skulle gĂ„ runt med en tröja med texten: Framsidan: Jag Ă€r Schizofren. Baksidan: Jag ocksÄ