Saturday October 23rd 2021
SĂ€g Ă€r det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„gon gĂ„ng? SĂ€g Ă€r det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„gon gĂ„ng? »
För ett ögonblick gladdes jag över en postad inbjudan tills jag insÄg att det var en inbjudan frÄn [...]


Kategorier

Fyra nyanser av katt

Lars Yngve

Otaliga nĂ€tter har jag den gĂ„ngna mĂ„naden vaknat till med ett ryck pĂ„ grund av att diverse Stray Cats invaderat kvarteret, de gnĂ€ller och morrar och lĂ„ter som om Alice Timander vore i sjönöd – vilket naturligtvis Ă€r en omöjlighet. PĂ„ ren reflex saxar jag Ă€ndĂ„, natt efter natt, över sĂ€nggaveln med en nattlig fĂ„gelbofrisyr som inte Ă€r mĂ„nga wolt frĂ„n Elsa Lanchasters blixtrande buske, och gör mindre framgĂ„ngsrika försök till att neutralisera sjĂ€lva kĂ€llan för gnĂ€llandet genom att anvĂ€nda tillhyggen sĂ„som böcker, strumpor och till sist min klockradio – i den mĂ„n jag hunnit införskaffa en ny, sen föregĂ„ende natt! jag behöver vĂ€l knappast pĂ„peka att det Ă€r en kostsam mĂ„nad? Efter att rivit halva sovrummet, vĂ€lt ut ett glas vatten och lyckats sparka tĂ„rna i det mesta, knyter jag nĂ€ven i min pyjamasficka och lovar mig sjĂ€lv Ă€nnu en gĂ„ng att gĂ„ och inhandla en dunk Colmans senap, en kattfĂ€lla tillverkad i formplywood för hög vattentĂ„lighet, som fĂ„ngar djuret effektivt utan att skada det, pris: 700 kr, bjĂ€llror: 100 kr, och ett effektivt nĂ€t, 300 kr, sĂ„ fort affĂ€rerna öppnar, sen jÀ ..
FrĂ„n balkongen dĂ€r jag stĂ„r och ojande hĂ„ller om min ömmande stortĂ„, ser jag en intensiv röd punk i mörkret, och nĂ€r mitt mörkerseende vĂ€l stabiliserats visar det sig vara en granne med en vanligtvis helstörd klĂ€dstil som stĂ„r och röker. Jag bestĂ€mmer mig för att knalla ner och utbyta nĂ„gra ord med honom. I ljuset frĂ„n en gatlampas sken ser jag att hans nattliga mundering visar sig vara avklippta kostymbyxor, svarta nerrullade Tretorn gummistövlar och en nopprig banlonpolo! Han Ă€r en extrem klĂ€dsnobb och sĂ€ger alltid att det bara Ă€r amatörer som försöker att matcha och anser att helheten Ă€r viktig och lĂ€gger dĂ€rför ocksĂ„ ner tid och pengar pĂ„ att alltid se sĂ„dĂ€r oduschat smĂ„smutsig ut. Vi diskuterar katter nĂ„gra minuter innan jag drar mig hemĂ„t igen. Jag somnar dĂ€refter utmattad av ilska, och nĂ€r jag vaknar Ă€r ilskan som bortblĂ„st för att kommande natt
 ja, som den populĂ€ra hĂ„rdrocksorkestern Whitesnake sĂ„ passande sjunger: Here I Go Again.
Jag litar inte pÄ folk som har katt och jag tycker det Àr vedervÀrdigt att komma in pÄ en toalett och konfronteras med en kvÀljande varm luft frÄn en illaluktande kissgul kattlÄda som av nÄgon anledning vanligtvis placeras i duschen. Jag stÀnger munnen och andas genom nÀsan under mitt förhoppningsvis korta besök. Och det finns de som lÄter katten sitta pÄ bordet, alltsÄ pÄ samma bord som man erbjuds att bre sin smörgÄs pÄ. FrÄga: Vill jag Àta en macka hemma hos en kattÀgare som lÄtit sin katt sitta/kasa pÄ röven över köksbordet? Skulle inte tro det, va!
För att inte tala om solvarm Buxbom! FörhĂ„ller det sig möjligen pĂ„ det sĂ€ttet att VĂ„r Herre pĂ„ nĂ„got vis lyckades sĂ€tta evighetseld pĂ„ fel sorts buske? SĂ„ mĂ„ste det vara eftersom jag inte tror – nej, det gör jag verkligen inte, inte ens pĂ„ sommaren, och lĂ„ngt mindre pĂ„ vintern – att han valde att skapa en vĂ€xt som luktar som om ett gĂ€ng öldrickande katthuliganer haft kisspaus pĂ„ den under bussresan pĂ„ vĂ€g till nĂ„gon bortamatch. Snacka om att osa katt! Jo, jag vet att just den vĂ€xten inte gör nĂ„gra som helst ansprĂ„k pĂ„ att ens försöka lukta gott, men jag tycker den Ă€r rysansvĂ€rd och jag kopplar samman den med kyrkogĂ„rdens grindknarr och grustramp.
Nu Àr det sÀkert nÄgon som fÄtt uppfattningen om jag inte uppskattar katter, och denne nÄgon har alldeles rÀtt. Jag minns nÀr jag hade moped och var hemma hos en kamrat som skulle blÄsa rent sin förgasare och var tvungen att tapp ur bensinen i en liten skÄl. Deras nyfikna katt gick fram och drack upp bensinen. Efter nÄgra sekunder började den att frÀsa och for runt pÄ vÀggarna som William Arne, minus motorcykel, ett bra tag för att plötsligt hacka pÄ tomgÄng och till sist ramla ner. Dog den, dog den? undrar ni naturligtvis. Nej det gjorde den inte, men bensinen tog slut.