Saturday October 23rd 2021
SĂ€g Ă€r det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„gon gĂ„ng? SĂ€g Ă€r det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„gon gĂ„ng? »
För ett ögonblick gladdes jag över en postad inbjudan tills jag insÄg att det var en inbjudan frÄn [...]


Kategorier

En röst i valurnan

Lars Yngve

PĂ„ förekommen anledning av att det Ă€r supervalĂ„r tar jag hĂ€rmed valsedeln frĂ„n munnen och ger mig sĂ„ledes ut eller in i den politiska hetluften. Jag brukar lite skĂ€mtsamt pĂ„peka, för folk med andra Ă„sikter Ă€n just mina, att det inte finns nĂ„gonting som enbart Ă€r svart eller vitt, ja, om vi nu bortser frĂ„n just svart och vitt, dĂ„. Detta Ă€r för övrigt ett faktum som framgĂ„r med önskvĂ€rd tydlighet om man nu bemödar sig med att sortera ett 24-pack tuschpennor i fĂ€rgordning. Om vi dĂ„ leker med tanken att var fĂ€rg symboliserar en Ă„sikt sĂ„ har ni sĂ€kert redan rĂ€knat ut att det blir ett antal, och precis som i fallet med Ă„sikter och tuschpennor sĂ„ hĂ€nder det att de gnisslar. Alla personer har sin favoritfĂ€rg/Ă„sikt, det fĂ„r man lov att ha i landet Sverige eftersom vi har Ă„siktsfrihet och demokrati. Ett bra system. Detta system innebĂ€r att Ă€ven en mindre populĂ€r fĂ€rg som sĂ€g brun, ocksĂ„ mĂ„ste finnas med för att hela fĂ€rgskalan ska bli komplett, om det nu inte, som i fallet med min gode vĂ€n som Ă€r konstnĂ€r sade: ”Att blanda till brun fĂ€rg Ă€r ett gissel nĂ€r man mĂ„lar med olja. RĂ„kar man blanda i lite fel fĂ€rg nĂ„gon gĂ„ng, sĂ„ Ă€r det kört. Brunt kan föresten dra Ă„t helvete!”. Riktigt lika drastisk Ă€r inte jag.

Jag ska inte bli gubbigt gaggig och komma dragandes med att: ”Det finns mĂ€nniskor i vissa lĂ€nder som faktisk riskerar sina liv genom att gĂ„ och rösta”, eller jo, det kanske jag ska. Ja, det Ă€r faktiskt precis vad jag ska! Det Ă€r sĂ„ lĂ€tt att glömma bort, men demokrati Ă€r ingen sjĂ€lvklarhet nĂ„gonstans i vĂ€rlden, inte ens i vĂ„rt Ă€lskade fosterland Sverige. Demokratin mĂ„ste vĂ„rdas vĂ€l, stĂ€ndigt. Vi fĂ„r aldrig förvĂ€xla ”svenskhet” med snedvriden patriotism som sĂ€ger nej till resten av vĂ€rlden. DĂ€rför: utnyttja er rĂ€ttighet/skyldighet till att gĂ„ rösta – men snĂ€lla, tĂ€nk er noga för, och ta reda vem ni röstar pĂ„, vad de stĂ„r för och varför ni röstar pĂ„ just dem.

De som inte tĂ€nker löper risk för att ryckas med av en ”nu jĂ€vlar Ă€r det nog”-mentalitet, och det vore vĂ€ldigt olyckligt, för nĂ€r det vĂ€l kommer till kritan sĂ„ tror jag ingen föredrar dumokrati framför demokrati. Vet ni, tack vare demokrati fĂ„r Ă€ven folk som tillhör minoriteter med extremt mĂ€rkliga vĂ€rderingar och en mycket skrĂ€mmande mĂ€nniskosyn lov att existera, och kan till och med Ă„beropa just demokrati och rĂ€ttigheter, för att fĂ„ lov att föra ut sina Ă„sikter. Jo, sĂ„ fantastiskt fungerar demokrati! Livet Ă€r kort, allt för kort, sĂ„ kasta inte bort det pĂ„ att hata folk i nöd. Idioti gĂ„r inte att retuschera bort, den fĂ„r vi leva med, den Ă€r ocksĂ„ en del av Sverige, det viktiga Ă€r att vi inte lĂ„ter den styra. Er röst kan faktiskt göra stor skada, eller nytta. SĂ„ ta vĂ€l vara pĂ„ den!

Morfar var ytterst skeptisk nĂ€r mormor köpte grammofonspelare. Mormor tjoade högt och tog nĂ„gra snabba schottissteg över köksgolvet till tonerna av Bröderna Lindqvists ”Luffarschottis”, och morfar var, nĂ€r han sĂ„g uppstĂ„ndelsen, helt övertygad om att grammofonen skulle leda till samhĂ€llets förfall och att en ungdomlig moral förslappning skulle breda ut sig över hela Svea rike, han höjde ett varningens finger till andra pensionĂ€rer och sade: ”Lyssna endast i smĂ„ doser, tag gĂ€rna pauser och borthĂ„llen Edra barnbarn frĂ„n grammofonens omedelbara nĂ€rhet.” SĂ„ kom punken och dĂ„ blev det annat ljud i den gamla vinylspelaren. Och hade morfar fullföljt sina instinkter den gĂ„ngen dĂ„ han rĂ„kade slumra till vid köksbordet, och jag bestĂ€mde mig för att vĂ€cka honom genom att snurra ingĂ„ng Blitzkrieg Bop med Ramones pĂ„ högsta volym, och placerade högtalaren (som satt i locket pĂ„ skivspelaren) pĂ„ kylskĂ„pet precis bakom honom pĂ„ högsta volym, ja, vi kanske inte ska gĂ„ in pĂ„ det