Saturday October 23rd 2021
SĂ€g Ă€r det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„gon gĂ„ng? SĂ€g Ă€r det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„gon gĂ„ng? »
För ett ögonblick gladdes jag över en postad inbjudan tills jag insÄg att det var en inbjudan frÄn [...]


Kategorier

GnÀllLars Yngve

KÀra lÀsare

I dag Ă€r jag gnĂ€llig och vill varna för att min text innehĂ„ller tre kraftfulla uttryck, sĂ„ kallade svordomar. Korten pĂ„ bordet: jag Ă€r mer eller mindre en ”teknisk idiot”, och har i likhet med farbror Melker inte det ”rĂ€tta knycket”, och finns det minsta möjliga chans för nĂ„gonting till att gĂ„ snett nĂ€r jag utför ett praktiskt arbete – sĂ„ gör det det, jag kan inte hjĂ€lpa det, det bara Ă€r sĂ„, och jag vet inte vad det beror pĂ„? Om jag till exempel stĂ€ller garagedörren pĂ„ glĂ€nt och hĂ€mtar nĂ„got tungt som ska bĂ€ras in, har dörren blĂ„st igen nĂ€r jag anlĂ€nder, ska jag skruva i en spĂ„nskiva spricker den, ska jag sĂ„ga till kantlister, blir det aldrig 100 % bra! Jag Ă€r dĂ€rav ointresserad av praktiskt arbete som krĂ€ver hantverksmĂ€ssighet och betalar sĂ„ledes för ett korrekt utfört arbete av hantverkare, för att slippa ”skiten”. Samma sak nĂ€r det gĂ€ller teknikprylar, jag vill inte veta hur- eller varför dessa fungerar som de gör, jag har bara ett endast krav, att de ska fungera. Fungerar de dĂ€remot inte som utlovats, blir jag vĂ€ldigt irriterad.

Jag skulle dessutom mer Ă€n gĂ€rna betala för att slippa se reklamavbrott pĂ„ tv – se dĂ€r, en produkt nĂ„gon borde vidareutveckla!

NÀr telefonförsÀljare ringer och stör (för det gör de), frÄgar jag alltid efter referens pÄ den jag ska fakturera för att de upptar min dyrbara tid, dÄ lÀgger de pÄ, men dÄ kan min pÄgÄende idé vara borta med vinden.

Om nĂ„gon ringer fel, svarar jag: ”Det gör ingenting, jag skulle Ă€ndĂ„ svara!”, ja, nĂ€r jag Ă€r pĂ„ det humöret, alltsĂ„. RĂ„kar de ringa fel en dag dĂ„ nĂ„gon elektronikpryl krĂ„nglar, Ă€r det högst troligt att ber jag den ringande placera sin telefonlur dĂ€r solen inte skiner alternativt besöka ett varmare klimat


I mitt arbete gÀller det nÀmligen att Carpe idéerna nÀr de kommer.

Jag Ă€r dessutom en vanemĂ€nniska: gĂ„r min Mac sönder – hemska tanke – och jag mĂ„ste ha en ny vill jag ha en exakt lika dan som min söndriga, men hel, naturligtvis!, eftersom jag Ă€r inkörd pĂ„ den. Men icke. IstĂ€llet erbjuds jag en nyare och bĂ€ttre med helt nya funktioner, fler program, mer mjukvara, torrvara, hĂ„rdvara och sĂ„n skit. Vad ska jag med det till? Jag vill inte ha nĂ„gra nya kommandon, jag vill inte veta av alla finesser man kan tanka hem, köpa, ladda upp, skypa, dropboxa och fan (1) och hans moster, det enda jag vill ska hĂ€nda nĂ€r jag trycker pĂ„ knappen till min dator Ă€r att det ska starta – och fungera.

En annan vardagspryl som man snart mĂ„ste ha magisterexamen (180 hp) för att manövrera Ă€r diskmaskinshelvetet (2). Det rĂ€cker inte med att man stĂ€ller in nedsmutsad disk i den, nej nej nej, man ska naturligtvis placera tallrikar, glas, kastruller, bestick, skĂ„lar och skit pĂ„ speciellt stĂ€lle, i en speciell vinkel för att det ska bli rendiskat. Slarvar man med det sĂ„ blir det bara halvrent. Det Ă€r tröttsamt. Jag har till exempel en gröttallrik som gĂ„tt 3 rundor i diskmaskinen eftersom jag gett mig fan (3) pĂ„ att jag ska lĂ€ra den vem som bestĂ€mmer. Jag vill att den ska fatta att jag kommer att trötta ut den tills den ger upp av utmattning, disk- och sköljmedel. Och pĂ„ tal om spolglans, min diskmaskin drar spolglans som en stridsmaskin slukar diesel. Jag mĂ„ste stĂ€ndigt fylla pĂ„ med denna genomskinliga och lĂ„tsas blĂ„aktiga ”fönsterputs” som inte alls Ă€r sĂ„ effektiv som den lĂ„tsas! Enligt mitt sĂ€tt att se pĂ„ sken sĂ„ borde en diskmaskin bara ha en enda knapp att trycka pĂ„ och pĂ„ den skulle de stĂ„: Rent. Punkt.

Och betalfunktioner via datorn. Pengar ska inte existera i siffror eller i kortform, de ska klirra eller prassla, eller skrivas in i en bankbok av behörig personal, stÀmplas Jag litar nÀmligen inte pÄ siffror. Ord dÀremot, bildar meningar, blir nÄgonting och betyder nÄgonting, men siffror Àr- och förblir just, siffror. Hade jag nu haft vÀldigt mÄnga siffror pÄ mitt saldo hade jag kanske haft en helt annan uppfattning, men jag tror det inte! Eller, jo, det hade jag nog.

KĂ€ra Jagbok: Jag hasar mig upp och in pĂ„ toaletten och möter en utseende som utstrĂ„lar fyra nyanser av trött, kanske de fyra Ă„rstiderna? De parantesliknande Ă„rsringarna börjar synas runt ögonen. NĂ€r jag sĂ„g mig sjĂ€lv fick jag en idĂ© till en gastkramande deckare, sĂ„ hĂ€r skulle den börja: IgĂ„r tvĂ€ttade jag bĂ„da mina Ă€lskade tvĂ„ favoritfrottĂ©strumpor med Mon chi chi-motiv pĂ„, men dĂ„ jag skulle plocka ut dem ur maskinen fick jag en strumpchock, vĂ€nsterstrumpan var nĂ€mligen borta. VĂ€ck. Drunknad, upplöst eller kidnappad? Jag ringde Efterlyst och uppgav ett detaljerat signalement pĂ„ den försvunna strumpan, som var till förvĂ€xling lik min kvarvarande, fast motsatt, varpĂ„ en fantombild tecknades, och detta Ă€r bara början, spĂ€nnande fortsĂ€ttning följer


Den 11 juli slÀpper Morrissey nya albumet World Peace Is None Of Your Business, sÄ nu vet ni det.

Jag Ă€r misstĂ€nksam mot nya artister. Jag vet inte riktigt hur jag ska förhĂ„lla mig till ny musik, ödsla tid pĂ„ att gilla den för att plötsligt upptĂ€cka att man blivit bli lurad, ja, det kan ju rent av vara sĂ„ att det handlar om en dĂ„lig lĂ„t som bara lĂ„tsas att den Ă€r bra, att jag plötsligt upptĂ€cker att den Ă€r skitkass! LĂ„ter det konstigt? Hur ska man kunna vara sĂ€ker pĂ„ att det man hör och tycker Ă€r bra, verkligen Ă€r bra? Bra frĂ„ga, och precis av den anledningen försöker jag hĂ„lla mig borta frĂ„n ny musik. Likafullt har jag fastnat för Jungle’s sjĂ€lvbetitlade album. Bandet gör en sorts disco med inslag av 70-tals soul, Daft Punk, sneda synljud och farlig storstadsdjungel. Det Ă€r inte min musik och handlar inte om mina kvarter, men jag diggar som en nickande hund. Är detta farligt, tro?

En hel del personer har bett mig att tycka till om Piratenpriset, vilket jag mycket vÀl skulle kunna göra, men till vilken nytta? FrÄgar ni mig dÀremot vem jag anser borde fÄ priset sÄ svarar jag Peps Persson, jag kan inte tÀnka mig en bÀttre och mer vÀrdig pristagare.