Saturday October 23rd 2021
SĂ€g Ă€r det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„gon gĂ„ng? SĂ€g Ă€r det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„gon gĂ„ng? »
För ett ögonblick gladdes jag över en postad inbjudan tills jag insÄg att det var en inbjudan frÄn [...]


Kategorier

Centern Àr rökt?

Lars Yngve

Jag har jĂ€ttemĂ„nga idĂ©er som Centerns idĂ©program skulle kunna fĂ„ köpa loss för oskĂ€ligt mycket pengar. Och det poppar stĂ€ndigt upp nya förslag som alla Ă€r dĂ„ligt förankrade i min hjĂ€rna. Hur gĂ„r det dĂ„ till nĂ€r jag fĂ„r alla dessa lysande uppslag? Jo, jag tar pĂ„ mig min tĂ€nkarmössa av modell Uppfinnar-Jockes, sĂ€tter mig ner och tĂ€nker, och dĂ„ lĂ„ter resultaten av min tankemöda sĂ€llan vĂ€nta pĂ„ sig. Mitt allra senaste förslag lyder som följer: Alla som arbetar ska tvingas betala en sĂ„ kallad extra jobbskatt. Det Ă€r nĂ€mligen inte mer Ă€n rĂ€tt att de som har ett jobb ska betala en extra skatt just för att de har ett jobb, eftersom det finns mĂ€nniskor som Ă€r arbetslösa. Och inte bara det: Jag plussar pĂ„ med att alla de som verkar ha kul och trivs pĂ„ sitt arbete dessutom ska betala en trivselskatt – ungefĂ€r som trĂ€ngselskatt. Och det Ă€r lĂ€tt att kontrollera: Ser en person glad och positiv ut pĂ„ arbetstid, ja, dĂ„ Ă€r den förmodligen ocksĂ„ det. Ser personen dĂ€remot ut som om den har trĂ„kigt eller rentav lider, ja, dĂ„ ska den naturligtvis ocksĂ„ betala mindre i skatt eftersom det Ă€r mer kĂ€nnbart för en som inte trivs. Men för sĂ€kerhets skull placeras en sjĂ€lvscanner strax innanför ytterdörren sĂ„ att alla kan avlĂ€sa sig sjĂ€lva före och efter arbetsdagen. Allt naturligtvis övervakat av tvĂ„ övergymmade belgian blue-vakter som trĂ€nat bort sin hals. Det kan dock uppstĂ„ svĂ„righeter inom de sĂ„ kallade serviceyrkena, dĂ€r det liksom ingĂ„r att man ska vara trevlig och se, om inte rolig, sĂ„ Ă„tminstone glad ut. Men det problemet kan de sĂ€kert tillsĂ€tta en utredning om nĂ€r förslaget vĂ€l har klubbats igenom!

TĂ€nk vilket paradis, vilken underbar, fullĂ€ndad vĂ€rld; vĂ€nlig, hygienisk och helt fri frĂ„n vettvillingar vi hade kunnat ha om bara folk hade visat lite mer initiativförmĂ„ga, framĂ„tanda och framförallt förstĂ„else för andra varelser. Och visst kan man sĂ€lla sig till kören som vill införa en extra köttskatt, fattas bara annat. Det Ă€r en alldeles lysande idĂ©! Forskningsrapporterna duggar ju tĂ€tt om köttets negativa klimatpĂ„verkan. Jag har dessutom hört en oerhört skakande historia om en ung centerpartist som en solig dag cyklade ut frĂ„n Stockholm, förbi den mörka, majestĂ€tiska skogen, ut pĂ„ den okĂ€nda glesbygden. Han höll utkik efter sĂ„vĂ€l pepparkakshus som vargar, och sĂ„ smĂ„ningom hamnade han vid ett inhĂ€gnat grönt omrĂ„de, och dĂ„ var han faktiskt sĂ„ pass lĂ„ngt bort att han inte ens hade en rimlig chans att höra Annie Lööf skratta. Den stackars personen stannade sin eldrivna cykel, noterade en tunn trĂ„d som var fastsurrad runt trĂ€pĂ„lar, gick fram till trĂ„den och fick en impuls till att kĂ€nna pĂ„ den. TrĂ„den tog en stöt med honom – aj-aj-aj, oj-oj-oj – varpĂ„ han strax dĂ€refter konfronterades med en riktig och alldeles levande ko. Vid första anblicken tĂ€nkte han: ser precis ut som mattan dĂ€rhemma. I nĂ€sta ögonblick stelnade han till med armar och ben sĂ„ att kroppen bildade ett X samtidigt som han vrĂ„lade: ”En KO!”. Enligt uppgifter försökte denna stackars mĂ€nniska sedan röra sig i ungefĂ€r sex riktningar samtidigt eftersom han, som det brukar heta, blev vĂ€ldigt skĂ€rrad. TĂ€nk att bli konfronterad med en köttprodukt som rĂ„mar hysteriskt, Ă€ter hö, blir lös i magen och liksom bara vĂ€ntar pĂ„ att förvandlas till hamburgare. Personen sĂ„gs dĂ€refter cykla för allt vad han kunde, men han var sĂ„ rĂ€dd att han ansĂ„g att detta inte var tillrĂ€ckligt snabbt. Han valde dĂ€rför att stanna och slĂ€nga upp cykeln pĂ„ ryggen – och i stĂ€llet kuta. Denna olycksaligt klorofyllfyllda och skuldtyngda mĂ€nniska har dĂ€refter, vid ett flertal tillfĂ€llen, efter vad som omtalas som ko-incidenten, med svarta ringar runt ögonen synts stĂ„ och strĂ€cka fram broschyrer med sina gröna fingrar, fullproppade med botaniska rykten som ingen har tagit pĂ„ allvar.

Vad har vi dĂ„ lĂ€rt oss av detta? Absolut ingenting, mer Ă€n möjligtvis att, oavsett hur korkade idĂ©er man har, tycks ingen vara korkad nog för att man inte ska fĂ„ betalt för att klĂ€cka dem – om man bara har en fot inne i politiken. Vid nĂ€sta val ska jag lĂ€gga min röst pĂ„ Centern, för nu Ă€r det vĂ€l bara en tidsfrĂ„ga innan nĂ„gon kommer pĂ„ idĂ©n att torka fyrklöver och blanda ut i tobaken och lĂ„ta pipan vandra runt. Det Ă€r annat ljud i pipan nu Ă€n pĂ„ den tiden FĂ€lldin satt i traktorn och blossade friskt ute pĂ„ Ă„krarna och lyssnade pĂ„ Ring sĂ„ spelar vi!