Tuesday September 22nd 2020
SĂ€g Ă€r det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„gon gĂ„ng? SĂ€g Ă€r det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„gon gĂ„ng? »
För ett ögonblick gladdes jag över en postad inbjudan tills jag insÄg att det var en inbjudan frÄn [...]


Kategorier

Att hÄlla lÄda

Grefven

Hur mycket lĂ„da kan man hĂ„lla? Finns det begrĂ€nsningar i storlek, vikt, eller material? Är mĂ„nne lĂ„dan standardiserad? MĂ€nniskor slĂ€nger sig gĂ€rna med uttryck likt; Jaha och hĂ€r stĂ„r du och hĂ„ller lĂ„da. Eller Grefve FĂ„gelsparre Ă€r en jĂ€vel pĂ„ att hĂ„lla lĂ„da.

Precisera er! Det Ă€r ju omöjligt att avgöra om nĂ„gon Ă€r bra pĂ„ att hĂ„lla lĂ„da eller inte, om man inte kĂ€nner förutsĂ€ttningarna likt vikt, material och rymd. Tre ganska viktiga egenskaper för en lĂ„da n’est-ce pas?

Men framför allt, varifrÄn hÀrstammar sjÀlva uttrycket och hur har dÄ den uppburna lÄdan med saken att göra egentligen?

Jo, sprÄkhistoriskt finns det en teori vilken gör gÀllande att uttrycket hÀrstammar frÄn ambulerande gÄrdfarihandlare vilka stod och körde sin sÀljpitch pÄ offentlig plats med en lÄda dravel i ett band runt nacken. DÀrav skulle likhetstecken uppstÄtt mellan att hÄlla lÄda och vara len i truten som min gamle skollÀrare brukade sÀga.

I mÄnga fall sökte missnöjda ortsbor upp skojaren med lÄdan runt nacken efter skymningens intÄg och försedde denne med lÀmplig kvarsten och sÀnkte honom i en nÀrbelÀgen tjÀrn. Men detta skiter vi i nuet eller hur?

Det enda jag krĂ€ver för dagen Ă€r att uttrycket ”hĂ„lla lĂ„da” antingen stryks ur den svenska vokabulĂ€ren eller att man nogsamt preciserar mĂ„tten pĂ„ den uppburna lĂ„dan. Att bestĂ€mma dimensionerna för lĂ„dan borde ju inte vara sĂ„ omöjligt. I dessa tider nĂ€r i stort sett varenda korvkiosk Ă€r ISO-certifierad, sĂ„ mĂ„ste ju rimligen lĂ„dan som alla hĂ„ller ocksĂ„ vara definierad enligt systemet! Vem tager tag i detta köttben?

Grefve FĂ„gelsparre