Saturday October 23rd 2021
SĂ€g Ă€r det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„gon gĂ„ng? SĂ€g Ă€r det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„gon gĂ„ng? »
För ett ögonblick gladdes jag över en postad inbjudan tills jag insÄg att det var en inbjudan frÄn [...]


Kategorier

Flugor

Lars Yngve

För dem som undrar vill jag pĂ„peka att den dĂ€r gamla ramsan : ”Flyg fula fluga flyg, och de fula flugan flög” inte fungerar. Inte hemma hos mig i alla fall. Det Ă€r sĂ€llan jag pĂ„stĂ„r att jag innerligt hatar nĂ„gonting, men jag hatar flugor. De Ă€r Ă€ckliga, onödiga, irriterande, ohygieniska och dumma i hela sina smĂ„ flughuvuden, och deras enda avsikt tycks vara att stĂ€lla till trubbel och förstöra ens goda humör och aptit. DĂ€rför funderar jag starkt pĂ„ att skriva en motion till riksdagen i vilken jag tĂ€nker föreslĂ„ att de tillsĂ€tter en utredning för att klargöra om det finns nĂ„gon möjlighet att införa flygskatt för flugor, och förslagsvis bör denna gĂ„ under benĂ€mningen: Flugskatt. Nu nĂ€r man Ă€ndĂ„ tycks spara in pengar pĂ„ att lĂ„ta utsatta i samhĂ€llet fĂ„ det Ă€nnu svĂ„rare sĂ„ finns det sĂ€kert nĂ„gon vĂ€lavlönad pappersvĂ€ndare, med bristfĂ€llig syreupptagning och naturligtvis helt utan personligt ansvar, som tycker att detta Ă€r ett mycket bra och kreativt initiativ, tillsĂ€tter en utredning och pĂ„ sĂ„ vis kommer fram till att man inte kommer fram till nĂ„gonting ang detta! Har man gjort militĂ€rtjĂ€nst glömmer man aldrig de flugsurrande skithĂ„len man tvingades begagna ute i spenaten. I samma ögonblick man lĂ€gger man sig för att fĂ„ njuta av att glida in och ut i en stunds dvala och ligger dĂ€r med munnen pĂ„ vid gavel med tungan torr som en genomsnittlig öken, och gomseglet fladdrar tryggt likt den varma luften ovan en asfalterad amerikansk highway, vem hittar dit? Just det: Ă€ckelflugan. Man flyger upp hostandes och riskerar sĂ„vĂ€l whiplash som att bli indragen i ett utdraget kuddkrig. Det Ă€r allid jag som tvingas visa vitflag med örngottet. En tidig förlust sitter i resterande dag. Är man stressad, dĂ„ Ă€r det varmt, sitter man dessutom i bilkö, kryper flugan pĂ„ halsen och har ni sett Falling Down sĂ„ vet ni att det kan sluta illa! Och sitter man ute en sommarkvĂ€ll med perfekt vĂ€der, trevligt sĂ€llskap, dĂ€r det berĂ€ttas riktigt roliga rövarhistorier kring grillen, med en stor hĂ€rlig halvt kremerad Yabba-Dabba-Doo-stek pĂ„ gallret, vem hittar dit och landar pĂ„ den? Just det: flugan. Sover man och har lyckats strĂ€cka ut ett ben under tĂ€cket, nog fan vaknar man av den kryper just dĂ€r, och kanske vĂ€rst av allt: Ă€r man pĂ„ konsert, Ă€r sĂ„dĂ€r lagom lagom uppölad, stĂ„r och myser och tycker att tillvaron Ă€r ganska jĂ€sig, och sjunger, eller vad man ska kalla det? med i slutet av Born to Run: ”o-o-o-oo
”, ja dĂ„ kommer en bevingad kretin störtdykandes in pĂ„ mina stĂ€mband och lĂ€gger sordin pĂ„ hela stĂ€mningen. Just nu, i skrivande stund, Ă€r jag förföljd av en spyfluga. Jag vet inte om den har rĂ„kat navigera fel och hamnat i mitt hem av en slump eller det Ă€r nĂ„got annat som ligger bakom det hela? I dessa tider Ă€r det inte konstigt att man Ă€r lite konspiratoriskt lagd, och den stör mig nĂ„got alldeles vanvettigt. Tidigare plockade jag fram gĂ„rdagens lasagne, och stĂ€llde Julian Lassagne- formen, jag kallar den sĂ„ eftersom den lĂ€cker, genast hörde jag ett avlĂ€gset surrande komma nĂ€rmre. Det smĂ„rycker stĂ€ndigt i mitt högra öga och jag hĂ„ller pĂ„ att spricka av ilska, och det Ă€r bara min nĂ€rmaste omgivning som, handgripligen, hindrar mig frĂ„n att springa ut och ta en stor spade för att lĂ€ra den veta hut med ett dubbelfattat backhandgrepp, och nĂ€r ja dĂ€refter hade slagit sönder halva hemmet utan att trĂ€ffa flugan, legat utpumpad, likt Toker efter dennes trumsolo, med tungan hĂ€ngandes som en röd slips, bland spillrorna av mitt hem, hade flugan hittat dörrspringan, flugit ut, och strax efter det att den lĂ€mnat mitt hem, vĂ€nt sig om och pekat finger mot mig.  Antingen Ă€r flugor nĂ„got sĂ„ in i (censur) ointelligenta eller sĂ„ Ă€r de planetens modigaste djur. Den borde rimligtvis inse att det Ă€r farligt att vara i min nĂ€rhet eftersom jag slĂ„r efter den med nĂ€rmast liggande tillhygge sĂ„ fort den kommer inom rĂ€ckhĂ„ll, men icke. Flugan borde ha ett varningssystem, en röd lampa som blinkar och tutar nĂ€r den kommer in i mitt luftrum sĂ„ att den borde hĂ„lla sig borta, tycker jag, men icke, den fortsĂ€tter med sitt burrande och flyger kors och tvĂ€rs och landar gĂ€rna i min nĂ€rhet. Vad vill den mig? Och vill den nĂ„got överhuvudtaget? Har den ett uppdrag, en mission? Har flugornas ledningsgrupp dragit upp en strategi och visat bilder pĂ„ folk som de bestĂ€mt sig för att irritera just den dagen, tagit fram mappar, dokument, diagram, fakta och medicinska journaler sĂ„ att den skulle veta exakt hur den ska gĂ„ till vĂ€ga, vilka knappar de ska trycka pĂ„ för att utlösa min inneboende aggressivitet? Studerar den mig och tĂ€nker: ”Hur kan han vara sĂ„ korkad att han sitter och glor pĂ„ en skĂ€rm, knattrar lite, kliar sig i hĂ„ret, dricker kaffe och strĂ€cker pĂ„ sig?”. VĂ€rst av allt: flugan sate sig pĂ„ köksbordet, pĂ„ skaftet av min sked som stod i filmjölken nĂ€r jag satt och Ă„t frukost och lĂ€ste tidningen. Vad Ă€r detta om inte en ren provokation och en krigsförklaring. Efter att ha spenderat onödigt mycket av mitt dyrbara liv pĂ„ att reta mig pĂ„ en fluga var jag pĂ„ vĂ€g att lyfta luren och ringa jourhavande medmĂ€nniska och be denne komma över med en flugsmĂ€ll. Men i (censur) heller, hĂ€r ska inte bli nĂ„gon Ă€cklig flĂ€ck pĂ„ mina tapeter som för all framtid, eller Ă„tminstone tills den dagen vi tapetserar om, kommer att pĂ„minna och flug(censur). Kollar runt under vasken om det finns nĂ„got flugutrotar medel tillgĂ€ngligt: grön sĂ„pa, svinto, Yes och wettexdukar Ă€r ingenting man tar livet av en fluga med direkt, och jag tror inte att det Ă€r sĂ„ speciellt effektivt att försöka kasta myrdosor pĂ„ den! HĂ€r krĂ€vs strategi, list, uthĂ„llighet och en Stora Stygga Vargen-slughet. Funderade först pĂ„ att slĂ„ tvĂ„ flugor i en smĂ€ll genom att hyra en Fluga maskeraddrĂ€kt, för att pĂ„ sĂ„ sĂ€tt kunna nĂ€rma mig flugan utan att den misstĂ€nkte nĂ„gonting, men det fans ingen kostym ledig (se dĂ€r, fler som kommit pĂ„ denna geniala idĂ©!) sĂ„ jag fick bege mig till nĂ€rmsta lĂ„gprisvaruhus och inskaffa ett regelrĂ€tt Exterminator-set innehĂ„llande, klisterremsor, Radar, och en burklĂ€sk med en senapskuleförsedd utflygande boxhandske som exploderar med en krockkuddes hastighet nĂ€r fluga satt sig i nĂ€rheten, flugsmĂ€llare original och en roll on. NĂ„got oklart vad jag skulle anvĂ€nda den sistnĂ€mnda till? Jo, armhĂ„lan! Har vid tidigare tillfĂ€lle gjort ett misslycka försök med köttĂ€tande vĂ€xter, men de jagade inga flugor, snarare dog som flugor, hur de nu gör nĂ€r de dör? I akt om mening att smida medan flugsmĂ€llaren Ă€r varm blir jag av med flugan, men fĂ„r istĂ€llet sĂ€llskap av en svĂ€rm blomflugorna som cirkulerar ovan fruktfatet som landande flygplan. Trött av att ta itu med flugproblemet lĂ€gger jag mig en stund för att vila men vaknar efter en liten stund pĂ„ grund av att nĂ„gon med kalla fötter knallar runt pĂ„ min panna. Jag Ă€r i den stunden Ă„tminstone glad över att flugorna inte bĂ€r trĂ€tofflor, alltid nĂ„got