Saturday October 23rd 2021
SĂ€g Ă€r det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„gon gĂ„ng? SĂ€g Ă€r det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„gon gĂ„ng? »
För ett ögonblick gladdes jag över en postad inbjudan tills jag insÄg att det var en inbjudan frÄn [...]


Kategorier

Jeansjacka avregistrerad för sÀsongen

Lars Yngve

KĂ€ra lĂ€sare, jag har gjort mitt val och jag har bestĂ€mt mig, jag meddelar pĂ„ följande vi att det blivit höst och att jag har haft Ă„rets sista samtal – av samma typ som man för med sina blommor, de tycker nĂ€mligen om det! – med min Lee Rider-jacka. Jag har ett speciellt förhĂ„llande till jeans, frĂ€mst Lee jeans, ett mĂ€rke som jag stĂ€ndigt Ă„tervĂ€nder till, mĂ€rket har följt mig genom hela livet. ”Varför vĂ€ljer man ett sĂ€rskilt mĂ€rke och vad betyder egentligen ett mĂ€rke?”. Bra frĂ„gor Lars, jag ska försöka att förklara för dig, sĂ€tt dig nu ner och försök att vara tyst. Sa jag att du skulle du vara tyst? Bra. Jo, varumĂ€rken fungerar som sociala markörer, exempel: Om a) har ett speciellt mĂ€rke pĂ„ sin tröja sĂ„ kan omgivningen snabbt avlĂ€sa och jĂ€mföra med sitt eget mĂ€rke pĂ„ sin egen tröja, och Ă€r mĂ€rkena identiska Ă€r sannolikheten stor att a) Ă€ven gillar en viss typ av bil och har möblerat sitt hem enligt formulĂ€r 1A, lite dyrare svenne-standard. AlltsĂ„: mĂ€rken underlĂ€ttar för att inleda ett samtal om vĂ€der och vind för att snabbt övergĂ„ till livets verkliga vĂ€sentligheter som att diskutera fĂ€lgrengöringsmedel, inkomst och Mio möblers senaste annons. Oftast Ă€r det sĂ„ att alla i kategorin a) Ă€r osĂ€kra och vill ha samma typ av annorlunda saker som alla andra, sĂ„ att de inte riskerar att framstĂ„ som personliga och ”konstiga”, eftersom det, som det heter: ”ska se bra ut”, utĂ„t. Men de vill Ă€ndĂ„ samtidigt gĂ€rna, mitt i all standardmöblering och klĂ€dsel, gĂ€rna ”sticka ut”, framstĂ„ som lite vĂ„gade, lite crazy, och inhandlar omotiverat dyra smĂ„ tillbehör, som givetvis inte alls passar in, men som a) vet, Ă€r ”bocka-av-dyra” för sina kamraters skull, och som alla vet sĂ„ Ă€r dyra saker detsamma som god smak och snyggt. Inte!

Tillbaks till Lee-jeans: alltsĂ„, jeans-trender kommer och gĂ„r och plötsligt kan man möta en vanligtvis beige och chinosklĂ€dd killgubbe komma knallandes iförda slitna jeans med stora hĂ„l i som de betalat omotiverat dyrt för, att de ser ut som maskerad spelar ingen roll, det var dyrt och försĂ€ljaren tyckte det sĂ„g ”helt rĂ€tt ut”.

Som liten skolgosse fick jag vid varje nytt lĂ€sĂ„r ett par rĂ„a och otvĂ€ttade Lee-jeans, Lee-jacka, nya trĂ€tofflor, militĂ€rkeps och brandgul- eller blĂ„ Helley Hansen-tröja (glesbyggdskavaj) och var överförtjust i dessa praktiska plagg. Under mina tonĂ„r minns jag att det vid ingĂ„ngen pĂ„ Tingvalla satt skyltar med texten: ”Ej blĂ„jeans och trĂ€tofflor”. Det var tider det – dĂ„ ocksĂ„! NĂ€r jag blev tonĂ„ring bytte jag ut Lee-jackan mot skinnjacka av mc-modell, och trĂ€tofflorna byttes ut mot lĂ„ga Converse, förklaring: Ramones. Detta var en tid dĂ„ jeanstyget inte var tunt som psalmboksblad, och ville man ha hĂ„l pĂ„ byxorna fick man vara sĂ„ snĂ€ll att vĂ€lta med mopeden, ta fram saxen (vilket hade lett till en hĂ„rd och torr lusing) eller slita dem tunna vilket tog tid eftersom tyget var sĂ„ tjockt att jeansen kunde stĂ€llas pĂ„ golvet. Jag gillade kĂ€nslan. Nu hittade jag sĂ„dana igen, och gĂ„r, enligt min hustru, Ă„terigen som en ”skoleglytt”, spelar fortfarande Ramones för allt vad tyget hĂ„ller. Min personlighet Ă€r helt klart analog, vilket kan vara en rimlig anledning till att jag köpte en trattgrammofon förra helgen, och pĂ„ skivtallriken lĂ„g ”Vi klarar oss nog Ă€ndĂ„â€ med Edvard Persson. Samtidigt passade jag Ă€ven pĂ„ att köpa ”pickande höns”, lite som X-box unplugged. Det Ă€r nĂ„got visst med att dricka konjak och lyssna pĂ„ Edvard Persson genom en raspig trattgrammofon, jag lovar, anser omgivningen att ljudvolymen Ă€r för hög Ă€r det bara till att stoppa ner en hossa i tratten. Nu ska jag köpa trĂ€tofflor och ge mig ut pĂ„ lanthandelsturnĂ©. Och jag som inte gillar mĂ€rkesklĂ€der tatuerade in en Lacoste krokodil pĂ„ bröstet i unga Ă„r med en ironisk innebörd, See you later alligator


HĂ€romdagen fick jag frĂ„gan: ”Varför tycker du inte om klassisk musik?”. Jag svarade: ”Musikgenren innehĂ„ller för fĂ„ gitarrsolon
”.

KĂ€ra jagbok: I dag tĂ€nker jag lite random tankar. Zlatan har Ă€ntligen gjort 50 strutar. Undrar vad rekordet för sjĂ€lvmĂ„l ligger pĂ„? NĂ€r Annie Lööf talar om glesbygdssatsning, menar hon dĂ„ i sjĂ€lva verket tv-serien Bonde söker fru? Nytt album med New Order – utan Peter Hook, suck. Det rimmade ocksĂ„! VĂ€rldens bĂ€sta lĂ„t Ă€r i dag ”Comes a time” med Neil Young.