Saturday October 23rd 2021
SĂ€g Ă€r det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„gon gĂ„ng? SĂ€g Ă€r det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„gon gĂ„ng? »
För ett ögonblick gladdes jag över en postad inbjudan tills jag insÄg att det var en inbjudan frÄn [...]


Kategorier

Första recensionen pÄ Nils-ude boken

Första recensionen av Ko po lanned/Kreatur i storstadsmiljö. SÄ hÀr skriver Ulf R i KVP:

”En sak vet jag alldeles bestĂ€mt: att hederliga gamla FrostamĂ„lets vĂ€ktare Nils Ludvig (Olsson) glĂ€der sig i sin himmel över Lars Yngves bok om lantisen Nils-Ude. Jag Ă€r som HöörspĂ„g fostrad av Nils Ludvig, och hans ande vilar tungt över sidorna i denna roliga och oroliga schrifft, som utges bĂ„de pĂ„ skĂ„nskt originalsprĂ„k och pĂ„ rikssvenska. Om lĂ€saren, den typiske sommarbosatte 08-staboen i och kring Österlenmetropoler som Skillinge och Smedstorp, inte snabbt tar till sig det skĂ„nska talsprĂ„ket Ă€r svensköversĂ€ttningen absolut nödvĂ€ndig.
Detta som kundinformation.
Vad Àr Nils-Ude för en typ? En osalig ande fostrad i den skÄnska myllan, misslyckas med det allra mesta, alla projekt havererar pÄ ett eller annat vis. Och absolut inte i tysthet, det bullrar stÀndigt om Nils-Ude, inte bara nÀr han trimmar sin moped med katastrofal konsekvens, eller det bakas bröd i cementblandare, eller hans möte med försvarsmakten. Att han och hans familj skulle kunna gÄ att forma till samhÀllsnyttiga medborgare Àr tveksamt. De har för mycket av arv och eget emot sig, vilket gör typerna sÄ demonstrativt tvÀrsgÄende. De mentala ramarna sprÀngs.
Lars Yngve Ă€r sjĂ€lv vĂ€rd all beundran, tĂ€nk pĂ„ tidningsprojektet Nya upplagan som höll ut ovĂ€ntat lĂ€nge – med hjĂ€lp av gratismedarbetare som Noam Chomsky och mĂ„nga andra. Nu lockar Författarskapet, och Nils-Udes öden och Ă€ventyr Ă€r garanterat inte över med denna bok: bara di foste fjeden pĂ„ Nils-Udes livsvandring.
I vilken litterĂ€r fĂ„ra ska vi placera Nils-Ude? Inte helt fel att tĂ€nka i termer av pikaresknoveller pĂ„ mĂ„l. Den som en gĂ„ng gillade John Kennedy Tooles postuma klassiker ”Dumskallarnas sammansvĂ€rjning” upptĂ€cker att Nils-Ude och Ignatius J. Reilly har mycket gemensamt. Att föra ihop dem i ett möblerat rum rekommenderas inte.
Och sÄ skönt att fÄ sÀtta detta pÄ prÀnt: att det pretentiösa och litteraturpolitiskt korrekta författandet har fÄtt tuggmotstÄnd de senaste Ären.
Bland de nya underhĂ„llarna och skrönskrivarna Ă€r inte Lars Yngve det svaga kortet”.
Ko pÄ lanned/Kreatur i storstadsmiljö
Bokförlaget HÄll Truten