Friday February 28th 2020
SĂ€g Ă€r det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„gon gĂ„ng? SĂ€g Ă€r det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„gon gĂ„ng? »
För ett ögonblick gladdes jag över en postad inbjudan tills jag insÄg att det var en inbjudan frÄn [...]


Kategorier

Ål, dieter och dagis

Ja, dĂ„ var det Ålatider igen!

Nu har jag jobbat pĂ„ tvĂ„ Ålafrossor i KĂ„seberga och det finns inte mycket som Ă€r roligare. Att se folk, bĂ„de vana ÅlaĂ€tare och jungfrueliga nybörjare, sitta och njuta Ă€r, ja; en njutning i sig.

Vi serverar Rökt Ålamad (ÅlsmörgĂ„s), Ålasoppa, kokt, stekt, Piraten, Luad (KĂ„sebergaversionen: lĂ€ttrökt Ål lĂ€ggs pĂ„ en bĂ€dd av AlspĂ„n och svagdricka och sedan in i ugnen) och skepparÅl (rökt Ål badas i öl och torkas i ugn), ÅlaĂ€ggakaga (ÅlĂ€ggkaka) och som avslutning;

Äblakaga (Äppelkaka).

Det smaskas, mumsas och klunkas bir(öl) och besk( ett mĂ„ste för att förbrĂ€nna fettet i Ålen. Det sĂ€gs att kroppen har sĂ„ mycket att göra med att ta hand om Ålen; att man inte blir berusad förrĂ€n dagen efter!). Det sjungs snapsvisor och berĂ€ttas historier:

”Kroppen anvĂ€nder sĂ„ mycket energi nĂ€r den förbrĂ€nner Ă„len man gĂ„r ner i vikt av Ålagillen”.

NÀr sedan gÀsterna har vinglat hem mÀtta och glada, med de flesta personliga Àgodelar i sin Àgo, sÄ kÀnner Àven jag mig belÄten och tillfredsstÀlld.

Jag har börjat med en diet, en fransk körteldiet. Den gĂ„r ut pĂ„ att man normalt stimulerar en viss körtel eller organ i kroppen, njurar eller hypofys och tvĂ„ till. Först fick jag göra ett test, som visade vilken sort jag var. Förenklat: Jag gillar salt, inte sött. Eftersom man för det mesta vill gĂ„ ner i vikt under en diet, sĂ„ ska man inte Ă€ta det man normalt Ă€ter. Jag ska alltsĂ„ inte Ă€ta tvĂ„ stekta Ă€gg till frukost, utan mĂŒsli med mjölk(usch) och en frukt. Inte hoppa över middagen(lunchen), utan Ă€ta 80% grönsaker, 100g kött eller fisk och ett glas mjölk(usch igen).

KvÀllsmaten (middagen) ska inte bestÄ av 80% kött eller fisk utan tvÀrtom och sÄ kommer det dÀr hemska glaset mjölk igen

(trippel and usch!). Bortsett ifrÄn mjölken blir faktiskt mÄltiderna rena festen. Jag anstrÀnger mig mer för att det ska bli gott, trots avsaknad av fett(i allt för stora mÀngder) och kotletter av bÄde Gris och Lax(Äterigen i allt för stora mÀngder) och helt i mitt fall; skaldjur(gud vad jag saknar rÀkor, krÀftor och Pilgrimsmusslor).

Dieten upphör om exakt: 58 dagar, 19 timmar, 58 minuter och 5 sekunder; För att dÄ Äker jag till Thailand! Men jag hÄller inte sÄ noga koll pÄ tiden.

NĂ€r jag inte tar hand om ÅlaĂ€tare, sĂ„ styr jag min kosa till Bromölla och deras dagis. Varje dag Ă€r en fest av upplevelser; vi dansar som tomater eller Ă€pplen(testa inte det hemma, eller varför inte; gör det). Smakar pĂ„ grapefrukt och salami(beskt och sedan salt). Sjunger om hur det smakar och lagar mat tillsammans.

Att varje dag bli skrattad Ă„t, kallad Farbror, Morfar eller fröken(Det gillar jag 42 Ă„r gammal med bamsemustasch: -”Fröken, jag behöver gĂ„ pĂ„ Toa”) gör mig sĂ„ glad, sĂ„ glad. Vi(jag och Eve Maltais) Ă€r som ett kringresande ”Wallmans salonger” för barn i 3-5 Ă„rsĂ„ldern. NĂ€r som helst mĂ„ste man vara beredd pĂ„ att rĂ€kna till tio pĂ„ vĂ€rldens alla sprĂ„k eller sjunga ”Imse vimse spindel” pĂ„ lika mĂ„nga.

God spis!

Jonas ”Ålways med vingar” Jonasson