Friday July 10th 2020
SĂ€g Ă€r det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„gon gĂ„ng? SĂ€g Ă€r det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„gon gĂ„ng? »
För ett ögonblick gladdes jag över en postad inbjudan tills jag insÄg att det var en inbjudan frÄn [...]


Kategorier

Gyllene Gessle

The Per Gessle Archives – A Lifetime of Songwriting

En hĂ€ndig man? Kanske, men snarare: En stĂ€ndig man! För hur ska man annars beskriva en person som Per Gessle som har över 900 – igen, 900! – lĂ„tar registrerade hos STIM, och har skrivit hits i 35 Ă„r, och sĂ„lt mer Ă€n 75 miljoner plattor globalt, och fortfarande sĂ€ljer ut arenor i Sverige och delar av vĂ€rlden? Ett facit som kan fĂ„ vilken lĂ„tskrivare som helst att bli torr i munnen som en gammal kontorsstĂ€mpel.

The Per Gessle Archives Ă€r en box som bestĂ„r av tio cd-skivor och en LP, och om man likt en som heter Lars, tillhör den kategorin av personer som införskaffar en boxad artist Ă€r alltsĂ„ risken överhĂ€ngande stor att man kan troligtvis Ă€r lite vĂ€l intresserad av lĂ„tars ursprung, tillblivelse och utveckling, för vad en huslĂ€kare skulle beteckna som normalt, och det Ă€r alltsĂ„ pĂ„ denna nivĂ„ vi befinner oss just nu! Boxar sammanstĂ€lls för alla oss som vill dra i musikaliska trĂ„dar och nysta sig bakĂ„t, för att kunna förstĂ„ och jĂ€mföra demoinspelningar med fĂ€rdigproducerade lĂ„tar, och de fungerar dĂ€rmed som en sorts musikalisk och arkeologisk utgrĂ€vning. I vissa fall hittar man nĂ„gra futtiga musikaliska benrester, i andra fall kan man hitta balsamerade hits och ibland lyckas upphovsmannen vaska fram ett par riktiga guldkorn. The Per Gessle Archives innehĂ„ller massor av mumma, men inga hemliga hits som fĂ„r personalen pĂ„ Billboard att göra vinkelvolter av upphetsning. Per har noggrant dokumenterat hela sin karriĂ€r i bokstavsordning och har full koll pĂ„ allt han skrivit och Ă€r alltsĂ„ ingen ”slarv-Pelle” som förlagt inspelningar som plötsligt dyker upp ur det blĂ„, men ”Kvar i min bil”, lĂ„ter pottfrisyr och 60-tal och har en vackert ringande Rickenbacker. Ovanligt mĂ„nga demoinspelningar ligger nĂ€ra lĂ„tarnas slutresultat, förvĂ„nansvĂ€rt mĂ„nga! Demoinspelningar brukar ju bestĂ„ av opolerat rĂ„material, men oftast Ă€r det smĂ„ producentjusteringar.

Hade jag bott i Halmstad hade jag sĂ€kerligen dagligen tagit rundan förbi Tits & Ass-studion för att fĂ„ en glimt av Gessle bakom fördragna tyllgardiner och undrat: ”What’s he building in there?”. Han tycks alltid ha en ny hit pĂ„ lut, och kan inspireras av vad som helst och kanske hade han, om han nu noterat att jag ofta gĂ„tt förbi, skrivit en popdĂ€nga kallad: ”The mysterious man with the long curly hair and really cool Last Years Model, Costello-glasses”, eller kanske bara en rysarballad han döpt till ”Bad Hair Day”? Eller sĂ„ kunde jag ju klĂ€tt ut mig till fĂ„gelskrĂ€mma, höll jag pĂ„ att skriva, men jag menade naturligtvis fĂ„gelskĂ„dare, och legat och tryck bakom stengĂ€rdet utanför Christoffer Lundquist’s studio, och under gynnsamma vindförhĂ„llanden kanske lyckats fĂ„ höra nĂ„gra popiga refrĂ€nger genom studiofönstret!

Ljudidealen förĂ€ndras och ljudet frĂ„n 80-talet kĂ€nns
 eh, 80-tal, men ”That was then, but this is now”, som ABC pĂ„pekade, och en bra lĂ„t Ă€r en bra lĂ„t Ă€ven om man plockar bort axelvaddar och höga frisyrer. Men det Ă€r riktigt roligt att höra Saken som slĂ„r mej som pĂ„ huvudet (Harplinge Demo mars 2,1977), som lĂ„ter ”tvĂ„ kanaler och gillestuga”.

Per Gessle har inte, trots sina enorma framgÄngar, aldrig tappat sin smÄstadspersonlighet eller kÀnslan för sin hembygd, det Àr en egenskap som Ätminstone jag Àr vÀldigt förtjust i.

HÀr Àr ocksÄ en tradjazzigt feelgood-stompande version av NÀr vi tvÄ blir en, dÀr melodin framförs av en klarinett, och varför inte lÄta, likt Bryan Ferry, satsa pÄ att göra ett helt album av hans Gyllene hits? Och en annan frÄga: NÀr gör han musikal av Gyllene Tiders karriÀr?

En annorlunda upplevelse Ă€r symfoniska ”Viev from a bridge” som skrevs till invigningen av Öresundsbron, och lĂ„ter (och nu skenar fantasin rejĂ€lt, ok?) som ett modernt alternativ till Spartacus (ledmotiv till Onedinlinjen) minus de lurviga polisongerna!

SjĂ€lv Ă€r jag vĂ€ldigt förtjust i Harplinge, en lokal Halmstadsvariant av Route 66, som ju enligt myten Ă€r en enda lĂ„ng Joyride, men till skillnad mot den lĂ„nga vĂ€gen genom USA beskriver Gessle istĂ€llet ”Gullbrandstorps centrum, passera gamla Mysingen, sen Ă€r rakan lĂ„ng, en EPA kör du om”.

Lars Yngve