Saturday October 23rd 2021
S√§g √§r det konstigt att man l√§ngtar bort n√•gon g√•ng? S√§g √§r det konstigt att man l√§ngtar bort n√•gon g√•ng? »
För ett ögonblick gladdes jag över en postad inbjudan tills jag insåg att det var en inbjudan från [...]


Kategorier

Själen är större än kosmos och mindre än ingenting.

Text: Björn Ranelid. Min själ väger inte mer än drömmen i en fjäril. När den blir trött slår den sig ner på en blomma. Ingen kan döma själen till fängelse och den har överlevt hungersnöd, krig och tortyr överallt på Jorden.

Nobelpristagare i fysik och medicin har inte lyckats f√•nga sj√§len och beskriva den och den har s√• m√•nga namn att de inte ryms i kyrkb√∂ckerna. Alla dikter, maskiner, s√•nger och uppfinningar √§r skapade av sj√§len. √Ąven k√§rlek, hat och lust kommer av den.

Kroppen är inte fiende till själen och inte heller ett fängelse för den. De är syskon och de lever i samråd och ömsesidigt beroende av varandra. Tillsammans är de alla gåtors kärna och ursprung.

Ibland smärtar människans kropp och det gäller också för själen. Ingen vet riktigt varifrån den kommer och vad den lever av. Många neurologer och biokemister tycks vara överens om att den har sitt säte i hjärnan och att den styrs av miljoner synapser och nervceller, ty ingen människa kan tänka eller känna någonting om hjärnan är död.

Just nu skriver jag dessa ord och de följer av att jag tänker, minns och beter mig med min kropp genom att jag rör mina fingrar och armar.  Jag kan också säga dessa meningar.  Inget nyfött barn har någonsin uttalat ett ord korrekt eller tecknat bokstäver på papper. Det finns inga ettåringar som löser matematiska ekvationer av andra graden.

Analfabeter skrattar, längtar, sörjer och känner lust. Människor som har fyrtiosju kromosomer gråter och förnimmer glädje som inte är av lägre kvalitet än vad som är fallet hos den mest briljanta fysikern, matematikern och biologen. Svårt sjuka personer är förmodligen lika själfulla som fullständigt friska idrottsmän och vitala miljardärer.

Den mänskliga själen må ha många namn och reduceras till kemiska processer i hjärnan, men likafullt förmår ingen neurolog eller biokemist förklara vad som händer när människan tänker, känner och handlar.

Själen har ibland fått karaktären av att vara en svordom, men det är egentligen en förvanskning av världens vackraste kraftuttryck: Jag kan min själ inte komma. Nej, min själ det gör jag aldrig.

Dör själen samtidigt med kroppen? Det vet ingen. Hur går det till och vad sker när materien som är den mänskliga kroppen plötsligt får liv? Ingen biolog eller neurolog har mäktat med att utreda och förklara detta mirakel.

Mannens sädesceller befuktar kvinnans ägg. Ett mänskligt foster av en knappnåls storlek börjar växa och utveckla sig. Alla blivande vetenskapsmän, musiker, sångare, konstnärer och författare har börjat sina liv så.

Människans själ hade bestigit månen långt innan hon första gången färdades dit och tog det första steget där. Själen flyttar sig med ljusets hastighet till avlägsna solar och planeter och den uppfinner maskiner och skriver mästerliga dikter, romaner och musikstycken i tystnad och fantasi.

Själen har erövrat och mottagit alla nobelpris, medaljer och utmärkelser i mänsklighetens historia. Den behöver inget utrymme och inga kläder eller hjälpmedel när den löser avancerade matematiska och tekniska problem. Den klarar sig utan pass och visum och den låter sig inte underordnas hudfärger och nationers gränser.

Själens höga visa är lågmäld och försynt. Den tar sig genom hudens porer och passerar smidigt och lätt människans hud och fingerblomma. Ibland ropar och sjunger den och det händer att den jämrar och beklagar sig, men i de flesta fall fortsätter den att bara vara i barn och åldring.

Det sista brevet som skrivs i en gammal m√§nniska har barnet inom henne som avs√§ndare. √Ąven det √§r sj√§lens f√∂rtj√§nst vad √§n den kommer av och var √§n i kroppen den b√∂rjar sitt liv, ty s√• lyder den yttersta och innersta g√•tan.

Just nu vilar min själ på äppelträdets minsta blad, men den hör havet och fågelsången. Alla naturens färger, dofter och klanger blir till av denna gåta.

Själen är större än kosmos och mindre än ingenting.