Friday July 10th 2020
SĂ€g Ă€r det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„gon gĂ„ng? SĂ€g Ă€r det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„gon gĂ„ng? »
För ett ögonblick gladdes jag över en postad inbjudan tills jag insÄg att det var en inbjudan frÄn [...]


Kategorier

Första intrycket

Text: Per Arnesson

Ibland hör man att man skall gÄ pÄ det första intrycket. Detta har erfarenheten lÀrt mig Àr en sanning med viss modifikation. Ett stilla funderande pÄ nÀr det Àr si eller sÄ leder till att man nÀrmast kÀnner sig som första intrycket av en redaktör, det vill sÀga yr och förvirrad.

NÀr har första intrycket ofta stÀmt för mig?

Under vinprovningar nÀr man blint skall försöka identifiera ett vin. DÀr har det irriterande ofta varit Ä att om jag trott pÄ mitt första spontana intryck hade det blivit fler rÀtt. IstÀllet börjar analysen, man försöker komma ihÄg tumregler om hur olika smak och doftintryck skall samverka samt försöker göra antagningar om vad provningsledaren kan ha haft i sinnet. DÄ börjar nÀsan och gommen att tröttna, de olika intrycken Àndrar karaktÀr och den totala förvirringen nÀrmar sig. Det man dÄ noterar ner som sitt svar visar sig dÄ för mig ofta bli sÀmre Àn om jag helt sonika gÄtt pÄ första intrycket.

NÀr har det inte stÀmt?

I 30 % av fallen i exemplet ovan, hade jag litat pĂ„ analysen hade det blivit mycket bĂ€ttre Ă€n ett snabbt hoprafsat första intryck dĂ€r man inte hade sköljt ur smaken ordentligt frĂ„n förra vinet. Ack ja, livet Ă€r inte lĂ€tt, enda sĂ€ttet att göra det lĂ€ttare Ă€r genom en mer frekvent avsmakande med hjĂ€rna och gom i bra skick. (Detta har jag med Ă€n sĂ„ lĂ€nge mycket blygsam framgĂ„ng försökt undervisa en viss redaktör i, men 
)

NÀr förÀndras första intrycket pÄ ett ovÀntat sÀtt?

§ NÀr man har med riktigt bra litteratur att göra. DÄ blir det sÄ ibland att dels kan en bok i sig sjÀlv under lÀsningen vÀxa och utvecklas pÄ ett sÀtt man inte kan drömma om nÀr man lÀser de första till synes rÀtt innehÄllslösa första kapitlen. Detta Àr en upplevelse som vi som lÀsare tror jag lÀngtar efter att Äter fÄ uppleva. TyvÀrr hÀnder det inte sÄ ofta men nÀr det sker Àr det hÀrligt.

Ett aktuellt exempel som mÄnga har upplevt Àr Stieg Larsson trilogi om Lisbeth Salander och hennes historia.

Ett Àldre exempel Àr för mig personligen Tolkiens storverk Sagan om ringen dÀr man enkelt uttryckt börjar i en liten by med det som hÀnder just nu med ett litet folkslag som heter hober. NÀr boken sedan Àr klar sÄ sitter man och förundras över en hel vÀrld med mÄnga lÀnder, mÄnga folkslag och en hÀrligt sammanvÀvd historia som strÀcker sig över mer Àn 1000 Är.

NÀr jag lÀste denna första gÄngen blev jag sÄ fascinerad att jag ganska snart lÀste om den, men dÄ med vetskap om vad som skulle komma. DÄ blev det en annan upplevelse nÀr man insÄg att den lilla fredliga grupp av hober man lÀste om var omgiven av mörka och ytterst mÀktiga krafter som rörde sig runt dem. Jag sÀger bara Nazguler!

§ NÀsta litterÀra exempel Àr i en helt annan genre. HÀr har jag hittat Alan Moore och Dave Gibbons fantastiska serieroman Watchmen. Det Àr alltsÄ en tecknad serie med ett sÄ kraftfullt och varierat och utmanande innehÄll att man blir alldeles tagen. Den har ocksÄ för mÄnga kanske förvÄnande blivit av den renommerade tidningen Time magazine blivit utsedd till en av de 100 bÀsta novellerna i vÀrlden. För min egen del sÄ började jag lÀsa den kom halvvÀgs, sedan skulle Àgaren av boken Äka utomlands och ansÄg att denna bok var en nödvÀndig del av packningen. Tji fick jag tills vi i familjen var hemma hos nÄgra bekanta i BorÄs. Vad lÄg dÀr och vilade pÄ en hylla om inte Watchmen. Dreglande likt en vinprovare innan första klunken grep jag den och frÄgade om den gick att undvara nÄgon mÄnad? JodÄ, ta den ett tag.

Det roliga var dÄ att upptÀcka att eftersom jag kommit igenom halva boken innan, sÄ fick jag nya upplevelser nÀr jag nu lÀste om den frÄn början. Nu insÄg man att alla till synes tillfÀlliga figurer som passerade bakom eller bredvid huvudpersonen i bildrutan egentligen ocksÄ hade roller att spela, fast senare. DÄ blev nu förstÄelsen för bÄde innehÄll och konstnÀrlig uppbyggnad av boken bÄde bredare och djupare.

§ Sista exemplet hÀnger delvis ihop med ovanstÄende om Watchmen. En av huvudpersonerna dÀr Àr Rorschach, och Àr en koppling till den kÀnde schweiziske psykiatrikern med samma namn.

HÀr fÄr man en positiv bild, i Watchmen Àr Rorschach en av de i lÀngden fÄ riktigt positiva karaktÀrerna. Sedan har jag av en psykolog blivit undervisad om det klassiska rorschachtestet som en del psykoanalytiskt lagda psykologer anvÀnder. NÄgot mer ovetenskapligt och nÀrmast religiöst troende fÄr man leta efter, sÄ dÀr blir jag mer chockad över att det fortfarande lever pÄ en del hÄll.

Men för att kunna fÄ nÄgra första intryck mÄste man börja, och det Àr dagens slutklÀm

-Börja prova pÄ bÄde det ena och andra och tredje, nÀr man fÄr nya upplevelser sÄ vÀxer man som mÀnniska och individ, och kan göra nya funderingar, gÀrna i en bekvÀm stol.

Per Arnesson