Saturday October 23rd 2021
SĂ€g Ă€r det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„gon gĂ„ng? SĂ€g Ă€r det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„gon gĂ„ng? »
För ett ögonblick gladdes jag över en postad inbjudan tills jag insÄg att det var en inbjudan frÄn [...]


Kategorier

Fena pÄ mittbena

Jag ska sÄklart inte spy galla. Det kÀnns osnyggt i det hÀr fallet och skulle lÀtt kunna tolkas som avundsjuka.  Jag vill bara orientera i Àmnet. En fördjupning av ytligheten.

Hur man lĂ€gger sina hĂ„rstrĂ„n har större betydelse Ă€n vad man kan tro. Mycket större. Frisyrer kommer och gĂ„r – fĂ€rger, former och lĂ€ngder – men inget Ă€r en sĂ„ tydlig tidsmarkör som riktingen pĂ„ hĂ„rstrĂ„na.

TvĂ„ exempel Ă€r backslick (bakĂ„t) och poplugg (framĂ„t). BĂ„da dessa har de senaste Ă„ren dragit lite Ă„t höger eller lite Ă„t vĂ€nster. Är man inte snaggad sĂ„ mĂ„ste man förr eller senare bestĂ€mma sig: Ska jag hĂ„lla det till sidan eller ska jag dela hĂ„ret rĂ€ttvist mitt pĂ„ skalpen? Sidbena eller mittbena.

Jag hade hoppats att jag aldrig skulle fÄ se den igen. Jag hade en tanke om att 90-talet skulle ta mittbenan med sig i graven. Men inte.

PÄ ett smygande sÀtt kom den över oss. Infiltrerade vÄrt samhÀlle.

För tvÄ Är sedan kunde vi se de första förvirrade försöken i mode- och kultursfÀren. LÄnga raka 70-talshÄr delades pÄ mitten. NÀr sÄngerskan Lykke Li slutligen slÀppte ut sin balettknut sÄ var det som om bomben sprÀngdes. Varje modebloggerska gick man ur huse för att köpa sig en kam och dela hÄret pÄ mitt. DÀrmed spred sig trenden som en löpeld över vÄrt förlovade land.

Kvar stod jag med min ondulerade sidbena och bÀvade inför fakta. Plötsligt var jag bland de efterblivna. Vi som inte förstod det fulsnygga.

Vi talar om ett paradigmskifte utan like. Mer eller mindre, i alla fall. Som i början av 90-talet nÀr yuppiens 80-talsvÄg i pannan förvandlades till en tvÄdelad mutlikulti-frilla. LÄgkonjunktur och hippiehÄr.

Den hĂ€r gĂ„ngen Ă€r det annorlunda. Det Ă€r en överlĂ€gsen, fisförnĂ€m, mittbena som drar över oss. Till rĂ„ga pĂ„ allt Ă€r trenden fortfarande könsdiskriminerande. Ännu har jag inte sett hur de manliga modeikonerna förvandlas till medlemmar ur gruppen Hanson.

Stopp, stopp, stopp, tÀnker du som orkat lÀsa sÄ hÀr lÄngt. Nu har hon tagit sig extremt mycket vatten över huvudet.

Det blir lÀtt sÄ nÀr man fastnat i uppgivenhetens bojor.

Jag kan inte förklara det bÀttre Àn att jag ser ut som en svamp. Mitt huvud förvandlas till hatten pÄ en murkla i denna frisyr! Min ansiktsfÀrg blir grÄ och kinderna avlÄnga. Jag ser ut som en blandning av E-type, Lisa Ekdahl och John Bauers troll. SÄdant gÄr inte att ignorera. JAG KAN INTE HA MITTBENA.

Kanske blir jag för alltid kvar pĂ„ 00-talet. År 2010 finns det inte en plats för sĂ„dana som mig. Vi Ă€r förpassade att leva i det fördolda. 2014 kommer jag att visas upp pĂ„ marknader likt SkĂ€ggiga damen.

Allt mitt hopp finns nu hos 90-talets största pojkband. Nick Carter-frillan – den enda mittbenan jag inte testat.

Linnea Uddenmyr