Saturday May 30th 2020
SĂ€g Ă€r det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„gon gĂ„ng? SĂ€g Ă€r det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„gon gĂ„ng? »
För ett ögonblick gladdes jag över en postad inbjudan tills jag insÄg att det var en inbjudan frÄn [...]


Kategorier

Hur vinner vi rÀtten till lite framtidstro?


Text: Jenny Tedjeza

Dagen innan nyĂ„rsafton fĂ„r min man ett brev frĂ„n sin arbetsgivare. I brevet stĂ„r skrivet att hans fĂ€rdigheter som snickare inte lĂ€ngre behövs pĂ„ firman. Det korta meddelandet innehĂ„ller ord som ”minskad orderingĂ„ng” och ”ekonomisk situation”, men ocksĂ„ ”tyvĂ€rr” och ”drabbad”.

I mitt eget arbete som journalist pÄ en vÀnstertidning har jag skrivit spaltmeter om den anarkistiska kapitalismens förödande inverkan pÄ mÀnniskors liv. NÀr inte ens arbete och försörjning Àr en rÀttighet och vanliga mÀnniskor bara Àr önskvÀrda sÄ lÀnge de generar vinst. Detta har jag vetat om vÄrt samhÀllssystem sedan den stund dÄ jag tÀnkte min första sjÀlvstÀndiga tanke.

ÄndĂ„ Ă€r det nĂ„got helt annat att sjĂ€lv stĂ„ ansikte mot ansikte med arbetslösheten. Att se sin livskamrat tappa modet och sjĂ€lv undra varifrĂ„n pengarna till bankens rĂ€ntor ska komma nĂ€r en inkomst försvinner. RĂ€ntorna pĂ„ huset som vi under svordomar och förbannelser lĂ„ngsamt rustar upp, men Ă€ndĂ„ Ă€lskar. Det var detta som skulle bli vĂ„r gemensamma framtid.

Och barnen som litar pÄ att vi tar hand om dem och som Ànnu inte vet att vÀrlden styrs av en samling giriga och vÄldsbenÀgna mÀn i sofistikerat grÄ kostymer. Hur förklara kris i kapitalet för en fyraÄring? Vart tog pengarna vÀgen?

Samtidigt med varsel och uppsÀgningar inom byggnadsbranschen lÀser jag i lokaltidningen om den overkligt usla situationen pÄ bostadsmarknaden. Ungdomar ockuperar ett nerlagt behandlingshem för att slippa bo kvar hos mamma. MÀnniskor i förorternas miljonprogram lever med fukt och mögel i sina lÀgenheter. En familj med fem barn bor pÄ tjugo kvadrat och en nyförlöst kvinna tvingas ÄtervÀnda till en camping nÀr hon skrivs ut frÄn sjukhuset.

Varför inte lÄta sysslolösa hantverkare bygga vÀrdiga bostÀder Ät mÀnniskor som saknar ett hem? Varför inte rusta upp alla slitna bostadsomrÄden och skapa plats för mÀnniskovÀrde och nÄgon slags tro pÄ framtiden?

De ansvariga har inga svar. Framtidstro har i allra högsta grad blivit en klassfrÄga.

Och du som fortfarande tror att arbetslöshetsförsÀkringen ger en grundlÀggande trygghet nÀr kapitalet sparkar ut dig pÄ gatan kan genast överge den förhoppningen. Min man har det senaste halvÄret varit hemma frÄn sitt arbete tvÄ dagar i veckan för att ta hand om vÄrt yngsta barn, ett tilltag som samhÀllet sÀger sig uppmuntra. Nu fÄr vi veta av a-kassan att denna samvaro med sonen har ödelagt arbetslöshetsförsÀkringen. Under detta halvÄr har vi betalat hundralappar varje mÄnad för en försÀkring som inte hjÀlper oss ett dugg nÀr kapitalet krisar.

SÄ vad göra? Ska vi gömma oss i mörkret under en filt och hoppas pÄ bÀttre tider? Regeringsskifte? Ska vi stÀlla oss pÄ klipporna och skrika vinterstormen rakt i ansiktet? Kanske grÄta en stund över det förlorade mÀnniskovÀrdet? Hur vinner vi rÀtten till lite framtidstro?

JENNY TEDJEZA