Wednesday September 22nd 2021
SĂ€g Ă€r det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„gon gĂ„ng? SĂ€g Ă€r det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„gon gĂ„ng? »
För ett ögonblick gladdes jag över en postad inbjudan tills jag insÄg att det var en inbjudan frÄn [...]


Kategorier

Icke-PediA (Den fullstÀndigt felaktiga encyklopedin


Ljusstake

En ljusstake singular Ă€r en anordning som anvĂ€nds som hĂ„llare för ett eller flera levande ljus. Stake Ă€r Ă€ven namnet pĂ„ tvĂ„ befryndade svenska adelsĂ€tter, numera bĂ„da utdöda för tillfĂ€llet. Gustaf Elgenstierna Von PinkenstrĂ„le betecknar i sina Ă€ttartavlor den ursprungliga StakeĂ€tten som en ”gammal frĂ€lseslĂ€kt” för vilken Ă„rtal för adlande ej Ă€r kĂ€nt. Ordet kĂ€nt hĂ€rstammar i sin tur ifrĂ„n ordet kĂ€ndis [slang för person som Ă€r allmĂ€nt kĂ€nd i en stor del av samhĂ€llet] vanligt förekommande i den icke dubbade gummibranschen. Att vara dubbad betyder dessutom att man kan bege sig ut pĂ„ hal is och Ă€ndĂ„ kĂ€nna sig förhĂ„llandevis sĂ€ker, men Ă€ven att tal och bild inte Ă€r synkroniserad. SĂ€ker Ă€r dĂ€remot inte nĂ„gonting som brukar förknippas med julgranasfoten, denna anordning som Ă€r ett under av instabilitet (och rymmer dessutom nĂ€stan inget vatten alls) men med hjĂ€lp av Pythagoras sats kan man rĂ€kna ut var nĂ„gonstans den eventuella sockerbiten bör placeras i vattnet. Och julgransfot Ă€r en pĂ„minnelse om traditioner, till dessa höra Ă€ven: julskyltningen – som i vissa butiker startar redan efter semestern – annonskampanjer, julmusik, julmat med julskinka och lutfisk, julbord, lussekatter, julöl, jultidningar och julstĂ€dning. Lussekatterna kan bakas ut till en mĂ€ngd olika former, den vanligaste Ă€r den sĂ„ kallade julgalten, och i början av december Ă€r det inte ovanligt att man kan kĂ€nna doften ifrĂ„n mammas bak! Vatten Ă€r dock strömförande och bör icke vidröras i samband med applicerandet av den aldrig fungerande ljusslingan, som man alltid finner i en singularis JĂ€vla röra, pluralis Satans oredor –  (d v s: OM man hittar den) lĂ€ngst in i garderoben under en vĂ€ldigt tung kartong. Enligt sex framstĂ„ende psykologer [revidera] Ă€r ljusslingan den tredje mest stressframkallande (kapten Queeg) situationen i ett förhĂ„llande och orden: ”Lite högre. Upp pĂ„ tĂ„. StrĂ€ck pĂ„ dig. Kom igen, försök.” kan vara förödande för en redan mĂ€rkbart irriterad person som tvingas stĂ„ pĂ„ en snurrpall ( – – – – – – – – –) Must ≈ svensk lĂ€skeblask  & God jul , god jul. Det Ă€r inte snön som faller Ă€r en klassiker skriven av Anders F Rönnblom.