Wednesday September 22nd 2021
SĂ€g Ă€r det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„gon gĂ„ng? SĂ€g Ă€r det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„gon gĂ„ng? »
För ett ögonblick gladdes jag över en postad inbjudan tills jag insÄg att det var en inbjudan frÄn [...]


Kategorier

Icke-PediA (Den fullstÀndigt felaktiga encyklopedin

Lutfisk

Lutfisk Ă€r en matrĂ€tt som bestĂ„r av torrfisk (fiskarnas svar pĂ„ kanslist) som lagts i lut [den stĂ„r pĂ„ sned] vilket inte minst syns pĂ„ fiskebĂ„tarna som anlĂ€nder med kraftig slagsida efter att ha fĂ„ngat den. Fisken anvĂ€nds Ă€ven till att avluta möbler med [se allmoge] genom att gnida den försiktigt i riktning med trĂ€ets Ă„dring. Den Ă€r allmĂ€nt ansedd som den elektriska gitarrens anfader dĂ„ den torkade lutfisken har formen av en gitarr, och dessutom Ă€r slĂ€kt med tonfisken, nĂ€mligen gitarrens fördomsfria lillasyster den s.k Lutan. Lutan finns i ett stort antal utföranden och kan spĂ„ras Ă€nda tillbaka till 1347 f. Kr dĂ„ Lutankhamun spelade högt som sjĂ€lve farao, vilket gjorde att en annan khamun hĂ€rsknade [lĂ€s; surströmming] till och tog en stenbit och slog i huvudet pĂ„ Lutankhamun. Efter en röntgenundersökning av mumien avslöjades ett stenfragment i bakhuvudet, som kan ha orsakats av trubbigt vĂ„ld mot faraons huvud (sten sture den trubbiga). En av de högst misstĂ€nkta till mordet Ă€r faraons eftertrĂ€dare Eje som namnades efter sin uppvĂ€xt vid ett fiskeleje. Lutfisken har dessutom inspirerat formgivare och arkitekter genom historien och den mest kĂ€nda av alla byggnader Ă€r det Lutande tornet i Pisa, allt efter devisen: ”Lid pĂ„ ving gör ingenting, för mycket pĂ„ sne, kan alla se”. Tornet började byggas 1173 och tog 187 Ă„r att bygga, denna tid inkluderar mĂ„nga och lĂ„nga kaffepauser, arbetarna hördes ofta sjungandes [ Melodi; Mormors lilla krĂ„ka]: Ӏn slank han hit
 och Ă€n slank han dit
 och Ă€n slank han in pĂ„ fiket
”. Fika Ă€r bĂ„de verb och substantiv i svenskan med en bred definition. Fika Ă€r ocksĂ„ en social institution i Sverige. Det innebĂ€r att man tar en paus frĂ„n en aktivitet för att dricka kaffe eller nĂ„gon annan dryck med vĂ€nner, familj eller bekanta. Denna tradition av en kaffepaus med nĂ„got tilltugg Ă€r centralt i svensk kultur, med svenskar som en av vĂ€rldens frĂ€msta kaffekonsumenter.