Saturday October 23rd 2021
SĂ€g Ă€r det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„gon gĂ„ng? SĂ€g Ă€r det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„gon gĂ„ng? »
För ett ögonblick gladdes jag över en postad inbjudan tills jag insÄg att det var en inbjudan frÄn [...]


Kategorier

SOMETHING ROTTEN ! Punk i Danmark – MĂ„leri, musik & litteratur av Jan Poulsen Gyldendal förlag

Äntligen en heltĂ€ckande bok om den Danska punken. Det gavs ut en bok om Svensk punk för ett par Ă„r sedan, som tyvĂ€rr tĂ€ckte den bara den första tiden, nĂ€r det ocksÄ var en modefluga. Jag menar, det hĂ€nde mycket mer efter 79-80 dĂ„ de riktiga punkarna fanns kvar. HĂ€r finns i alla fall Ă„ren 1976-1985 och tar Ă€ven upp Hardcore och postpunken som Ă€r ack sĂ„ viktig för musiken idag. Men Ă€ven efterĂ„t finns det mycket att dokumentera. Det lĂ€r vi fĂ„ lĂ€sa om i framtiden.

Jan Poulsens bok rymmer mycket och beskriver verkligen den explosiva kreativitet som rÄdde. Inte bara den musikaliska revolutionen, utan Àven hur punken pÄverkade sÄ mycket pÄ bred front. BÄde konst, litteratur, poesi, teater och BZ-rörelsens uppkomst. En kulturell smÀltdegel och gemenskap som gjorde det lÀtt att samarbeta över grÀnserna i multimedia shower. Men ocksÄ hur det som var oerhört rebelliskt pÄverkade mÀnniskor.

Poulsen sjĂ€lv var en del av denna tid, och kĂ€nde mĂ„nga av de inblandade, vilket ger en nĂ€rhet till personerna som Ă€r med. Boken berĂ€ttar inifrĂ„n och Ă€r skriven som den amerikanska ”Please kill me”, dĂ€r de inblandade sjĂ€lva fĂ„r berĂ€tta sina egna versioner av olika hĂ€ndelser – ett förtrĂ€ffligt sĂ€tt att beskriva historia. De inblandade kĂ€nns Ă€rliga och skĂ€ms inte för att erkĂ€nna interna brĂ„k och motstridigheter. Exempelvis hur Köpenhamns och Århuspunkarna sĂ„g ner pĂ„ varandra och synade vem som var mest punk. Det finns mĂ„nga komiska och rörande historier om banden, och hur ödets ironi spelar in. ADS var ett otroligt bra band t.ex. Deras basist Stig Pedersen kunde endast spela pĂ„ översta strĂ€ngen och blev till sist sparkad. I ren hĂ€mnd startade han ett nytt band, Disneyland After Dark (DAD). Och han spelar fortfarande bara pÄ basens 2 översta strĂ€ngar! Det Ă€r punken i ett nötskal, och ett utmĂ€rkt exempel pĂ„ DIY-filosofin. Du behöver inte kunna spela för att göra bra musik. Just do it.

Det kom mÄnga bra band, och alla Àr med hÀr. bl.a SODS som blev Sort Sol, Lost Kids, ElectroShock, ADS, Kliché, Before, Dream Police, Brats som blev Merciful Fate (och som inspirerat bÄde Metallica & Slayer.)

Boken innehÄller mÄnga bra foton frÄn musikscenen. Extra plus för det man inte visste, som konstverk frÄn den tiden. Fantastiskt rolig lÀsning om de arga punk-poeter som var med, t.ex  Michael Strunge. HÀr Àr ett fantastiskt citat att lÀgga pÄ minnet:

”VOXNE ER BÖRN DER ER BLEVET SINDSYGE”

Mycket bra tidsdokument frĂ„n en viktig tid, och berör sĂ€kert mĂ„nga, inte bara vi punkare frĂ„n södra Sverige dĂ€r den danska punken var lika viktig som den i Sverige, England & USA. Boken Ă€r pĂ„ danska, och passar inte det kan jag bara sĂ€ga: ” well, fuck you, loser!”.

JOHAN STENSTRÖM