Wednesday May 12th 2021
SĂ€g Ă€r det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„gon gĂ„ng? SĂ€g Ă€r det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„gon gĂ„ng? »
För ett ögonblick gladdes jag över en postad inbjudan tills jag insÄg att det var en inbjudan frÄn [...]


Kategorier

Edda

Edda Magnason tillhör den alltmer sÀllsynta typen av artist som vÀljer att gÄ sin egen vÀg, utvecklas pÄ sitt eget sÀtt och framför allt, helt och hÄllet pÄ sina egna villkor. Eddas melodier Àr fantasieggande, Àventyrliga och tillÄts att ta den musikaliska vÀg de sjÀlva vÀljer. Nu Àr hon aktuell med uppföljaren till sin sjÀlvbetitlade debut frÄn i fjol.

Vad tycker du kÀnnetecknar artisten Edda Magnason 2011?

-Rött och gult, och sÄ har jag fÄtt lÄngt hÄr.

Men om du sjÀlv skulle beskriva din egen musik, dÄ?

– Det Ă€r poplĂ„tar som jag ibland varvar med musikaliskt uppmĂ„lande saker Ă„t det impressionistiska hĂ„llet.

Okej. Vad ser du nÀr du tittar pÄ vÀrlden genom en kamera?

-Peace, love and understanding

Och om du tittar genom ett kalejdioskop?

-DĂ„ ser jag allt i plural

DÄ kan vi lika bra Àven frÄga vad du ser i en kikare?

-Land i sikte!

Dagdrömmer du mycket?

-Allt för lite! Jag saknar mina drömmar.

Jag inbillar mig att du sitter framför ditt köksfönster och fantiserar, stÀmmer det?

-Det lÄter hÀrligt, men det har visat sig att jag kommer pÄ mer saker i rörelse, eller nÀr man egentligen mÄste göra nÄgot trÄkigt.

Ligger det ett block med dikter i din byrÄ och vÀntar pÄ att slÀppas lösa?

-nix

Din musik ger samma kÀnsla som nÀr man stÀnger ögonen och gnuggar dem tills det uppstÄr fÀrger, vad sÀger du om den beskrivningen?

-Att du Àr en sann poet!

Man tackar, man tackar. Fick du mycket sagor berÀttade för dig som liten?

– Ja allt frĂ„n flickan med svavelstickorna till talband med tintin, jag Ă€lskar att lyssna pĂ„ historier.

De sagorna som pappa berÀttade gick mest ut pÄ att man aldrig kan undkomma en björn, för de kan bÄde simma, klÀttra och springa snabbare Àn vi. Hörs björnskrÀcken musiken?

Hur ser du pÄ din utveckling som pianist?

–        Jag var en lovande pianist nĂ€r jag var liten. Men det var lĂ€ngesen. Numera Ă€r pianospelet bara en ingrediens i

smĂ€ltdegeln ”popartisten Edda Magnason”. Det Ă€r lustigt hur mycket man prĂ€glar sitt instrument. AlltsĂ„ inte bara tonsprĂ„ket, utan hur olika folk tar sig an hela makapĂ€ren. Man kan ju lĂ€tt fĂ„ för sig att rösten Ă€r det mest personliga uttrycket.

PÄ första skivan var det sparsamt med instrument, den hÀr gÄngen lÄter det som om du haft ett rockband i Àrmen! NÀr du började inspelningen var du sÀker pÄ hur du ville det skulle lÄta?

– Vi har bara tagit fram det som redan fanns i texterna och musiken. Det var en utgĂ„ngspunkt vi hade frĂ„n början, att gĂ„ dit lĂ„tarna ville. I de bĂ€sta av samarbeten handlar det inte om tvĂ„ isolerade viljor utan om att komma in i ett gemensamt tankesĂ€tt som fĂ„r bĂ„da att komma pĂ„ nya idĂ©er.

Vad har Christoffer Lundqvist betytt rent musikaliskt?

– Det Ă€r otroligt lĂ€tt att fastna i perfektion i en studiosituation. Christoffer bryr sig bara om helheten, vilket jag hade svĂ„rt för i början. Jag ville att alla lager skulle vara perfekta i sig. Men efter ett tag slĂ€ppte jag det och insĂ„g att han hade rĂ€tt. Jag tĂ€nkte pĂ„ en sak inom krokimĂ„lning. Dom sĂ€ger att man ska titta pĂ„ luften runt kroppen inte pĂ„ sjĂ€lva kroppen för att hitta de rĂ€tta linjerna… jag vet inte riktigt vad jag menar med det… men det kĂ€nns som en helt rĂ€tt metafor!

Har han fÄtt dig att vÄga mer, rent musikalisk, tycker du?

-Man kan ju frĂ„ga sig vad musikaliskt mod Ă€r? Är det vĂ„ghalsigt att ha fĂ„ eller mĂ„nga instrument? Är det modigt att sjunga rakt eller krokigt? Jag vet faktiskt inte vad det Ă€r. Men stĂ€mningen nĂ€r man spelar in Ă€r A och O. Att det Ă€r högt i tak, att det inte finns nĂ„gra störande element av prestationsĂ„ngest och sĂ„dant som stör nĂ€rvaron. Christoffers ”REC-knapp” Ă€r en sympatisk REC-knapp.

Trodde du skulle jobba tillsammans med Minna Weurlander?

-Det Àr sant att jag drömmer om att göra nÄgot med dragspel nÄgon gÄng.

Även Ă€r jag ett stort Weurlander-fan. Men skulle jag ta in en accordionist skulle det inte vara för att fylla i enstaka melodislingor, det kan man lika gĂ€rna göra sjĂ€lv. Kanske fördjupar jag mig i det dĂ€r nĂ„n gĂ„ng i framtiden!

Om man lyssnar noga sÄ kan man uppfatta inslag av Blinka lilla stjÀrna!

–        Korrekt, Mozart Ă€r crediterad i skivomslaget.

Lyssnar du mycket pÄ klassisk musik nÀr du gÄr hemma och dammar?

–        Det finns sĂ„ himla mycket crossovermusik nuförtiden som kanske Ă€r skriven pĂ„ klassiskt tonsĂ€ttarvis, men lĂ„ter annorlunda. HĂ€romveckan blev jag helt betagen av en konsert jag sĂ„g pĂ„ teve. Det var med dirigenten Kristjan JĂ€rvi och sĂ„ var det en brasiliansk sologitarrist som hette Yamandu Costa. Man blir sĂ„ glad nĂ€r man trillar över fantastiska saker av en slump! Oftast orkar jag inte lyssna pĂ„ allt för dramatiska saker nĂ€r jag gĂ„r hemma och dammar.
Lyfter du egentligen pÄ blomkrukorna nÀr du dammar eller sveper du runt och fuskdammar?
–        Jag struntar i dammet tills man fĂ„r hostattack, dĂ„ blir det storstĂ€dning och rent under varenda kapsyl!

Du har en helt egen stil, inte bara musikaliskt utan Àven klÀdmÀssigt.

– Det jag har pĂ„ mig pĂ„ bild Ă€r en krage som jag knĂ„pade ihop av gamla smycken jag fĂ„tt frĂ„n min svĂ€rmors morbrors dödsbo. Den blev fin tycker jag, men inte sĂ„ bekvĂ€m att sova i! Till vardags Ă€r jag inte lika Haute Couture.

TÀnker pÄ familjen von Trapp, som fick frÀsiga klÀder av gamla gardiner, nÄgot du nÄgon gÄng funderat pÄ, att recycla?

– Recycla Ă€r toppen! Det vadde en filt som bidde en kudde som blev en vĂ€st som bidde en börs, haha


Du tillverkar ju egenhÀndigt designade lampor, Àr det en lysande affÀrsidé eller bara en renodlad hobby?

–        Det var en hobby som blev en lysande affĂ€rsidĂ© som blev en hobby igen. Det blev en stor efterfrĂ„gan pĂ„ de dĂ€r lamporna och jag insĂ„g ganska fort att de inte gick att göra pĂ„ löpande band. Det krĂ€vs stor inlevelse, ro och noggrannhet för att de ska bli bra. Den första blev bĂ€st för att jag var helt förundrad sjĂ€lv, vaknade och mĂ„lade smĂ„ spröjsar innan frukost, somnade med virknĂ„l i handen. Att hetsgöra flera samtidigt och bara tĂ€nka pĂ„ att vara effektiv var inget bra ide! jag Ă€r junkie pĂ„ magi men definitivt ingen entreprenör!

Lars Yngve