Wednesday September 22nd 2021
Säg är det konstigt att man längtar bort någon gång? Säg är det konstigt att man längtar bort någon gång? »
För ett ögonblick gladdes jag över en postad inbjudan tills jag insåg att det var en inbjudan från [...]


Kategorier

Icke-pediA

Konst
Härstammar från latinets constare, stå fast), oföränderlig, (be)ständig; i matematik och fysik: oföränderlig storhet. Exempel på matematiska konstanter är π = rälig (skånska) ”Jag som litet barn var välig och så ful så jag var rälig men för varje år jag i synden går desto vackrare blir jag”, som Karl Gerhard sjöng i sin käcka kuplett [humoristisk eller satirisk sång, som ingår i revyer och spex – som i själva verket är en förkortning av spektakel] Desto vackrare bli jag. En annan som använt sig av ordet i böjd form är Thåström, en gång i tiden medlem i det populära popbandet Ebba Grön – en sorts musikalisk motsvarighet till servisen Gröna Anna. På hans skiva Det är ni som e dom konstiga de e jag som e normal, läs: icke avvikande, signalerade han sitt utanförskap och gav samtidigt uttryck för sin matematiska klurighet med titeln Två + två. ”Två å två är fyra. Fyra å fyra är åtta. Onassis har tio badrum å jag en sprucken potta”, diktar Per-Åke Tommy Persson i Falsk matematik. Peps, som han brukar kallas, passar dessutom på att hylla äggets uppfinnare i låten Liden rö tocke, ett musikaliskt stycke som är toppen, och just själva toppen är den ände på ägget som man krockar mot varandra när man, som det heter: pickar ägg. En tradition som av många anses vara skal ≈ Fast hölje. Själva påsken bygger naturligtvis på August Strindbergs teaterpjäs @/@. I pjäsen medverkar en häxa och använder kvasten som transportmedel. Och ett populärt medel är Häxan kopparputs, som är betydligt mer effektiv mot karies än traditionell tandkräm (om än något mer besk i smaken – inte fullt så god som WC-anka) och ger ju skyltningslyster åt amalgamfyllningarna. Luta er alltså bekvämt bakåt i tandläkarstolen, krama armstöden så att knogarna vitnar till tonerna av vitrockarnas rabblande av hela tandläkarutbildningen med distalt och mesialt [tandyta som vätter framåt i munnen] som crescendo. /