Wednesday September 22nd 2021
SĂ€g Ă€r det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„gon gĂ„ng? SĂ€g Ă€r det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„gon gĂ„ng? »
För ett ögonblick gladdes jag över en postad inbjudan tills jag insÄg att det var en inbjudan frÄn [...]


Kategorier

The Legendary Stardust Cowboy

Har du hört lÄten Paralysed med The Legendary Stardust Cowboy? Om du Àr osöker sÄ har du med största sannolikhet inte hört den. Har du det minsta intresse

för musik utanför melodiradiosfÀren sÄ kan du inte lÄta bli att undra vad som Àr pÄ gÄng nÀr du hör den. Den Àr helt omöjlig att beskriva men man skulle kunna

sÀga att det Àr vÀldens första punk singel eftersom den spelades in 1968. Att T Bone Burnett Àr med och spelar trummor samt producerar Àr ju inget man skulle kunna gissa sig till. T Bone och Legendary Stardust Cowboy spelade in 54 lÄtar pÄ en dag, det mÄste vara nÄgot av ett rekord. SjÀlv hörde jag Paralysed den första gÄngen pÄ den suverÀna samlinge Rockabilly Psychosis And The Garage Disease som slÀpptes 1984. Jag och alla andra som hörde den blev totalt golvade. Det var en platta full av vilda rockers men Paralysed var i en helt egen division. Man undrade om det var pÄ allvar eller om det var ett skÀmt. Efterforskningar visade att The Legendary Stardust Cowboy menade allvar i allra högsta grad.

Ta bara en sÄdan sak som namnet. Norman C Odam som han egentligen heter hade i unga Är tvÄ intressen, rymden samt vilda western. Stardust och Cowboy speglar ju det gansak tydligt. En komisk detalj av namnet Àr att David Bowie snodde Stardust till hans alter ego Ziggy Stardust. Bowie Àr förövrigt ett stort fan av the Legendary Stardust Cowboy tillsammans med bl a the Cramps och Dolly Parton. Bowie har ocksÄ spelat in en av hans lÄtar samt bjudit in honom att framtrÀda vid lite olika tillfÀllen.

Och de som sett honom live glömmer det inte heller. Han har faktiskt spelat i Stockholm en gÄng. Han var backad av Kid Congo Powers frÄn The Gun Club och The Cramps, Patricia Morrison frÄn The Gun Club och Sisters Of Mercy samt trummisen Desperate frÄn The Gun Club. Trots problem med Kid Congos förstÀrkare sÄ var det en riktig höjdare. Problemen gav utrymme för lite extra tutande i hans bugle som vÀl enklast beskrivs som ett horn som anvÀnds av militÀren. Giget började med att The Ledge var iförd full cowboy mundering och avslutades med att han hade boots, kalsonger och hatt kvar. Vad som var annorlunda och minst sagt komiskt var att vÀldigt mÄnga i publiken gick och smÄsjöng hans lÄtar efter giget i kön till garderoben och ute pÄ gatan.

Han spelar fortfarande live lite sÄ och dÄ. Hittar man nÄgon recension frÄn ett gig sÄ Àr det i de flesta fall positivt skrivet fast det skulle kunna vara vÀldigt enkelt att avskriva det som ett skÀmt. En av hans vÀnner beskrev honom som The Rain Man of rockŽnŽroll och det Àr vÀl det bÀsta sÀtt jag hört nÄgon beskriva denna man som egentligen Àr helt obeskivbar. Leta rÀtt pÄ hans plattor, det finns fler guldkornÀn Paralysed, sök pÄ nÀtet, gör vad som helst för att kunna lyssna pÄ The Ledge för du har och kommer aldrig att höra nÄgot liknande. Det finns ocksÄ en mycket sevÀrd dokumentÀr om honom som inte Àr utgiven men som det ÀndÄ cirkulerar en del exemplar av. Men det bÀsta stÀllet att börja pÄ Àr nog www.legendarystardustcowboy.com för att fÄ en liten introduktion.

Jan Falk