Wednesday September 22nd 2021
SĂ€g Ă€r det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„gon gĂ„ng? SĂ€g Ă€r det konstigt att man lĂ€ngtar bort nĂ„gon gĂ„ng? »
För ett ögonblick gladdes jag över en postad inbjudan tills jag insÄg att det var en inbjudan frÄn [...]


Kategorier

GÖRLITZ – pĂ€rla vid Neisse

GÖRLITZ, belĂ€gen vid floden Neisse vid grĂ€nsen mot Polen i gamla DDR:s sydöstra hörn, Ă€r tveklöst en av Tyskland mest fascinerande stĂ€der – förenar skönhet med bevarad historia.

HĂ€r utvecklades ett samhĂ€lle redan pĂ„ tusentalet, styrt av en borgmĂ€stare sedan 1282 – ett Ă€mbete som idag innehas av en partilös tidigare kristdemokrat.

Under Ärhundradenas gÄng har staden varit sachsisk, böhmisk och preussisk, ansatt av svenska trupper och Napoleon, och industrialiserad under 1800-talets andra hÀlft med tonvikten lagd vid motor- och vagnfabriker. Parallellt anlades en östlig förstad pÄ andra sidan floden, idag polska Zgorzelec som nÄs med broar över Neisse.

Görlitz överlevde kriget utan nĂ€mnvĂ€rda skador. Blott broarna och trettiosju hus förstördes, vilket gör att staden kan stoltsera med omkring fyratusen byggnadsminnen – frĂ„n medeltid via barock och renĂ€ssans till den speciella stil som kallas GrĂŒnderzeitarchitektur, och som uppstod i Tyskland och Österrike frĂ„n 1840 och nĂ„gra decennier framĂ„t, nĂ€r en vĂ€xande arbetar- och lĂ€gre medelklass behövde bostĂ€der. I industrialismens barndom.

Men husen frÄn grudlÀggartiden var inga vanliga hyreskaserner utan skÀligen elaborerade byggnader med stilelement frÄn olika epoker, och dÀr tidens nya byggtekniker anvÀndes.

VÀster om den gamla stadskÀrnan uppfördes hundratals dylika fastigheter, kompakta kolosser med individuella fasader och utsmyckningar. Hoppingivande som ikoner över en finansiell exapansion utan like i Europa, innan den överhettade ekonomin ledde fram till den tyska börskraschen 1873.

Efter krigsslutet 1945 drogs den tyska grÀnsen utmed den sÄ kallade Oder-Neisselinjen, och Görlitz östliga del pÄ andra sidan floden tillföll Polen, följt av vÀldiga folkomflyttningar. Varefter den sovjetiska ockupationszonen blev Tyska Demokratiska Republiken.

HÀr kan det vara intressant att notera att Förbundsrepubliken Tyskland först erkÀnde denna grÀns fullt ut 1990/1992, varvid man samtidigt avsade sig alla territoriella ansprÄk i Polen!

Under DDR-tiden förblev Görlitz en industristad med stor fabrikation av tÄg, medan den historiska bebyggelsen delvis förföll, och 1980 stÀngdes grÀnsen mot Polen för normal trafik, sedan den dÄ nyfödda fackföreningen Solidaritet bokstavligen givit DDR-myndigheterna stora skÀlvan. Det kalla kriget stÀmplade fortfarande Europa, och i DDR fruktade man att demokratirörelsen i grannlandet skulle smitta av sig pÄ Arbetar- och Bondestaten. VÀl medvetna om att trettiotusen görlitzbor handfast demonstrerat mot regimen vid folkupproret 1953. Och blivit brutalt nedslagna av folkpolis och Stasitrupper.

Med Murens fall 1989 skedde stora förÀndringar. Statliga östtyska fabriker slog igen eller köptes upp av vÀstligt kapital, och Görlitz invÄnarantal sjönk frÄn drygt hundratusen till femtiofemtusen. Och samtidigt inleddes ett gigantiskt renoveringsprojekt, som Äterförde staden till dess forna arkitektoniska glans.

Jag blir sÀllan imponerad men Görlitz övertrÀffar alla förvÀntningar. HÀr finns en intakt Altstadt kliniskt fri frÄn multinationellt tingel-tangel, och i grundlÀggarkvarteren skiner husen som smycken. Det Àr nÀstan för mycket att ta in.

Och genom staden som blivit tvÄ flyter Neisse som ett brett dike, med gÄngbro vid den massiva Peterskyrkan och bilbro ett stycke dÀrifrÄn till Zgorzelec; idag med omkring trettiotusen invÄnare.

Förvisso Ă€r den polska sidan sliten och eftersatt men dessa broar representerar Ă€ndĂ„ EU:s bĂ€sta sida: inga grĂ€nslinjer, inga kontroller. Det Ă€r bara att promenera eller köra. Och mötas av den polska tvillingstadens frĂ€msta och litet patetiska attraktion – butikerna med billiga cigarretter; alla licenstillverkade i KrakĂłw.

Ty inte ens den polska vodkan, eller den polska ölen, Àr lÀngre polsk. Allt Àgs av vÀstliga bolag.

För den kulturhistoriskt intresserade finns Ă€ven en spektakulĂ€r kristen vallfart pĂ„ den tyska sidan: Den Heliga Graven, uppförd i sent fjortonhundratal av en förmögen borgare som – anfĂ€ktad av sexuell ruelse – besökte Jerusalem och beslöt att uppföra en kopia av Jesu grav i hemstaden. Och i den polska delen, granne med en pizzeria vid vattnet, föddes den kristne mystikern Jakob Böhme – andligt befryndad med Swedenborg – som myntade tesen om en negativ sida hos Gud; utan mörker inget ljus.

C-J CHARPENTIER

(ev fotnot)

Görlitz ligger tjugo mil sydost om Berlin. SjĂ€lv bodde jag utmĂ€rkt pĂ„ Hotel Drehscheibe pĂ„ Landeskronstrasse för 35 euro inklusive frukost och parkering – men det finns flera billigare pensionat i nĂ€rheten. PĂ„ de lokala smĂ„ restaurangerna Ă€ter man kvĂ€llstid en varmrĂ€tt för sju-Ă„tta euro.

BILD

I Görlitz finns hundratals intakta och numera vÀlrenoverade bostadshus frÄn grundlÀggartiden

GÄngbron frÄn 2004 sammanbinder Görlitz med tvillingstaden Zgorzelec. T v en silo frÄn 1930-talet och i förgrunden ett oavslutat bygge

Peterskyrkan, pÄbörjad under 1200-talet och slutförd i sent 1600-tal, sedd frÄn polska sidan av Neisse. I det skavda och halvt raserade huset till höger ligger en butik med det fantastiska namnet Lisas Billiga Cigarretter och Sprit.

(Foto: C-J Charpentier)